Culegătorii de fructe de mâine nu au două mâini și nici nu se vor urca pe scări în livadă. O firmă din Israel înlocuiește forța de muncă umană cu roboți zburători. Randamentul este mulțumitor, iar producătorii spun că după câteva reglaje lucrurile vor decurge așa cum trebuie.
Livada în care sunt testați roboții zburători culegători de fructe pare mai degrabă platoul unui film de avangardă. Și asta pentru că deocamdată totul este un decor – copacii, la fel ca și fructele, sunt din plastic. Este un experiment, o verificare a tehnologiei viitorului.
Care sunt avantajele folosirii roboților?
„Roboții noștri autonomi zburători, pe care îi numim FAR, sunt roboți mici, agili și rentabili. Ei zboară, sunt echipați cu un dispozitiv de prindere delicat, care ține foarte ușor fructele, fără să le strivească. Au patru motoare conduse de algoritmi și care permit accesul la fiecare fruct din copac; apoi ia ușor fructul din copac și îl așază în coș sau pe platforma de la sol,” a explicat Yaniv Maor fondator, director executiv al firmei Tevel.
În livada în care nu se aud păsări, roboții zburători analizează copacii cu camere tridimensionale. Cât de dese sunt frunzele, unde sunt fructele, cum să ajungă la ele și dacă sunt coapte sau nu. Deocamdată însă vorbim doar de un experiment.
„Cred că nu se va întâmpla în viitorul apropiat, când roboții zburători vor fi suficient de robuști. Dar este o idee foarte bună pentru că este scalabilă, și dacă puteți produce roboți puternici și ieftini, atunci puteți cu siguranță face o parte din cules folosind acești roboți zburători,” a declarat Amir Degani profesor la Institutul de Tehnologie Technion din Israel.
Roboții testați la ora actuală zboară și culeg fructele de pe ramuri, depozitându-le apoi într-un coș. Acest lucru face viața mai ușoară pentru fermieri și poate scădea prețurile la alimente, iar munca devine mai rentabilă. Până la folosirea pe scară largă, roboții aerieni culegători de fructe sunt testați în livezi din Italia și Statele Unite ale Americii.