Ați rămas vreodată la birou doar pentru ca șeful să vă vadă lucrând până târziu? Te-ai găsit vreodată schimbând rapid filele pentru a afișa foaia de calcul sau raportul la care ar trebui să lucrezi în timp ce se plimba managerul tău?
Ce zici să adaugi câteva întâlniri false în calendarul tău, astfel încât să arăți mai ocupat decât erai?
Dacă acest lucru vă sună familiar, atunci ați participat la „teatru de productivitate”.
Acest fenomen la locul de muncă în care angajații se comportă ca și cum ar munci din greu pentru a-și păstra locurile de muncă și șeful fericit este deosebit de toxic.
De la pandemia COVID-19 această practică, și-a găsit drum și în birourile noastre de acasă.
„Paranoia productivității”
Când eram cu toții la birou, a fost destul de greu, dar apoi lumea s-a schimbat, am început să lucrăm de la distanță și paranoia productivității a atins noi niveluri, potrivit Euronews Next.
Liderii nu mai aveau indiciile vizuale de care se bucurau cândva la locul de muncă în persoană și nu le-a plăcut. Microsoft a chestionat 20.000 de oameni din 11 țări și a analizat trilioane de semnale de productivitate Microsoft 365. Rezultatele au fost surprinzătoare.
A existat o deconectare uriașă între gradul în care angajații lucrau mai mult ca niciodată (87 la sută) și gradul în care managerii se străduiau să aibă încredere că oamenii erau, de fapt, productivi (12 la sută).
Urmărirea comportamentului
Acest nivel de neîncredere între angajat și angajator a determinat unele companii să folosească tehnologia pentru a urmări comportamentul lucrătorilor cu mai multe detalii decât oricând.
Unii folosesc instrumente digitale, comercializate ca aplicații de măsurare a „productivității”, pentru a identifica angajații după nume și pentru a urmări modul în care își petrec timpul - înregistrează apăsările de la taste, înregistrează ecranele, chiar și înregistrează atunci când se îndepărtează de birouri pentru pauzele de baie.
Ca răspuns, angajații de la distanță au simțit presiunea de a crește „spectacolul”, participând la întâlniri virtuale la care nu trebuie să fie prezenți sau folosind mouse-ul jiggler pentru a simula activitatea.
Potrivit unui sondaj recent, 54% dintre lucrători spun că pierd o oră suplimentară online în fiecare zi pentru a le arăta colegilor și managerilor că încă „lucrează”.
Cu siguranță, acele 67 de minute pe zi ar putea fi petrecute mai bine.
Realitatea simplă este că oamenii muncesc mai mult decât oricând, iar managerii trebuie să realizeze că productivitatea nu înseamnă să faci mai mult în mai puțin timp; este vorba despre a face lucrurile corect în mai puțin timp.