Israelul nu va renunța la operațiunile terestre în Fâșia Gaza, inclusiv asedierea orașul Rafah. „Vom face tot ce este necesar pentru a obține victoria”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. Declarațiile oficialului sunt susținute de acțiunile din teren ale armatei. La granița de sud cu Fâșia Gaza au fost dislocate trupe impresionate de blindate și tancuri.
Benjamin Netanyahu respinge cu fermitate încetarea războiului înainte ca organizația palestiniană să fie distrusă.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: ”Vom face tot ceea ce este necesar pentru a câștiga și a învinge inamicii, inclusiv în Rafah, pentru a ne asigura viitorul. Ne-am angajat cu toții să obținem victoria. Și pentru aceasta, mai presus de toate, este necesar angajamentul față de misiune. Au existat și încă mai există divergențe de opinie între noi, în ceea ce privește operațiunile din zonele îndepărtate și apropiate. Dar, la sfârșitul discuției, am luat o decizie, decizia a fost luată. Am acționat acolo, vom acționa și aici.”
Declarațiile oficialului israelian au loc chiar în momentul în care SUA, alături de Egipt și Qatar, mediază negocieri pentru un nou armistițiu și eliberarea ostaticilor. Acum este așteptat răspunsul Hamas, după ce Israelul și-ar fi prezentat condițiile pentru încetarea focului.
În timp ce negocierile continuă, Israelul concentrează trupe impresionante în apropiere de orașul Rafah, despre care spune că este ultimul bastion al Hamas. Posibila ofensivă terestră este privită cu îngrijorare de către comunitatea internațională, deoarece în oraș se adăpostesc aproape 1,4 milioane de civili palestinieni.
ONU: În Gaza există mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina
În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat constant de Israel în războiul său contra Hamas, transmite AFP, potrivit Agerpres.
”Pentru a înţelege mai bine, frontul din Ucraina are 600 de mile (ceva mai puţin de 1.00 km) în lungime, iar în Gaza sunt 25 de mile în lungime”, a explicat Charles (Mungo) Birch, care răspunde de programul pentru Gaza al serviciului ONU pentru acţiuni de deminare (UNMAS).
Însă cantitatea de moloz (37 milioane de tone, adică în jur de 300 kg/mp, potrivit unei estimări făcute la mijlocul lui aprilie de ONU) nu este singura problemă.
”Aceste dărâmături sunt probabil puternic contaminate de UXO (muniţii neexplodate), însă înlăturarea lor va fi complicată şi mai mult de alte pericole prezente”, a spus Birch, într-un briefing de presă la Geneva.