Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Explozie cu victime în centrul orașului Tel Aviv, după un atac cu dronă. Rebelii houthi revendică lovitura

În centrul oraşului israelian Tel Aviv s-a produs joi noaptea o explozie soldată cu trei victime - un mort şi doi răniţi uşor, transmite AFP. Incidentul a avut loc în jurul orei locale 3.15 (00.15 GMT), afirmă serviciile de urgenţă conform aceleiaşi agenţii.

19/07/2024 , 13:16

Rebelii houthi din Yemen revendică atacul de la Tel Aviv

Rebelii houthi, care atacă de câteva luni navele din largul coastelor Yemenului, manifestându-şi astfel solidaritatea cu gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, au anunţat vineri printr-un purtător de cuvânt că "forţa aeriană de drone din cadrul forţelor armate yemenite (...) a efectuat o operaţiune militară de calitate, ţintind unul din obiectivele importante din zona ocupată Jaffa, cunoscută în Israel sub numele Tel Aviv".

Aceeaşi sursă a susţinut că drona este de un tip nou, numit Jaffa, care poate ocoli sistemele de interceptare şi este invizibilă pentru radare.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că zona oraşului Tel Aviv "nu mai este sigură" şi va fi una din "ţintele principale" ale atacurilor în adâncimea teritoriului Israelului, în primul rând asupra unor "ţinte militare şi de securitate sensibile".

Armata Israelului a precizat după câteva ore de la atac că drona "foarte mare, care poate parcurge distanţe mari", fusese detectată înainte de explozie, dar sistemele de interceptare şi apărare nu au fost activate din cauza unei "erori umane". Aparatul de zbor fără pilot este, se pare, de producţie iraniană şi a fost probabil lansat de pe teritoriul Yemenului, a afirmat într-o conferinţă de presă contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al forţelor armate.

Bilanţul a fost comunicat de Zaki Heller, purtător de cuvânt al organizaţiei Magen David Adom (Steaua lui David Roşie), echivalentul israelian al Crucii Roşii. El a precizat că un raport anterior al poliţiei despre şapte răniţi uşor se referea inclusiv la cei aflaţi în stare de şoc.

Dean Elsdunne, purtător de cuvânt al poliţiei, a precizat că în imobilul de la intersecţia bulevardului Ben-Yehuda cu strada Shalom-Aleichem unde a avut loc deflagraţia a fost găsit un corp neînsufleţit. În apropiere de punctul respectiv se află o clădire a ambasadei Statelor Unite în Israel, menţionează AFP.

Posibil atac cu dronă

Peretz Amar, comandantul poliţiei din Tel Aviv, ajuns ulterior la faţa locului, a declarat că "ar putea fi vorba de o explozie aeriană (...) Am avut mult noroc". Subordonaţii săi căutau obiecte suspecte în zonă.

Un comunicat al armatei consemnează că nu s-a declanşat nicio sirenă de alarmă, iar incidentul este "investigat în detaliu". Ancheta preliminară a stabilit că explozia a fost provocată de căderea unei "ţinte aeriene", iar pompierii au menţionat că este posibil să fi fost o dronă cu încărcătură explozivă.

Forţele aeriene şi-au intensificat activitatea de patrulare pentru protecţia spaţiului aerian al Israelului, menţionează acelaşi comunicat.

Forţele de ordine au cerut locuitorilor să respecte instrucţiunile de securitate şi să nu se apropie de resturile şi fragmentele care ar putea conţine explozivi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE