Primarul Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că Bucureștiul se situează printre orașele europene mai sigure, cu toate că instituțiile responsabile de siguranță împart responsabilitatea între Poliția Națională, Poliția Locală a PMB și Poliția Locală a sectoarelor.
Deși ponderea de polițiști locali a Primăriei Capitalei este cea mai mică, acesta susține că își propune să crească numărul efectivelor pentru a intensifica prezența acestora pe străzi.
Nicușor Dan: Vrem o creștere cam cu 60% a efectivelor de polițiști
”Bucureștiul este un oraș mai sigur decât multe orașe europene și pentru asta nu îmi arog eu un merit, dar e un fapt. Problema siguranței e împărțită între trei instituții care sunt: Poliția Națională, Poliția Locală a PMB și Poliția Locală a sectorului.
Între toate aceste trei instituții, ponderea cea mai mică de oameni o are Primăria Capitalei. Legea spune că PMB are un polițist local la 5.000 de locuitori, iar aceeași lege spune că primăriile de sector au un polițist la mia de locuitori. Poliția Națională are un efectiv destul de consisten de oameni pe ordinea publică.
Nu e perfect, noi am încercat să scoatem, încă suntem în negocieri cu Consiliul pentru a schimba organigrama și a mai scoate niște polițiști locali în stradă, cred că o să treacă această propunere.
Ce s-a întâmplat în Crângași, cred că a fost un eveniment cu totul excepțional. Sunt convins că oamenii au sunat la 112, sunt convins că au venit echipaje de poliție în câteva minute, numai că a fost un incident care s-a întâmplat foarte foarte repede.
Prin organigrama pe care am propus-o, e încă din decembrie 2023, dar după Guvernul a amânat până la final de iunie anul acesta, iar Consiliul a zis că vrea să mai reflecteze la propunerile pe care le-am făcut. În linii mari, e o creștere cam cu 60% a efectivelor de polițiști, însă pentru noi, locurile în care vrem să-i redirecționăm sunt zonele din parcurile care țin de noi, pentru că ele au avut o pază privată pe care am tăiat-o, iar acum avem nevoie de oameni.”, a declarat Nicușor Dan.
Euronews România i-a invitat în dezbatere electorală pe toți candidații, iar pentru săptămâna aceasta, au confirmat George Simion - AUR, care va fi prezent miercuri seară și Nicușor Dan care va fi prezent în platou joi seară.
Dezbaterea electorală între candidați este cea mai corectă/eficientă cale de a convinge alegătorii într-o democrație, în campania electorală. De mai multe cicluri electorale, indiferent de tipul acestora, confruntările au dispărut, iar partidele, liderii, candidații le evita cu obstinație.
Alegătorii sunt astfel privați de cel mai important instrument de informare, înainte de exercitarea votului. Este de presupus că scăderea permanentă a prezenței la vot, sentimentul de inutilitate al alegerilor, lehamitea față de clasa politica în ansamblu, sunt generate și de lipsa informațiilor despre programele politice ale actorilor electorali.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.