Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 100 de palestinieni, uciși în timp ce Israelul îl vizează pe șeful militar al Hamas: Oprim negocierile pentru un armistiţiu în Gaza

Un atac aerian israelian a ucis sâmbătă cel puțin 90 de palestinieni într-o zonă umanitară desemnată din Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din enclavă, într-un atac despre care Israelul a declarat că l-a vizat pe șeful militar al Hamas, Mohammed Deif.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu este clar dacă Deif și un alt comandant Hamas au fost uciși și a promis că va continua să vizeze conducerea Hamas, afirmând că o presiune militară mai mare asupra grupării ar îmbunătăți șansele unui acord privind luarea de ostatici, chiar dacă trei zile de negocieri de încetare a focului au fost întrerupte separat sâmbătă.

"Oricum ar fi, vom ajunge la întreaga conducere a Hamas", a declarat Netanyahu într-o conferință de presă.

Gruparea militantă islamistă Hamas a negat că Deif ar fi fost ucis, potrivit unui oficial de rang înalt al Hamas la Al Jazeera TV.

Hamas a declarat anterior că afirmațiile israeliene potrivit cărora ar fi vizat lideri ai grupării sunt false și vizează justificarea atacului, care a fost cel mai mortal atac israelian în Gaza din ultimele săptămâni.

Persoanele strămutate care se adăposteau în zonă au declarat că corturile lor au fost dărâmate de forța atacului, descriind cadavre și părți ale corpului împrăștiate pe jos.

Într-o declarație, șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "șocat și întristat" de moartea civililor, care subliniază că "nicăieri nu este sigur în Gaza", și a afirmat că dreptul umanitar internațional trebuie respectat.

Armata israeliană a declarat că atacul împotriva lui Deif l-a vizat și pe Rafa Salama, comandantul Brigăzii Khan Younis a Hamas, descriindu-i drept doi dintre autorii atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului care a declanșat războiul de nouă luni din Gaza.

Deif a supraviețuit la șapte tentative de asasinat din partea Israelului, cea mai recentă în 2021, și se află de zeci de ani în fruntea listei celor mai căutați israelieni, fiind considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe cu bombă.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 91 de palestinieni au fost uciși în atac și 300 au fost răniți, acesta fiind cel mai mare bilanț din ultimele săptămâni în enclava zguduită de conflict.

Hamas anunţă oprirea negocierilor pentru un armistiţiu în Gaza

Hamas a decis să oprească negocierile privind încetarea focului în Fâşia Gaza la o zi după ce un atac israelian l-a vizat pe şeful său militar, care "este bine", au declarat duminică pentru AFP doi înalţi oficiali ai mişcării islamiste palestiniene.

Anunţul survine după ce Hamas a declarat că loviturile israeliene de sâmbătă au ucis 92 de palestinieni în tabăra al-Mawasi pentru persoane strămutate în sudul teritoriului, lângă Khan Younis, şi, potrivit apărării civile, au făcut 20 de morţi în tabăra de refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza (nord).

La rândul său, Israelul a declarat că a vizat doi lideri Hamas de rang înalt, Mohammed Deif şi Rafa Salama, respectiv şeful aripii militare şi comandantul Hamas de la Khan Younis, în zona Khan Younis, prezentaţi drept "doi organizatori ai masacrului din 7 octombrie", data atacului din Israel al mişcării islamiste, care a declanşat războiul din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE