Atentatul din Iran în care au fost ucise peste 80 de persoane și aproape 300 rănite, ridică semne de întrebare privind autorii lui. Atacul nu a fost revendicat deocamdată. Dubla explozie a avut loc într-un loc simbolic, cu înărcătura religioasă, la Kerman, în sudu țării, lângă mormântul generalului Qassem Soleimani.
Atentatul din Iran survine într-un context regional foarte tensionat.
Generalul, considerat un erou de către iranieni, ucis la începutul lui ianuarie 2020 într-un atac cu dronă american în Irak. Qassem Soleimani a fost unul din strategii regimului de la Teheran, un arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, din Siria în Liban, din Irak în Yemen. Soleimani devenise în timp una dintre personalităţile cele mai populare în Iran.
Exploziile de lângă mormântul generalului iranian au avut loc când o mulţime compactă, formată din oficiali ai regimului de la Teheran, dar și iranieni de rând, se adunase pentru a comemora patru ani de la moartea lui Soleimani. Atentatul survine într-un context regional foarte tensionat. Pe fundalul conflictului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, Israelul a reușit să îl elimine unui înalt responsabil al mişcării islamiste palestiniene Hamas într-un atac cu rachetă care a avut loc lângă Beirut.
Atentatul survine într-un context regional foarte tensionat. Pe fundalul conflictului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, Israelul a reușit să îl elimine unui înalt responsabil al mişcării islamiste palestiniene Hamas într-un atac cu rachetă care a avut loc lângă Beirut.
Atacul nu a fost revendicat deocamdată. Dar, potrivit unor înalți reponsabili americani din domeniul securității, el seamănă cu un atac terorist de tipul celor efectuate de gruparea teroristă Stat Islamic (Daesh). Această pistă este amintită și de analistul Ely Karmon, cercetător la International Institute for Counter-Terrorism din Herzlyia (Israel), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews.
Un atentat al kurzilor din Iran oprimați de regim?
Ely Karmon amintește că, în 2017, organizația teroristă ISIS a organizat o operațiune spectaculoasă la Teheran. A reușit să conducă un atac la mausoleul ayatollahului Khomeini, întemeietorul Republicii Islamice, precum și la parlamentul iranian. Specialistul israelian spune că a fost o operațiune pusă la cale de o gruparea afiliată organizației teroriste Statul Islamic, dar formată din kurzii din Iran care luptă pentru drepturile lor colective.
Expert în gepolitica Orientul Mijlociu, bun cunoscător al politicii regimului de la Teheran, Ely Karmon favorizează ipoteza unui atentat comis fie de kurzi, fie de alte minorități entice și religioase care se simt din ce în ce mai oprimate de regimul Islamic de la Teheran.
În 2017 a avut loc la Teheran o operațiune similară pusă la cale de o gruparea afiliată organizației teroristă Statul Islamic, dar formată din kurzii din Iran care luptă pentru drepturile lor colective.
Ely Karmon susține cursuri și conferințe despre terorism și tacticile de gherilă în vremurile moderne, atât în Israel, cât și în Occident. A fost consilier al ministerului israelian al apărării. A participat la seminariile ONU de pregătire a securității la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 și Beijing 2008.
Karmon este membru al Observatorului Internațional Permanent privind măsurile de securitate în timpul evenimentelor majore din cadrul Organizației Națiunilor Unite și este implicat în conferințele și seminariile NATO privind terorismul.
A publicat în limba engleză două cărți cruciale despre fenomenul extremist și despre terorism: ”Coalitions between Terrorist Organizations: Revolutionaries, Nationalists, and Islamists” (”Coaliții între organizații teroriste: revoluționari, naționaliști și islamiști”, 2005), ”Iran–Syria-Hizballah–Hamas: A Coalition against Nature. Why does it Work?” (Iran–Syria-Hizballah–Hamas: O coaliție împotriva naturii. De ce funcționează?”, 2008).
Bogdan Rădulescu: Vă mulțumim că ați acceptat acest interviu pentru Euronews România. Prima întrebare se referă la ce s-a întâmplat în Iran. În calitate de expert în Orientul Mijlociu, bine familiarizat cu regimul de la Teheran, vă rugăm să ne spuneți cine credeți că s-a aflat în spatele acestor atacuri teroriste.
Ely Karmon: Este un eveniment uriaș în Iran. În primul rând, din cauza simbolismului locului unde s-au întâmplat exploziile. Acolo se află mormântul generalului Qaseem Souleimani, fostul șef al Forței Quds, ucis în 2020 de o operațiune a americanilor. El a fost arhitectul întregii strategii regionale a regimului iranian în Siria, în Liban, în Irak, în Yemen și în teritoriile palestiniene. El a fost o figură foarte important a regimului și chiar și astăzi este venerate ca un erou în Iran.
Cine ar fi putut comite atentatul din Iran?
Nu avem suficiente elemente pentru a spune cine a fost în spate, dar există suspecți. Nu știu cât de mult știe publicul din România faptul că în 2017 organizația teroristă ISIS au organizat o operațiune uriașă la Teheran unde au atacat și bombardat mausoleul ayatollahului Khomeini, întemeietorul Republicii Islamice, precum și parlamentul iranian. Ei au luptat baricadați în interiorul parlamentului împotriva poliției iraniene și a forțelor Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene. Se părea că aceasta a fost o operațiune ISIS. Dar toți membrii acestui grup de comando erau de fapt kurzi.
Oamenii nu știu nici astăzi că în provincia kurdă din Iran, care este o provincie mare, există de mulți ani o mișcare de gherilă care acționează împotriva regimului iranian din cauza opresiunii pe care o suferă poporul kurd. Regimul irranian nu ia în considerare nevoile de bază ale acestei minorități, nici dorința lor independență. Deci, kurzii au folosit ISIS pentru a ataca regimul de la Teheran.
În provincia kurdă din Iran există de mulți ani o mișcare de gherilă care acționează împotriva regimului de la Teheran din cauza opresiunii pe care o suferă poporul kurd. Regimul iranian nu ia în considerare nevoile de bază ale acestei minorități, nici dorința lor independență
Au existat în timp multe atacuri teroriste ale unor minorități din Iran
Celălalt suspect este minoritatea populației Baluci din Iran Această minoritate trăiește într-o provincie din partea de est a Iranului, la granița cu Pakistanul. Au un grup naționalist care luptă împotriva regimului iranian, pentru că ei consideră regimul islamic de la Teheran un regim colonialist. Deci, a fost o perioadă în care au existat o mulțime de atacuri teroriste ale acestor grupuri minoritare în interiorul Iranului, în principal în partea de est a țării. Există și un al treilea grup: arabii. Ei trăiesc în sud-vestul Iranului și, de asemenea, luptă pentru autonomie sau chiar pentru independență. Trebuie să înțelegem că situația din Iran este mai rea decât situația din Siria.
Doar 55% din populația Iranului este cu adevărat de origine persană. Restul sunt fie kurzi, fie arabi, fie baluci. Sunt suniți, nu șiiți ca iranienii. Există o mare minoritate de azeri în Iran, care trăiesc în nordul țării. Ei sunt șiiți ca iranienii. Dar și azerii se străduiesc să obțină un fel de autonomie.
Minorități persecutate de regimul iranian au motiv și ele să răzbune uciderea liderilor lor. Însă, Iranul se va folosi de acest atentat pentru a da vina pe Israel, deoarece este mai ușor să prezinți Israelul ca fiind vinovat de atacuri și nu minoritățile din interiorul Iranului care luptă împotriva regimului.
În 2017-2018, regimul de la Teheran a ucis câțiva lideri ai acestor minorități, opuse regimului de la Teheran, în Europa. Iranienii au ucis doi dintre acești lideri ai opoziției în Olanda și au încercat să o facă și cu alți lideri ai opoziției din Danemarca și Norvegia.
Așadar, toate aceste minorități persecutate de regimul iranian au motiv și ele să răzbune uciderea liderilor lor. Probabil că Iranul se va folosi de aceste atacuri pentru a da vina pe Israel, deoarece este mai ușor să prezinți Israelul ca vinovat de atacuri și nu minoritățile din interiorul Iranului care luptă împotriva regimului.
Revoltele celor oprimați în Iran pot izbucni din nou în orice moment.
Toate aceste revolte ale minorităților din Iran se suprapun cu mișcările de protest ale populației iraniene însăși. Și aici mă refer la protestele tinerilor iranieni care, la rândul lor, vor să scape de regimul islamist de la Teheran. Cum vedeții acest fenomen?
Este interesant că valul uriaș de proteste ale femeilor din Iran, petrecut în urmă cu doi ani, a izbucnit de pe teritoriul kurd, după asasinarea unei tinere femei frumoase de către poliția iraniană. Ea era din provincia iraniană Kurdistan. De acolo revoltele s-au răspândit în tot Iranul. Dar, din păcate, reprimarea lor de către regimul de la Teherean a fost extrem de dură. Nu numai împotriva femeilor, ci chiar și împotriva fetelor mai tinere și a elevilor. Intervenția brutală a regimului a oprit, a diminuat influența mișcării de protest în acel moment. Dar, revoltele celor oprimați pot izbucni din nou în orice moment.