Milioane de oameni din întreaga lume nu îşi permit să se hrănească așa cum trebuie și astfel se află în mare risc de insecuritate alimentară şi malnutriţie. Este avertismentul lansat de Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură. Conflictele armate, schimbările climatice, dar și prețurile în creștere fac accesul la alimente nutritive tot mai dificil, subliniază organizația.
Deces la fiecare 36 de secunde
Organizațiile umanitare și Națiunile Unite fac apel la eradicarea urgentă a foametei în Africa de Est - în timp ce oamenii din Kenya, Somalia și Etiopia se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 40 de ani. Oxfam spune că din cauza penuriei de alimente s-ar putea produce un deces la fiecare 36 de secunde până la sfârșitul anului - în timp ce Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) subliniază că este nevoie de ajutor cât mai rapid.
Etienne Peterschmitt, reprezentant FAO în Somalia: „Nu ar trebui să așteptăm să fie emisă o declarație privind foametea, pentru că atunci va fi prea târziu. Știm din 2011, când ne-am confruntat cu o situație de foamete și o declarație de foamete, că până la momentul în care foametea a fost declarată jumătate din cei 260.000 de oameni care au decedat muriseră deja.”
Oamenii din zona rurală, cei mai afectați
Patru sezoane consecutive de lipsă a precipitațiilor au dus la moartea animalelor, iar recoltele au fost slabe. Drept urmare, oamenii din zonele rurale greu accesibile ale Somaliei au fost cei mai afectați.
Etienne Peterschmitt, reprezentant FAO în Somalia: „Seceta actuală este cea mai gravă din ultimele patru decenii. A afectat aproximativ 7,8 milioane de oameni. Deci, doar pentru a pune lucrurile în perspectivă, asta înseamnă aproximativ jumătate din populația Somaliei. 90% din țară se confruntă cu secetă extremă.”
Creșterea prețurilor alimentelor din cauza războiului din Ucraina a agravat lucrurile, în timp ce problemele cu hrana sunt adesea legate de o creștere a violenței de gen. Toate aceste avertismente vin de Ziua Mondială a Alimentației marcată de Națiunile Unite.