Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite închid definitiv digul temporar construit pentru a aduce ajutoare în Gaza

Statele Unite ale Americii îşi încheie definitiv operaţiunile ce foloseau digul temporar construit pe coasta Fâşiei Gaza pentru a aduce ajutoare umanitare pe teritoriul palestinian asediat, a anunţat miercuri un responsabil pentru această regiune al comandamentului militar american, informează joi dpa.

O rută alternativă folosind portul israelian Ashdod în nord este în fază de planificare, însă deocamdată nu au fost oferite detalii.

Scopul digului din Gaza

De la bun început, digul a fost văzut ca o soluţie temporară pentru a putea aduce ajutoare în Fâşia Gaza, dar de când acesta a devenit operaţional, în luna mai, au apărut numeroase probleme. Marea agitată l-a avariat puternic, iar distribuirea de ajutoare pentru populaţie s-a dovedit dificilă.

Cu toate acestea, Comandamentul Central al SUA a calificat proiectul drept un succes, afirmând că digul a ajutat mult în a transporta ajutoare şi a face ca acestea să ajungă mai repede la populaţia din Fâşia Gaza.

Pentagonul a estimat costurile pentru construcţia digului provizoriu la circa 300 de milioane de dolari. Aşteptările iniţiale erau mari, cu aproximativ 90 de camioane de ajutoare planificate pe zi, care urmau să ajungă la o dată ulterioară la 150.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE