Un nou raport important publicat miercuri prezintă o imagine îngrijorătoare a situației foametei la nivel mondial, în care milioane de oameni se confruntă în continuare cu o insecuritate extremă și numeroase țări se luptă să scape de dezastre de lungă durată.
Amenințare imediată la viețile oamenilor
Potrivit Raportului global privind crizele alimentare din acest an, un raport anual elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), tabloul general al insecurității alimentare grave la nivel mondial devine din ce în ce mai grav.
Numărul persoanelor care trăiesc în condiții alimentare "grele" a crescut de peste trei ori în ultimii șase ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 253 de milioane de persoane din întreaga lume se află acum într-un punct în care un alt șoc global sau local le-ar putea împinge în situații mult mai grave.
Și mai îngrijorător este faptul că raportul detaliază o creștere a "insecurității alimentare acute", o categorie pe care raportul o definește ca fiind "foametea atât de severă încât reprezintă o amenințare imediată la adresa mijloacelor de trai și a vieții oamenilor".
O mare parte dintre persoanele care trăiesc în cele mai grave condiții de insecuritate alimentară locuiesc în aceleași câteva țări care au condus raportul FAO timp de mai mulți ani. Dintre cei mai înfometați oameni din lume, 40% trăiesc în Republica Democrată Congo, Etiopia, Afganistan, Nigeria și Yemen. De asemenea, este semnificativ faptul că, pe parcursul celor șapte ediții anuale ale raportului, un total de 38 de țări au fost înregistrate în mod constant ca fiind în criză alimentară.
Rusia continuă să atace zonele civile și infrastructura
Cu toate acestea, în clasamentul celor mai grave crize alimentare din 2022, o țară iese în evidență ca o urgență cu totul nouă: Ucraina, unde invazia rusă și ravagiile economice care au urmat au perturbat deopotrivă agricultura, liniile de aprovizionare și rutele de export.
De fapt, războiul din Ucraina este evidențiat de FAO ca fiind un nou factor major de insecuritate alimentară în întreaga lume, unul care, potrivit raportului, "a declanșat un vârf fără precedent al prețurilor internaționale la alimente" în prima jumătate a anului trecut.
În timp ce Rusia și Ucraina au ajuns la un acord pentru a se asigura că grâul ucrainean poate fi exportat pentru moment, după cum explică FAO, atât Rusia, cât și Ucraina sunt piloni importanți ai aprovizionării cu alimente la nivel mondial, datorită producției lor de combustibil, de inputuri agricole și de produse alimentare esențiale, precum grâul, porumbul și uleiul de floarea-soarelui.
Și chiar și în condițiile în care prețurile la alimente au scăzut după șocul din prima jumătate a anului trecut, Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră rămâne extrem de fragilă. Rusia continuă să atace zonele civile și infrastructura, iar o contraofensivă ucraineană anticipată împotriva pozițiilor militare rusești ridică perspectiva ca acordul încheiat la nivel internațional să se destrame - cu ramificații majore pentru foametea mondială.