Președintele rus Vladimir Putin a susținut, miercuri, primul discurs de la începerea războiului din Ucraina, ocazie cu care a anunțat semnarea unui decret privind mobilizarea parțială în Rusia. Măsurile vor începe chiar de astăzi.
”Subliniez că este o mobilizare parțială. Doar rezerviștii au fost înrolați. Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Militarii mobilizați vor primi toate garanțiile prin contract.
În politica sa agresivă anti-rusă, Occidentul a trecut toate liniile”, a declarat Vladimir Putin.
Ministerul rus de Externe a precizat că vor fi chemați 300.000 de rezerviști, ca urmare a ordinului de mobilizare parțială făcut de Putin.
Putin amenință Occidentul cu folosirea de arme nucleare
De asemenea, președintele rus a acuzat Occidentul că a recurs la ”șantaj nuclear” și a făcut referire la ”afirmațiile făcute de oficiali de rang înalt ai NATO privind posibilitatea folosirii de arme de distrugere în masă împotriva Rusiei”.
”Vreau să le reamintesc celor care fac astfel de declarații la adresa Rusiei că țara noastră dispune de numeroase mijloace de distrugere (...), mult mai moderne decât cele ale statelor NATO, iar atunci când este amenințată integritatea țării noastre, vom folosi toate mijloacele pentru a proteja Rusia și poporul nostru”, a spus Putin.
”Nu e o cacealma”, a subliniat el.
Liderul de la Kremlin a spus în discursul adresat națiunii că regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au cerut organizarea unui referendum la alipirea la Rusia și că toate aceste teritorii fac parte din Novorusia (Noua Rusie).
”Cetățenii republicilor populare din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au fost eliberați de sub regimul nazist.
Vom vorbi despre toate măsurile pentru protejarea suveranității noastre, sprijinirea voinței cetățenilor noștri de a-și decide propria soartă. Vom apăra voia cetățenilor din zonele denazificate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie!”, a afirmat Putin.
Președintele Rusiei a acuzat Occidentul că a încercat să ”blocheze” orice demers care ar fi dus la independența acestor regiuni, ”pentru a-și impune voința cu forța”.
”Scopul Occidentului este de a slăbi și distruge. Ei spun în mod deschis asta”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Mai mult, Putin a acuzat statele occidentale că au transformat poporul ucrainean în ”carne de tun” încă din 2014, când a fost anexată peninsula Crimeea.
Președintele rus a subliniat că eliberarea regiunii Donbas este principala prioritate ”care a rămas neschimbată”.
Până în prezent, președintele rus considera că în Ucraina are loc doar o „operațiune militară specială”.
Separatiştii anunță referendumuri pentru unirea cu Rusia
Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie. În acest context, orice acțiune a Ucrainei în acele teritorii ar putea fi apreciată de Moscova drept un atac asupra propriului teritoriu, iar acest lucru, la rândul său, ar conduce la o mobilizare generală în Rusia.
Rusia a justificat invazia în Ucraina, declanşată în februarie, inclusiv prin necesitatea „eliberării” Doneţkului şi Luganskului, cu populaţie rusofonă importantă. Înaintea începerii războiului, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa faţă de Ucraina a celor două regiuni. Herson, regiune din sud care nu era menţionată iniţial, a fost de asemenea ocupată de armata rusă.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat în discursul lui la Națiunile Unite că aceste referendumuri nu au nicio valoare.
Erdogan consideră că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina dacă doreşte o pace sustenabilă. „Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru radiodifuzorul american PBS.
O nouă lege care înăsprește pedepsele pentru soldații ruși
Camera inferioară a Parlamentului rus, controlată de Kremlin, a aprobat azi o lege care înăsprește pedepsele pentru soldații care își încalcă îndatoririle, într-un efort de a spori disciplina în rândurile armatei. Noua lege oferă, de asemenea, un indiciu că Vladimir Putin s-ar pregăti pentru o mobilizare completă – posibilă dacă Rusia declară război Ucrainei. Modificările aduse Codului Penal al Rusiei, care au fost aprobate rapid de Duma de Stat, introduc pedepse severe pentru nerespectarea ordinelor, dezertare sau predarea în fața inamicului.
Proiectul de lege trebuie să primească aprobarea camerei superioare a Parlamentului rus și apoi să fie semnat de președintele Putin pentru a deveni lege - pași care sunt considerați simple formalități.
Conform noii legislații, dezertarea unei unități militare într-o perioadă de mobilizare sau de lege marțială ar fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare, față de cinci ani de închisoare în temeiul legislației actuale.
Soldații care se predau inamicului se vor confrunta, de asemenea, cu o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, iar cei condamnați pentru jafuri ar putea primi 15 ani.
Un alt amendament introduce o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani pentru cei care refuză să meargă la luptă sau să urmeze ordinul unui ofițer.
Noua legislație vine în urma relatărilor din presă potrivit cărora unii soldați ruși din Ucraina au refuzat să intre în luptă și au încercat să demisioneze din funcție.