Papa Francisc a legat miercuri suferința ucrainenilor din prezent de „genocidul provocat în mod artificial de Stalin” în anii ’30. Atunci, liderul sovietic a fost acuzat că a provocat foamete în țară, despre care se crede că a ucis peste trei milioane de oameni.
Gestul făcut de Papa Francisc marchează o escaladare bruscă a retoricii papale împotriva Rusiei. În 2022, doar 17 țări au recunoscut oficial foametea, cunoscută sub numele de Holodomor, potrivit Muzeului Holodomor din Kiev.
90 de ani de la începutul foametei
În comentariile de la finalul audienței sale generale săptămânale de miercuri, Francisc a reînnoit apelurile la rugăciuni pentru „suferința teribilă pentru dragul și martirul popor ucrainean”, potrivit AP. El a reamintit că sâmbătă se împlinesc 90 de ani de la începutul foametei, pe care Ucraina o comemorează în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie.
„Sâmbătă începe aniversarea teribilului genocid al Holodomorului, exterminarea prin înfometare provocată în mod artificial de Stalin între 1932-1933. Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid și să ne rugăm pentru atâția ucraineni - copii, femei, bătrâni, bebeluși - care astăzi suferă martiriul agresiunii”, a spus Francisc.
Opinia academică rămâne împărțită cu privire la faptul dacă foametea constituie un „genocid”, principala întrebare fiind dacă Stalin a vrut în mod intenționat să ucidă ucraineni ca o încercare de a înăbuși o mișcare de independență împotriva Uniunii Sovietice, sau dacă foametea a fost rezultatul incompetenței oficiale, alături de condițiile naturale. În orice caz, „marea foamete” a semănat o amărăciune persistentă a ucrainenilor față de regimul rusesc sovietic.
Ucrainenii, victime ale genocidelor, alături de armeni și evrei
Vaticanul, în Compendiul de doctrină socială a Bisericii din 2004, îi enumeră pe ucraineni, alături de armeni și evrei, ca victime ale genocidelor din secolul XX și a declarat: „Încercările de a elimina întregi grupuri naționale, etnice, religioase sau lingvistice sunt crime împotriva lui Dumnezeu și a umanității însăși, iar cei responsabili de astfel de crime trebuie să răspundă pentru ele în fața justiției”.
Francisc a făcut apel în repetate rânduri la pace și la încetarea războiului, a trimis ajutoare umanitare în Ucraina și a cerut neîncetat rugăciuni pentru poporul ucrainean „martirizat”. Dar, în general, el a refuzat să atribuie vina Rusiei sau lui Vladimir Putin.