Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

F1: Cine este Kimi Antonelli, pilotul de 18 ani vehiculat drept înlocuitorul lui Hamilton la Mercedes

Andrea Kimi Antonelli, pilotul de 18 ani care concurează în Formula 2, la Prema Racing, este deja unul din cele mai mari talente așteptate să facă pasul în Formula 1. Pilotul italian se va afla la volanul unui monopost Mercedes vineri, pe circuitul de la Monza, în cadrul primei sesiuni de antrenamente (FP1) ale etapei din Italia.

Evoluția sa în FP1 va fi urmărită cu mare interes, mai ales că numele lui este vehiculat de câteva luni drept potențialul înlocuitor al lui Lewis Hamilton la Mercedes, din 2025, când septuplul campion mondial se va muta la Ferrari.

Kimi Antonelli, carieră impresionantă la juniori

Șeful echipei Mercedes, Toto Wolff, încă nu a anunțat numele celui care va face pereche cu George Russell începând cu sezonul 2025, însă numele lui Kimi Antonelli este adus tot mai des în discuție. Pilotul care weekendul trecut a împlinit 18 ani face parte din programul de juniori al Mercedes și a impresionat după ce a câștigat, în ultimii doi ani, campionatul F4 italian, campionatul ADAC Formula 4, Formula Regional Middle East și Formula Regional European.

În prezent, pilotează în Formula 2 pentru Prema Racing, echipă care i-a dat în Formula 1 pe Charles Leclerc, Mick Schumacher, Oscar Piastri (campioni în F2 cu echipa italiană) și, cel mai recent, pe Oliver Bearman, care va pilota pentru Haas începând cu 2025. În F2, Andrea Kimi Antonelli a câștigat deja o cursă de sprint la Silverstone și cursa din Budapesa, la primul său sezon în competiție.

Kimi Antonelli va debuta într-un monopost F1 la Monza

Văzut deja drept unul din cele mai mari talente la ora actuală, Kimi Antonelli (care împarte același prenume cu Kimi Raikkonen, campion mondial în Formula 1 în 2007) va debuta oficial într-o etapă de Formula 1 vineri, când va prelua frâiele monopostului Mercedes în prima sesiune de antrenamente a etapei de la Monza.

Un pilot italian care va rula pentru o oră pe un circuit din Italia este un moment de care toată lumea din Italia ar trebui să fie mândră, a spus și Toto Wolff.

Fără să lase vreun indiciu că tânărul de 18 ani va fi anunțat drept urmașul lui Hamilon la Mercedes, Wolff a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Antonelli. Italianul era deja în vedere pentru o trecere la Mercedes, însă anunțul surpriză al lui Hamilton că va părăsi echipa pentru Ferrari a făcut echipa germană să ia în calcul posibilitatea unei promovări mai rapide a lui Antonelli.

În luna mai, s-a aflat că FIA a primit o cerere pentru a-i acorda pilotului (pe atunci în vârstă de 17 ani) o dispensă pentru a concura în F1 înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, prevăzută în regulament. Nu a fost o mișcare făcută de cei de la Mercedes, notează formula1.com, dar este posibil ca cererea să fi venit dinspre Williams, care continuau la vremea respectivă să evalueze performanțele lui Logan Sargeant și posibilitatea ca acesta să fie înlocuit înainte de finalul sezonului curent.

Însă nu s-a mai întâmplat nimic atunci, astfel că pilotul italian nu a mai ajuns al doilea pilot din istorie care debutează în F1 înainte de împlinirea vârstei de 18 ani (primul a fost Max Verstappen, care a debutat în 2015, la vârsta de 17 ani și 166 de zile).

Zvonurile indică, însă, că Mercedes ar urma să anunțe în acest weekend, la Monza, că Andrea Kimi Antonelli va fi noul pilot al echipei, începând cu sezonul următor. Ar fi o mostră de curaj din partea echipei germane, care și-ar pune încrederea într-un pilot de 18 ani să-l înlocuiască pe unul din cei mai mari piloți de Formula 1, Lewis Hamilton, de șapte ori campion mondial, din care șase titluri câștigate alături de Mercedes.

Cei mai tineri piloți care au debutat în F1

  1. Max Verstappen - 17 ani și 166 de zile (2015, Marele Premiu al Australiei)
  2. Lance Stroll - 18 ani și 148 de zile (2017, Marele Premiu al Australiei)
  3. Oliver Bearman - 18 ani și 306 zile (2024, Marele Premiu al Arabiei Saudite)
  4. Lando Norris - 19 ani și 124 de zile (2019, Marele Premiu al Australiei)
  5. Jaime Alguersuari - 19 ani și 125 de zile (2009, Marele Premiu al Ungariei)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE