Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experți, despre situația din Ucraina: „Situația este perfectă pentru escaladare”

Liderii internaționali au făcut apel la dialog și negocieri pentru de-escaladarea conflictului și încheierea războiului din Ucraina, în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate a ONU. Secretarul de stat american Anthony Blinken a spus că președintele rus Vladimir Putin poate opri războiul din Ucraina.

„Orice escaladare are semințele unei negocieri”

„Orice escaladare are semințele unei negocieri. Cu cât escaladarea crește mai mult, cu atât este un potențial pentru negociere. Teoretic vorbind, după o escaladare atât de mare când tensiunea publică începe să devină din ce în ce mai intensă. E foarte posibil să fie mai ușor să faci pași înapoi. Există și o linie secundă în birocrația bilaterală. Lavrov a primit viza pentru a participa la reuniune, ambasadorul SUA în Federația Rusă a fost acceptat de autorițăile ruse, schimbul de prizonieri - au început să se facă niște gesturi, dar nu înseamnă că lucrurile se vor duce inevitabil spre o negociere, dar înseamnă că o escaladare poate să producă o negociere. Ce vedem este o escaladare. A încercat să spună Putin că nu blufează. Toată această escaladare, la nivel teoretic, poate să ducă către o confruntare până la capăt sau la negociere”, a explicat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Ion Petrescu, analist militar, a mai adăugat că „atunci când Putin vorbea de cacealma se referea la probabila folosire a armei nucleare tactice”.

„Vom vedea ce se va întâmpla după încheierea referendumurilor, când Rusia va recunoaște alipirea acestor teritorii și se schimbă misiunea forței pentru operațiuni speciale în Ucraina, care dintr-o dată va avea misiunea sa pe noul teritoriu rus, iar inamicii vor fi văzuți ca inamici care atacă teritoriul rus și se poate aplica doctrina militară rusă, care are un paragraf, ce spune că în condițiile în care teritoriul Federației Ruse este atacat poate fi folosită arma nucleară. Sper că după ce aceste teritorii devin parte a Federației Ruse, Putin să dorească negocieri pentru un simplu motiv, are ce arăta opiniei publice momentan - o lărgire a teritoriului Federației Ruse cu un teritoriu ex-sovietic, parte a planului lui de a reface URSS, nu ca denumire, ci cu granițele decedate în interiorul frontierelor Federației Ruse. Aș fi prudent în sensul evoluțiilor de săptămâna viitoare. Nu SUA au atacat Ucraina, ci Rusia, nu SUA au făcut atrocitățile din Ucraina, ci Rusia, iar teoria unor oameni informați, că vom asista la o confruntare dintre SUA și Rusia, nu are la bază nicio rațiune, pentru că SUA au anunțat clar - Alianța este defensivă și conflictul este între Ucraina și Federația Rusă, NATO nu este parte a acestui conflict”, a mai adăugat Petrescu.

Un articol ascuns în decretul semnat de președintele rus, Vladimir Putin, ar putea duce la mobilizarea unui milion de oameni.

Informația apare pe site-ul în limba engleză al publicației Novaia Gazeta Europa, care citează surse de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat însă totul. Potrivit publicației, Articolul 7 din ordinul de mobilizare a fost marcat ca „informație de uz intern.” Sursa din cadrul administrației prezidențiale de la Moscova a declarat pentru Novaia Gazeta că numărul rușilor care urmează a fi chemați sub arme a fost schimbat de mai multe ori și, în cele din urmă, s-a oprit la un milion. Singurul care a avansat un număr a fost ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit de 300.000 de rezerviști și bărbați cu pregătire militară.

Dan Dungaciu: „Dacă ai un milion cu ce îi dotezi? Nu e simplu nici 300.000 de oameni să-i instruiești, să le dai dotările necesare, darămite unui milion. Problema e dincolo de cifre, de capabilitățile pe care Federația Ruse ar fi trebuit să le arate demult pe teren și nu le-a arătat în măsura așteptărilor. Un milion e un pic cam mult. Dincolo de asta, escaladarea este potențial reală. Acolo vor fi niște referendumuri. Ucraina va trebui să se apere. Cum să te aperi? Poți să bombardezi secțiile de vot sau infrastructura electorală, pot muri oameni, pot fi reacții. Situația este perfectă pentru escaladare. Oamenii se duc la vot sub bombe sau nu, vor crește atentatele pe teren, în Herson, Donbas, asta înseamnă o reacție a Federației Ruse care va bombarda poate și mai intens. Când începe votul poate începe această escaladare. Până vor ajunge soldații lui Putin pe front mai durează. E greu să ți-l imaginezi pe Putin că va folosi arma nucleară.”

„Milionul acela este o poveste”

Ion Petrescu a mai adăugat că „milionul acela este o poveste”.

„Putin așteaptă să sune telefonul de pe masa lui, care este legătura directă cu Casa Albă. Dacă Biden l-ar invita la un dialog, lucrurile s-ar schimba, în sensul unui compromis inteligent pe care trebuie să-l facă Kievul, dar și Moscova. În momentul în care recurgi la o măsură primitivă de a trimite poliția, care are salariile duble în Rusia, să-ți iei tinerii și să anunți că i-ai dus la unitățile militare pe cei peste 1.000 de arestați din Moscova arată o gândire pe care nici măcar Kremlinul nu a luat-o în calcul, ci la un nivel mult mai jos din Ministerul rus al Apărării. Totuși, România, deși se află la granița de est a Alianței Nord-Atlantice, a avut o poziție echilibrată, spre deosebire de alte state ,care au resentimente mai puternice. La București, atât președintele, cât și premierul au manifestat echilibru. România are o posibilitate de a fi în continuare ceea ce a fost cândva. România, din perspectiva apărării granițelor sale, nu trebuie să-și facă probleme”, a mai spus Petrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE