Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explainer: Ce se ascunde în spatele protestelor pro-palestiniene din universitățile americane

Protestele studențești față de războiul din Gaza au cuprins SUA în ultimele săptămâni, poliția evacuând o serie de tabere, uneori după confruntări între protestatari și contra-protestatari.

Alte corturi de protest au fost demontate după ce universitățile au acceptat cererile protestatarilor; iar unele demonstrații continuă, potrivit Reuters.

Ce vor protestatarii pro-palestinieni

În toate campusurile unde au izbucnit proteste, studenții au cerut încetarea permanentă a focului în Gaza, încetarea asistenței militare americane pentru Israel, renunțarea universităților la furnizorii de armament și la alte companii care profită de pe urma războiului și amnistia pentru studenții și membrii facultăților care au fost sancționați sau concediați pentru că au protestat.

Studenții protestează față de ofensiva Israelului în Gaza, lansată după un atac al Hamas pe 7 octombrie, care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane. Israelul a ucis peste 34.000 de persoane în urma represaliilor, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Cine sunt protestatarii care susțin pro-palestinienii?

Protestele pro-palestiniene au atras studenți, cadre didactice și activiști externi, inclusiv de confesiune evreiască și musulmană. Printre grupurile care organizează protestele se numără Studenți pentru Justiție în Palestina și Jewish Voice for Peace.

Taberele au găzduit o gamă diversă de cursuri, rugăciuni interconfesionale și spectacole muzicale.

Organizatorii au dezaprobat violența împotriva contramanifestanților pro-Israel, deși unii studenți evrei au declarat că nu se simt în siguranță în campus și că sunt neliniștiți de scandările pe care le numesc antisemite.

Unii lideri ai orașului și administratori universitari au declarat că activiști din afara campusului au cooptat sau orchestrat protestele. Universitatea din Texas, Austin, de exemplu, a declarat că din cele 79 de persoane arestate în campusul său la 29 aprilie, 45 nu aveau nicio legătură cu universitatea.

Cine sunt contra-protestatarii

Contraprotestele din campus au fost conduse de grupuri israeliano-americane și sioniste, precum și de studenți și membri ai comunității evreiești americane.

Sute de persoane au participat la o contramanifestație la UCLA din Los Angeles, organizată de grupul de susținere a Israelului, Consiliul Israelian American. Un student activist evreu de la UCLA a postat o înregistrare video în care se vede cum i se interzice accesul într-o zonă a campusului de către protestatarii pro-palestinieni.

Reacția autorităților

Unii administratori de școli au apelat la forțele de ordine locale pentru a-i aresta pe protestatari și pentru a evacua taberele. Alții au lăsat taberele să funcționeze sau au ajuns la înțelegeri pentru a pune capăt protestelor.

Columbia a trimis poliția pe 18 aprilie, la o zi după ce studenții au instalat o tabără în campusul din Manhattan. La 30 aprilie, poliția a făcut din nou o razie în tabără și într-o clădire ocupată de studenți, efectuând sute de arestări. Președintele Minouche Shafik a declarat că tabăra a fost un protest neautorizat care a făcut campusul „intolerabil” pentru mulți studenți evrei.

Universitatea din California, Berkeley, a permis o tabără pro-palestiniană atâta timp cât aceasta nu perturbă operațiunile din campus și nu există amenințări de violență.

Northwestern University, Brown University și Rutgers University se numără printre colegiile care au ajuns la înțelegeri pentru a desființa taberele. Brown va organiza un vot cu privire la o posibilă dezinvestire din firmele care au legături cu Israelul. Rutgers a fost de acord să înființeze un centru cultural arab și să analizeze crearea unui departament de studii despre Orientul Mijlociu.

Ce impact au avut manifestațiile asupra campusului

Columbia a fost nevoită uneori să treacă la cursuri exclusiv virtuale.

Universitatea din California de Sud și-a anulat ceremonia de absolvire de pe scena principală după anularea discursului de absolvire al unui student musulman și zeci de arestări după ce poliția a evacuat o tabără pro-palestiniană.

Universitatea Politehnică de Stat din California, Humboldt, a anulat cursurile în persoană după ce studenții s-au baricadat într-o clădire administrativă.

Universitatea din Michigan a declarat că va permite libertatea de exprimare și protestele pașnice la ceremoniile de absolvire de la începutul lunii mai, dar că va opri „perturbările substanțiale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE