Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ce spune lidera opoziției din Ucraina despre „pământurile rare”, în negocierile Rusia - SUA și cum este privit Zelenski

Donald Trump a promis de mult timp că va opri războiul din Ucraina, iar miza cea mare pentru americani o reprezintă resursele ucrainene, care cuprind și minereuri rare. În exclusivitate la Euronews, lidera opoziției din Ucraina, Kira Rudik, a explicat că nu aceasta este de fapt problema cea mai arzătoare a țării sale, ci garanțiile de securitate.

Ce spune lidera opoziției din Ucraina despre „pământurile rare”, în negocierile Rusia - SUA

Kira Rudik, președinta partidului de opoziție Golos, din Parlamentul Ucrainei: „Întrebarea este dacă acest acord este despre pământurile rare, dar nu are nimic de-a face cu garanțiile de securitate și de aceea, este cel mai îngrijorător.

Pentru că Ucraina are o istorie, știți cu toții despre memorandumul de la Budapesta, acolo unde arsenalul nuclear ne-a fost luat, în schimbul unei promisiuni de securitate care n-a fost îndeplinită. După cum știți, în 2014 a existat o așa-zisă încetare a focului, care nu a fost onorată niciodată de Rusia.

Așa că, acum, înainte de a fi orice discuție despre pământurile rare sau teritorii, vrem să vedem care sunt garanțiile de securitate, cum vor fi ele diferite de ceea ce s-a întâmplat înainte. Pentru că am auzit foarte mulți oameni comentând despre acest acord, dar nu am auzit niciodată cum vor funcționa garanțiile de securitate care spun că Rusia că nu ne va ataca.

După cum a spus președintele Zelenski - și sunt de acord cu el - a avea Ucraina în NATO reprezintă o garanție de securitate. Dacă, dintr-un anumit motiv, nu este posibil, atunci am dori să vedem o alternativă care să ne permită să înfruntăm Rusia. Acum, toată lumea se concentrează pe `pământurile rare', dar pe ceea ce ar trebui să se concentreze este cum să nu permitem ca Rusia să ne mai atace și cum să facem să fim capabili să luptăm împotriva Rusiei dacă acest lucru se va întâmpla. Cred că această situație este mult mai complexă și mai complicată decât problema pământurilor rare.

Cred că acest lucru (n.r.: dacă ucrainenii vor reuși să vorbească cu SUA) va depinde de cât de mult sprijin vom primi și câte responsabilități vor avea europenii. La Conferința de Securitate de la Munchen am văzut că vicepreședintele Vance a aruncat responsabilitatea pe Europa și nu am văzut ca Europa să accepte această responsabilitate.

Am auzit de la foarte mulți lideri că sunt pregătiți să facă față, dar știu că au existat anumite discuții cu privire la fondurile de securitate, înainte de alegerile din Germania. Chiar acum sperăm să se îndeplinescă acest lucru, pentru că ceea ce avem nevoie este o cale clară care să ne permită aceste garanții de securitate din partea Europei, să vedem că toată lumea va avea un rol și vom vedea practic cum vor funcționa."

Ucrainenii mizează pe țările europene

Între timp, după ce Donald Trump a arătat o atitudine schimbătoare și politici controversate, țările europene au anunțat că vor compensa lipsa de implicare a americanilor și vor trebui să ajute Ucraina.

Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe ucraineni este faptul că țara lor nu se află la masa negocierilor. Cel puțin nu încă. Practic, Ucraina este un fel de monedă de schimb sau activ imobiliar, în viziunea lui Trump, așa cum au spus mai mulți analiști.

Kira Rudik, președinta partidului de opoziție Golos, din Parlamentul Ucrainei: „(n.r.: referitor la sprijinul anunțat de UK) Cred că va fi minunat dacă aceste angajamente vor fi executate, dar sprijinul de care avem nevoie nu ține de bani. Avem nevoie de sprijin militar, pentru a obține arme și de aceea suntem aici și SUA au un rol esențial.

După cum știți, Kievul este sprijinit de anumite sisteme de apărare care au fost cumpărate din SUA, așa că avem nevoie să ne asigurăm că există o înțelegere că vom obține fondurile principale și că vom reuși asta.

Când trebuie să le răspund oamenilor din Ucraina, în special celor care luptă pe front și care mă întreabă de ce a spus acest lucru (n.r.: Trump spunea că Ucraina nu ar trebui să fie la masa negocierilor), pot spune că aceasta este doar o tehnică de negociere. Nu cred că liderul celei mai puternice democrații s-ar întreba cu privire la faptul că ucrainenii se luptă pentru viitorul lor, sau că nu ar fi conștient că Rusia ne-a atacat brutal.

Cred că trebuie să veniți la Kiev, să vedeți la fața locului pentru ce luptăm, să știți că nu suntem gata să capitulăm și abia atunci să înțelegeți că este imposibil să arunci o înțelegere asupra Ucrainei, fără Ucraina. Nimeni nu a crezut, acum trei ani, că vom rezista mai mult de câteva zile. Noi încă suntem aici, nu suntem singuri, credem că ne aflăm într-o poziție mai puternică decât acum trei ani. Nu am capitulat atunci, nu vom capitula acum. Și nu putem avea o pace stabilă fără ca Ucraina să fie implicată în procesul de negociere și să accepte termenii."

În ciuda faptului că americanii și-ar putea retrage sprijinul, ucrainenii susțin că vor continua să lupte și să se bazeze pe sprijin din partea țărilor europene. Între timp, a apărut și o nouă variantă în ceea ce privește minereurile rare ucrainene, pentru că și europenii „licitează” pentru ele.

În acest proces de negociere, președintele Volodimir Zelenski joacă, evident, un rol crucial, iar caracterul său bătăios este apreciat și de celelalte partide, chiar dacă sunt în opoziție. Este lecția de unitate pe care o dau ucrainenii.

Kira Rudik, președinta partidului de opoziție Golos, din Parlamentul Ucrainei: „Noi, ucrainenii, lucrăm împotriva oricăror așteptări. Din nou, discutăm despre război, dar acum trei ani, nimeni nu credea că vom ajunge atât de departe cu procesul de integrare în UE, așa cum suntem acum. În Parlament, suntem mândri că, încă din primul an al invaziei, că ne-am adunat în secret și am fost capabili să adoptăm toate legile care ne-au permis să intrăm în procesul de integrare.

Noi am votat aproape unanim cu privire la tot ceea ce a fost cerut ca să înceapă procesul de aderare. Ce avem acum este un exemplu, facem acest lucru cât de repede putem, pentru că știm că oportunitatea, pentru noi, este scurtă și trebuie să îndeplinim aceste obiective. Știu că sunt oameni care spun că este imposibil, că nu vom reuși asta, că trebuie să ne gândim să mai rezistăm încă cinci ani, zece ani. Noi le spunem mulțumim pentru opinia dumneavoastră, dar vom lucra în continuare la toate nivelurile. Nu există un alt fel de consens, aceasta este șansa pentru națiunea noastră, de a utiliza această oportunitate istorică să arătăm lumii că noi nu suntem cu Rusia, că suntem europeni în sufletele noastre și că îndeplinim aceste chestii din punct de vedere legislativ și practic. Asta facem acum și suntem foarte mândri.

Mi-aș dori ca, într-un anumit moment, să mă gândesc la alte chestiuni. Obiectivul nostru e să câștigăm războiul sau să avem parte de o pace justă. Noi ne-am decis, acum trei ani, să punem viitorul țării în topul ambițiilor noastre. Nu-ți poți da seama de propriile vise dacă țara ta este în război.

Nu cred că ați văzut niciunul din colegii mei din parlament care vă va răspunde altfel, pentru că noi înțelegem că asta depinde de supraviețuirea noastră. Noi nu am ales să trăim în aceste timpuri istorice, dar odată ce am fost aruncați în această perioadă, trebuie să acționăm cât de bine putem. Poate că îl vom critica pe președinte, în chestiuni interne îl criticăm foarte mult, dar acum, văzându-l în confruntarea cu Trump, la un nivel personal, discutând cu el, el trebuie să știe că are parte de sprijinul nostru. Asta facem noi, ca națiune".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE