Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Fâșia Gaza se moare și de mizerie. Oamenii nu au acces la apă curată, iar gunoaiele se adună grămezi

Condițiile din Fâșia Gaza sunt rețeta unui dezastru perfect, avertizează experții în sănătate. Lipsa salubrității și a accesului la apă curată sunt doar câteva dintre multele probleme cu care se confruntă milioanele de refugiați palestinieni.

Grămezi de gunoi și numeroase bălți cu apă murdară pot fi văzute aproape peste tot în mica enclavă. Familiile care au fugit de război spun că suferă din cauza răspândirii tot mai mari a bolilor, în special în rândul copiilor.

Hamdi Sultan, strămutat din tabăra de refugiați Shati: "Situația este foarte grea. Muștele ne afectează în timpul zilei, iar țânțarii noaptea. Nu putem dormi nici noaptea, nici ziua. Mirosul este foarte urât și după cum puteți vedea, provoacă boli copiilor. Copiii se joacă în apă și acesta este motivul răspândirii mai multor boli, inclusiv hepatita și boli de piele."

OMS a raportat zeci de mii de cazuri de infecții

Experții în sănătate publică au avertizat asupra unei crize iminente pe fondul lipsei de salubritate și apă curată. Una dintre cauze este supraaglomerarea din orașul sudic Rafah, unde mai mult de jumătate din populația din Gaza s-a adăpostit după ce a fost strămutată din cauza luptelor.

Wael Al-Delaimy, profesor de sănătate publică: "Curățarea apelor uzate sau gestionarea deșeurilor în Gaza este o problemă cronică, care ține de zeci de ani. Și problema este că, din cauza asediului sau a sancțiunilor, nu sunt posibile toate mijloacele necesare pentru un management funcțional al deșeurilor în Gaza. Așa că acestea sunt deversate în mare sau, uneori, contaminează apa subterană. Substanțele poluante afectează viața marină, oamenii care pescuiesc sunt contaminați, apa se infiltrează în subteran cu poluanți, iar oamenii trebuie să o bea pentru că nu există altă sursă de apă."

Organizația Mondială a Sănătății a raportat zeci de mii de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, păduchi, scabie, varicelă, erupții cutanate și meningită în adăposturile ONU.

Răspândirea rapidă a bolilor se datorează în principal supraaglomerării și igienei precare cauzată de lipsa toaletelor și a apei pentru spălat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE