Filmul ”Like a Fish on the Moon (”Ca peștele pe lună”), din Iran, a câștigat Trofeul Transilvania în cadrul premiilor celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). De asemenea, premii onorifice, pentru întreaga carieră, au primit Horațiu Mălăele, Geoffrey Rush și Oliver Stone.
La Gala celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, pe lângă nominalizații din competiție, au fost prezenți și invitații speciali ai TIFF. Actorul australian Geoffrey Rush a primit premiul onorific pentru întreaga carieră. Spre bucuria celor prezenți la gală, acesta a oferit un moment actoricesc, o replică dintr-un film care l-a consacrat, ”The King’s Speech”.
”Cu această (n.r. repică), dificilă de pronuntat, obișnuiam să-l amuz foarte tare pe Colin Firth: „Sunt o sită pentru ciulini. Am o sită de ciulini cernuți prin sită și necernuți prin sită. Pentru că sunt o sită pentru ciulini”, a afirmat actorul Geoffrey Rush.
Celebrul regizor Oliver Stone a fost și el premiat pe scena Teatrului clujean. Acesta a susținut un masterclass în cadrul festivalului, la care au participat cinefilii aflați la TIFF.
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj i-a revenit pelicului ”Between Revolutions”, în regia lui Vlad Petri.
Filmul ”Ca un pește pe lună”, al regizoarei iraniene Dornaz Hajiha, a primit marele trofeu Transilvania.
„Cred că indiferent dacă ești un copil de cinci ani sau un om matur, de cinzeci, presiunea de a face lucruri pe care nu ți le dorești e terifiantă. Mă bucur că juriul a înțeles mesajul acestui film”, a spus Dornaz Hajiha, la înmânarea Trofeului Transilvania, în valoare de 10.000 de Euro.
Potrivit TIFF, primul film iranian care câștigă competiția oficială TIFF a impresionat juriul prin originalitatea ideii de la care pleacă acțiunea și inteligența cu care abordează teme sensibile legate de rolul de părinte.
Prestația artiștilor din distribuție a fost și ea remarcată de jurați, Sepidar Tari, protagonista principală din Ca peștele pe lună fiind recompensată cu Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare. Ea împarte premiul cu Nacho Quesada, care interpretează rolul principal în filmul argentinian Barbarii/ The Barbarians.
Premiul publicului TIFF 2023 i-a revenit peliculei din Republica Moldova, ”Carbon”, în regia lui Ion Borș.
TIFF 2023. Lista completă a câștigătorilor
Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 euro - Ca peștele pe lună / Like A Fish On The Moon, regia Dornaz Hajiha
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 euro, oferit de Fortech - Mangal / Charcoal, regia Carolina Markowicz
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 euro, oferit de Cemacon - În familie / Family Time, regia Tia Kouvo
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim - Nacho Quesada, pentru rolul din Barbarii și Sepidar Tari, pentru rolul din Ca Peștele Pe Lună
Premiul secțiunii “What’s up, Doc?”, in valoare de 2000 Euro, oferit de Tenaris Silcotub - Anhell69, regizat de Theo Montoya
Mențiunea specială a juriului “What’s Up, Doc?” – 100 de Anotimpuri/ 100 Seasons în regia lui Giovanni Bucchieri
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 1500 de Euro, oferit de DACIN SARA și servicii de laborator analog (procesare negativ color 16 mm si 35 mm, pregătire negativ , curățare cu perclorethilene , telecine dailies HD Flat , scanare 2 K sau 4 K, upload Mediashutle platforma) în valoare de 10,000 Euro, oferit de CINELAB România - Între Revoluții / Between Revolutions, în regia lui Vlad Petri
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania – Tigru / Day of the Tiger, regizat de ANDREI TĂNASE
Mențiunea Specială Zilele Filmului Românesc Pentru Secțiunea Lungmetraj - Vulturii Din Țaga/ Eagles From Țaga, în regia lui Iulian Manuel Ghervas și a Adinei Popescu
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro in servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm - Exercițiu de Concediu/ Our Summer Break, regizat de Lara Ionescu
Mențiuni speciale ale Juriului Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj - Berliner Kindl, regizat de Lucia Chicoș și Toate Neamurile/ Whole Family, regizat de Alexandra Diaconu
Premiul Publicului, in valoare de 2.000 euro, oferit de MasterCard - Carbon, în regia lui Ion Borș
Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), în valoare de 2500 de euro, oferit de Vodafone – Libertate/ Freedom, în regia lui Tudor Giurgiu. Premiul Publicului a fost votat de spectatori online, pe platforma voteazacuinima.ro.
Premiul de Excelență actorului Horațiu Mălăele
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc - Între Revoluții / Between Revolutions regizat de Vlad Petri
Alte premii
Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez, RFI România - Noémie dit oui în regia lui Geneviève Albert
Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim – Revizia de Film: Mihai Păun, Denisa Onisie, Adrian Comănescu, Victor Mihăilescu, Mirel Hagiu.
Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 de euro, oferită de AFFT - Rara Avis, scenariul și regia Octav Chelaru
Mențiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2022 - Sergiu Smerea pentru rolul din Balaur.
Joi, 9 iunie, la Cluj Napoca, începe cea de-a 22-a ediție a Trasilvania Film Festival. Sute de evenimente, proiecții de film, spectacole, ateliere sunt programate în cele 10 zile de festival.
Sâmbătă, pe 17 iunie, la Teatrul Național din Cluj Napoca vor fi decernate premiile competiției.
Anul acesta, douăsprezece pelicule concurează pentru Trofeul Transilvania 2023. Din juriu fac parte regizorul mexican Michel Franco, dar și actorul Darko Peric, cunoscut în întrega lume pentru rolul Helsinki, din La casa de Papel.
Invitații speciali de anul acesta sunt actorul Timothy Spall, cunoscut publicului din pelicule precum Secrets and Lies, dar și pentru rolului vrăjitorului Peter Pettigrew din seria Harry Potter.
Actorul australian Geoffrey Rush este unul dintre cei mai așteptați artiști prezenți anul acesta la TIFF. Este unul dintre cei 24 de actori din întreaga lume care au primit de-a lungul timpului cele trei premii suprem pentru teatru, film și televiziune: Tony, Emmy și Oscar.
De trei ori premiat cu Oscar, regizorul Oliver Stone este și el prezent la TIFF. Acesta va primi la Cluj premiul pentru întreaga activitate și va fi prezent la proiecțiile filmelor sale.
Sâmbătă, pe 17 iunie, regizorul american va susține un masterclass alături de regizorul artistic al TIFF, criticul de film, Mihai Chirilov.
Ghidul TIFF 2023
Câteva informații care sigur îți prind bine să le știi în festival:
- Meteo: Dacă există modificări în programul proiecțiilor #outdoor, le anunțăm din timp, #oficial pe pagina festivalului. Până atunci, orele și locațiile stabilite rămân neschimbate. Stați liniștiti, avem planul B la noi.
- Acces proiecții: Accesul în sala de cinema nu este posibil după începerea proiecției.
- Recomandăm să iei biletele online: fie de pe https://tiff.eventbook.ro sau din TIFF OFFICIAL APP - unde ai acces foarte ușor la ele după achiziție, direct din telefon.
- TIFFLounge: Discuțiile cu echipele filmelor și cu invitații speciali de la TIFF LOUNGE (cortul alb din Piața Unirii) sunt cu acces gratuit.
- Program TIFF Talks și INSPIRA TIFF poate fi consultat aici.
- Masterclass: Poți participa gratuit la masterclass-urile cu invitații de top ai festivalului, de la Radisson Blu Hotel, Cluj, în limita locurilor disponibile. Accesul se face cu 20 de minute înainte de start.
- Invitații: Pot fi accesate la acest link.
- Copiii: au acces gratuit la activitățile și atelierele din #Florești (Parcul Poligon) organizate în cadrul TIFF în familie, în weekend-urile de festival, cei de până în 3 ani au acces gratuit la proiecții (dacă nu ocupă un loc individual), până în 7 ani au acces gratuit la evenimentul TIFF PICNIC (marți, 13 iunie).
- Expozițiile din festival le poți vizita gratuit.
- Premiul Publicului: Cele mai iubite filme din festival merită un premiu, așa că le ajuți dacă le votezi: fie la ieșirea de la proiecție (vei primi un flyer), sau #online din TIFF OFFICIAL APP sau contul tău de Eventbook - dacă votezi online intri automat într-o tombolă cu premii zilnice.
- Animale: Ai voie cu ele la proiecțiile outdoor, dar e musai să fie ținute în lesă.
Ce filme pot fi văzute în prima zi la TIFF 2023
Cinema Florin Piersic:
- Cu sufletul la gură
- Al Treilea Război Mondial
- Triunghiul tristeții
Casa de cultură a studenților:
- Alphaville
- Arborele de plută
Piața Unirii Open Air:
- Gala de deschidere: Confort Nordic
Cinema Victoria:
- Ai grijă la dreapta!
- Sindicalista
- Accidentul
- Apolonia, Apolonia
- Superluna
Cercul Militar:
- Lăsaţi râul să curgă
- Manticora
- În bătaia focului
- Visez electric
Cinema Arta Cluj:
- Weekend
- Pământul e un cântec păcătos
- Decizie limită
- Ultimul tango la Paris
- Chinezoaica
- Serpico
Universitatea Sapientia:
- Salvează cine poate (viața)
- Mame și tați
- Viața pe fugă
- Magie neagră
Iulius Parc Open Air:
- Cesária Évora
UBB Open Air:
- Ferma de troli
Cinema Dacia Mănăștur:
- După-amiază de câine
- Împăratul furnicilor
Cinema Mărăști:
- Balena
Parc Poligon Florești:
- Confort nordic
Programul zilelor următoare îl poți găsi AICI.
Cât costă biletele la TIFF 2023
- Bilet de intrare unic (valabil pentru o singură proiecţie) pentru toate categoriile de spectatori: 25 lei.
- Bilet matineu (valabil pentru proiecțiile din intervalul orar 09.00 – 14.00): 20 lei
Bilete cu preț special:
- Bilet pentru proiecţiile în aer liber: 20 lei
- Bilet pentru proiecţiile din cadrul EducaTIFF: 20 lei
- Bilet pentru Cinema Mini-Cini: 20 lei
- Bilet pentru proiecţiile de la Cinema Mărăşti și Cinema Dacia: 20 lei
- Bilet pentru Gala de deschidere: 50 lei*
- Bilet pentru Ceremonia de decernare a premiilor: 50 lei*
- Bilet pentru Concerte, cine-concerte: 40 lei, excepție Muzeul de Artă: 30 lei
- Bilet pentru Concert Jay Jay Johanson & proiecție Ce mașinărie fantastică!: 50 lei*
- Bilet pentru Concert Tangerine Dream: 75 lei, după 10.05: 100 lei
- Bilet pentru proiecția maraton Kingdom Exodus: 40 lei*
- Bilet pentru proiecţia specială „Strălucire”, în prezenţa actorului Geoffrey Rush: 40* lei
- Bilet pentru proiecțiile „Nuclear” și „Născuți asasini” în prezenţa lui Oliver Stone: 40* lei
- Bilet pentru TIFF Picnic: proiecție Vulturii din Țaga și concert Nightlosers & Trio Ardealul: 50 lei*
- Bilet pentru evenimentele Film Food: 250 lei*
Cardurile TIFF 2023:
Cardurile TIFF pot fi achiziționate exclusiv online pe tiff.eventbook.ro. La finalizarea tranzacției, posesorii vor primi, automat, prin emailul completat în formularul de achiziție, un cod unic pe care îl vor folosi ulterior pentru achiziționarea de bilete la proiecțiile și evenimentele speciale dorite.
- TIFF Card.10: 170 lei. Card-ul garantează accesul la 10 proiecţii la alegere, cu excepţia evenimentelor speciale marcate cu asterisc (*).
La achiziția acestui tip de abonament vi se va emite automat un card virtual. Acest tip de card NU va fi printat. În baza codului unic afișat pe cardul virtual veți putea procura bilete atât online de pe site-ul tiff.eventbook.ro, cât și de la casieriile TIFF.
- TIFF Card: 450 lei. Card-ul garantează accesul la 25 de proiecții, dintre care și 2 evenimente speciale la alegere (cu excepția proiecțiilor Film Food si a Ceremoniei de Închidere).
- Gold Card: 1.000 lei. Card-ul garatează accesul la un total de 30 de proiecții, evenimente speciale și petreceri ale festivalului, cu excepția proiecțiilor Film Food, a Ceremoniei de Închidere, a recepțiilor oficiale și evenimentelor dedicate presei.
Cardurile în format fizic se emit doar pentru abonamentele TIFF Card și Gold Card, în perioada 6 – 8 iunie, de la biroul de Ticketing din Piața Unirii. Posesorii nu sunt obligați să dețină carduri fizice, ei putând utiliza codul unic pe care îl primesc la achiziția cardurilor pentru orice rezervare efectuează.