Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va arăta grila de start din Formula 1 în 2025. Hamilton, la Ferrari, sau Sainz, la Williams, printre schimbările din Marele Circ

Sezonul 2025 din Formula 1 se anunță unul plin de schimbări. Dacă regulamentul și mașinile se schimbă radical din 2026, anul 2025 va marca modificări la nivel de piloți și poate fi considerat unul de tranziție.

Cum va arăta grila de start din Formula 1 în 2025

Ultima mutare anunțată oficial este cea a lui Carlos Sainz (29 de ani). Spaniolul va părăsi Ferrari și a semnat deja cu Williams, unde va fi coleg cu Alex Albon și îl va înlocui pe Logan Sargeant.

Plecarea lui Sainz era cumva previzibilă dacă avem în vedere că el a anunțat încă din februarie că "se va gândi la viitorul său", imediat după ce a devenit oficial că Lewis Hamilton va pleca de la Mercedes la Ferrari, din 2025. Culmea este că spaniolul era văzut drept înlocuitor chiar al lui Hamilton la Mercedes.

Numele lui Sainz a mai fost vehiculat ca pilot la Red Bull, Alpine sau Sauber, dar el a fost convins, în cele din urmă, de proiectul lui James Vowles. Contractul său cu Williams va fi pe o durată de cel puțin doi ani, 2025 și 2026, după cum anunță site-ul oficial Formula1.com, iar salariul va fi de 10 milioane de euro pe an, conform PlanetF1.com.

  • Sainz a câștigat trei curse în carieră și s-a clasat de 23 de ori pe podium.

"Sunt foarte fericit să anunț că mă voi alătura Williams Racing începând cu 2025. Nu este un secret că piața șoferilor din acest an a fost extraordinar de complexă, din diverse motive, și că mi-a luat ceva timp să-mi anunț decizia. Cu toate acestea, sunt pe deplin încrezător că Williams este locul potrivit pentru mine pentru a-mi continua călătoria în F1 și sunt extrem de mândru că mă alătur unei echipe istorice și de succes, în care mulți dintre eroii din copilărie au pilotat în trecut și și-au pus amprenta asupra noastră.

Scopul final de a aduce Williams înapoi acolo unde îi este locul, în fruntea grilei, este o provocare pe care o îmbrățișez cu entuziasm și cu pozitivism. Sunt convins că această echipă are toate ingredientele potrivite pentru a face din nou istorie și, începând cu 1 ianuarie, voi da tot ce pot pentru a duce Williams înainte, alături de fiecare membru al echipei. Vreau să le mulțumesc lui James Vowles și întregului consiliu al lui Williams pentru încredere și determinare. Conducerea și convingerile lor solide au jucat un rol important în luarea deciziilor mele", a spus Sainz.

Lewis Hamilton, de la Mercedes la Ferrari

Cea mai spectaculoasă mutare rămâne însă cea a lui Lewis Hamilton (39 de ani) de la Mercedes la rivala Ferrari, iar britanicul ajunge la Scuderie exact în locul lui Sainz, dacă avem în vedere că celălalt pilot Ferrari, Charles Leclerc, și-a prelungit contractul.

La Mercedes, în locul septuplului campion mondial, era dorit cel mai experimentat pilot din acest moment, Fernando Alonso, însă spaniolul și-a prelungit contractul cu Aston Martin cel puțin până în 2026. Ajuns la 42 de ani, dublul campion mondial a spus că nu vrea să se retragă, deși a mai făcut-o în urmă cu cinci ani, pentru o perioadă de doi ani.

Însă trecerea lui Hamilton la Ferrari rămâne totuși cea mai mare surpriză, iar sumele care se vehiculează sunt pur și simplu astronomice. Cu toate că își prelungise contractul cu Mercedes în septembrie 2023, britanicul s-a lăsat atras de mirajul "Căluțului cabrat", acolo unde surse de încredere spun că va avea un salariu 100 de milioane de dolari pe an, față de 55 de milioane, atât cât avea după semnarea prelungirii cu Mercedes. Însă nu se știe încă dacă această sumă include și banii pe care îi primește din drepturi de imagine, sponsorizări, bonusuri și alte contracte de asociere.

De la Ferrari va pleca însă "noua senzație" Oliver Bearman, în vârstă de 19 ani. El va fi al doilea pilot Haas pentru sezonul următor. Bearman este membru al Scuderia Ferrari Driver Academy și pilot de rezervă al echipei italiene. Puștiul l-a înlocuit pe Carlos Sainz în 2024, în Marele Premiu al Arabiei Saudite, atunci când spaniolul a fost operat de apendicită. Chiar la debutul său, tânărul britanic a terminat pe locul al șaptelea în acea cursă.

Tot din 2025, Niko Hulkenberg (36 de ani), pilot cu peste 200 de curse în Formula 1, va pleca de la Haas și va concura pentru Sauber, care se va numi Audi din 2026. Hulkenberg, câștigător al cursei de 24 de ore de la Le Mans din 2015, a revenit în Formula 1 în 2023 după trei ani în care nu a mai concurat regulat.

Haas va rămâne și fără danezul Kevin Magnussen (31 de ani), pentru că îi expiră contractul, iar echipa americană a anunțat că nu îl va prelungi. Magnussen are aproape 200 de curse în Formula 1, iar mare parte dintre ele au fost în culorile Haas (2017-2020 și 2022-2024). Astfel, ambii piloți Haas vor părăsi echipa la finalul anului. În schimb, Haas, care va continua să folosească motoare Ferrari până în 2028, a anunțat că a semnat un contract pe mai mulți ani cu francezul Esteban Ocon, de la Alpine, începând din stagiunea 2025. Cel mai importante rezultat obținut de Ocon în Formula 1 este victoria din Marele Premiu al Ungariei, din 2021.

  • McLaren va folosi motoare Mercedes până în 2030.
  • A 76-a ediție, sezonul 2025 va avea 24 de etape, la fel ca și stagiunea actuală, dar va începe în Australia, nu în Bahrain. Sezonul 2025 va include tot șase curse de sprint.

Calendarul Formula 1 pentru 2025:

16 martie: Marele Premiu al Australiei (Melbourne)

23 martie: Marele Premiu al Chinei (Shanghai)

6 aprilie: Marele Premiu al Japoniei (Suzuka)

13 aprilie: Marele Premiu al Bahrainului (Sakhir)

20 aprilie: Marele Premiu al Arabiei Saudite (Jeddah)

4 mai: Marele Premiu de la Miami

18 mai: Marele Premiu de la Emilia-Romagna (Imola, Italia)

25 mai: Marele Premiu de la Monaco

1 iunie: Marele Premiu al Spaniei (Barcelona)

15 iunie: Marele Premiu al Canadei (Montreal)

29 iunie: Marele Premiu al Austriei (Spielberg)

6 iulie: Marele Premiu al Marii Britanii (Silverstone)

27 iulie: Marele Premiu al Belgiei (Spa-Francorchamps)

3 august: Marele Premiu al Ungariei (Budapesta)

31 august: Marele Premiu al Olandei (Zandvoort)

7 septembrie: Marele Premiu al Italiei (Monza)

21 septembrie: Marele Premiu al Azerbaidjanului (Baku)

5 octombrie: Marele Premiu din Singapore

19 octombrie: Marele Premiu al Statelor Unite (Austin)

26 octombrie: Marele Premiu din Mexic (Mexico City)

9 noiembrie: Marele Premiu al Braziliei (Sao Paulo)

22 noiembrie: Marele Premiu din Las Vegas

30 noiembrie: Marele Premiu al Qatarului (Lusail)

7 decembrie: Marele Premiu din Abu Dhabi (Yas Marina)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE