Bogdan Buta, fondatorul festivalului Untold, scapă de acuzațiile de agresiune și viol împotriva minorilor. Cu toate acestea, Parchetul de pe lângă Judecătoria din Cluj a decis să claseze acest dosar încă din luna februarie a acestui an.
Potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procesul de urmărire penală împotriva lui Bogdan Buta a fost încheiat în mai puțin de o lună de la seiszarea autorităților judecătorești.
Conform comunicatului emis de Parchet, dosarul penal ”in rem” a fost deschis pe data de 29 ianuarie, Bogdan Buta fiind cercetat pentru două infracțiuni de agresiune sexuală. Însă, pe 30 ianuarie s-a schimbat încadrarea juridică, fiind vizate două infracțiuni de act sexual cu un minor și a fost extinsă și urmărirea penală pentru amenințare.
Soluția de clasare a acestui caz a fost emisă pe data de 23 februarie, moment în care a fost schimbată, din nou, încadrarea juridică: din două infracțiuni de act sexual cu minor, în act sexual cu un minor și tentativă la act sexual cu minor, amenințare, două infracțiuni de șantaj și clasarea cauzei.
Motivele pentru care instanța a decis clasarea dosarului
Procurorii spun că s-a clasat dosarul pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală. Cei doi minori, care au spus anchetatorilor că au întreținut relații intime consimțite cu autorul, aveau peste 16 ani la data întâmplării. Dacă cei doi copii ar fi fost în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situaţia vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situaţii de dependenţă, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze, atunci cercetarea penală ar fi putut continua. Totuși, conform comunicatului, copiii nu s-ar fi aflat vreodată într-o astfel de stare.
Potrivit anchetatorilor, pe lângă cei doi copii abuzați ar mai fi fost și un al treilea, în vârstă de 15 ani, în incinta locuinței lui Bogdan Buta. Însă procurorii spun că nu există, până în acest moment, nicio probă care să ateste că s-ar fi încercat întreținerea unor acte sexuale consimțite de Buta. Astfel, concluzia procurilor a fost aceea că tentativa de act sexual cu minor nu există.
”Având în vedere că din starea de fapt rezulta că alături de cele două persoane minore care ar fi fost în locuința autorului, s-ar mai fi aflat și o altă persoană cu vârsta de 15 ani la acea dată, cu privire la această faptă s-a constatat că nu există nicio probă că s-ar fi încercat întreținerea unor acte sexuale consimțite de către presupusul autor cu aceasta, în acest sens fiind inclusiv cele învederate de către această persoană vătămată organelor judiciare. Prin urmare, cu privire la această infracţiune, respectiv tentativă la act sexual cu un minor, prev. de art. 32 alin. 1 C.pen. raportat la art. 220 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen., procurorul a dispus clasarea cauzei întrucât fapta nu există, conform art. 16 alin. (1) lit. a) C.pr.pen.”, se arată în comunicat.
Acuzații de șantaj
Pe lângă acuzațiile de natură sexuală, se adaugă un alt aspect: șantajul. Minorii ar fi furat obiecte de la Buta, iar acesta solicită înapoi obiectele furate, generând acuzații de șantaj.
Important de subliniat, soluția nu este definitivă. Cazul poate cunoaște noi dezvoltări, iar povestea complexă a dosarului Bogdan Buta rămâne deschisă, așteptând noi informații și decizii judiciare.
În plus față de acuzațiile de agresiune sexuală, Bogdan Buta a mai fost acuzat și de șantaj. Conform relatărilor, minorii ar fi sustras obiecte din posesia lui Buta, iar acesta ar fi cerut să îi fie înapoiate.
”Raportat la împrejurările de fapt rezultate din mijloacele de probă administrate s-au făcut cercetări şi cu privire la infracţiunea de şantaj, prev. de art 207 alin. 1 şi 3 C.pen. În concret, din mijloacele de probă au rezultat indicii că persoanele minore ar fi sustras din locuința autorului mai multe bunuri, fapt pentru care, acesta din urmă a solicitat restituirea bunurilor. Conform considerentelor ordonanței de clasare, modalitatea în care autorul a solicitat restituirea bunurilor nu poate fi circumscrisă unei infracțiuni de şantaj, dat fiind faptul că acțiunile autorului nu au fost de natură să le creeze victimelor o stare de temere. Pentru aceste argumente, s-a dispus clasarea pentru infracțiunea de şantaj în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală.”
Important de subliniat este faptul că soluția în acest caz nu este una definitivă și poate fi atacată conform dispozițiilor art. 339 C.proc.pen. și următoarele, de către persoanele interesate.
Reacția avocatului lui Bogdan Buta
În urma comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, avocatul lui Bogdan Buta a ținut să menționeze că acuzațiile de calomnie aduse de jurnalistul controversat Alexa împotriva lui Bogdan Buta au fost respinse, dar și că procesul de defăimare împotriva lui Liviu Alexa continuă.
Avocatul luI Buta a mai subliniat și că până la închiderea dosarului de către autorități, Bogdan Buta nu a fost învinuit direct de nicio faptă. Dosarul a fost clasat "in rem", ceea ce înseamnă că a rămas în stadiul de verificare a faptelor și nu s-a deschis niciun dosar penal pe numele lui Bogdan Buta.
”Dosarul penal ‘in rem’ s-a deschis prin autosesizare, în urma acuzațiilor aduse de către controversatul Liviu Alexa în luna ianuarie, acuzații care s-au dovedit a fi neîntemeiate. Alexa a piedut de-a lungul timpului mai multe procese civile, fiind obligat la plata de daune, urmare a faptelor sale ilicite. După lansarea acuzațiilor, un număr de publicații apropiate acestuia au preluat informațiile calomnioase la adresa lui Bogdan Buta, urmărind defăimarea și afectarea imaginii acestuia. În urma cercetărilor efectuate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca nu a validat acuzațiile aduse de către controversatul jurnalist, nu s-a pus în niciun moment sub învinuire Bogdan Buta, motiv pentru care, din informațiile deținute până în acest moment, dosarul a fost închis”, a menționat acesta.