Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, spune că s-a văzut la Munchen cu Richard Grenell, cu care a avut o discuție pe care o descrie ca fiind cordială și informală. Despre presiunile pe care Financial Times a scris că Administrația Trump le-ar face pentru eliberarea fraților Tate și discuția cu oficialul american pe această temă, Hurezeanu a spus la Euronews România că Richard Grenell i-a transmis că „rămâne interesat de soarta fraților Tate”, o afirmație pe care ministrul român nu a catalogat-o drept o presiune.
Emil Hurezeanu: N-am sesizat afirmația despre frații Tate drept o presiune
Andra Miron Diaconescu, jurnalist Euronews România: „Întâlnirea cu Grenell cum a fost? Unde a avut loc? Care a fost agenda dumneavoastră? Care a fost discuția?”
Emil Hurezenu, ministrul de Externe al României: „Am încercat, înainte de a ajunge la Munchen, să planific cât mai multe întâlniri. Ele se fac prin oficiile noastre diplomatice. Reyniunea de la Munchen are o tipologie foarte intersesantă. Este un loc în care au loc conferințe în câteva săli mari, apoi sunt foarte multe săli, camere de hotel extinse - totul se întâmplă de 61 de ani în același hotel - acolo au loc întâlnirile planificate, bilaterale, cum am avut cu ministrul ucrainean, cu ministrul turc, cu ministrul egiptean, cu ministrul indian, cu responsabilii organizațiilor evreiești din Europa și din SUA. Dar spiritul întâlniriilor la Conferința de Securitate de la Munchen este tocmai posibilitatea întâlnirii ad-hoc, pe culoar. Este un fel de democrație a întâlnirilor neformale, este un forul de discuții care câștigă prin lipsa lui de constrângeri, de formalități.
Așa l-am întâlnit pe Richard Grenell. Am fost colegi la Berlin, ambasadori în aceeași perioadă. Bineînțeles că un ambasador american e mai vizibil. I-am readus aminte de faptul că am fost colegi la Berlin, am avut o discuție legată de ce se întâmplă la Munchen, despre care e situația în general în America, în România, la sfârșit l-am întrebat dacă vrea să vină și la București, pentru că este un emisar cu ține diferite și sensibile și mi-a spus „deocamdată, nu” și a adăugat la sfârșit că rămâne interesat de soarta fraților Tate, așa cum, de altfel, se știe. Și ne-am despărțit. N-am sesizat această afirmație drept o presiune, ci doar o repetare a unei stări de fapt, cunoscută în ce-l privește, pentru că nu era la prima afirmație publică de acest gen, și dorind să-mi comunice și mie această părere. Mi-a comunicat asta. Urma să mai avem o întâlnire, care n-a mai avut loc. Ne-am promis o întâlnire așezată, dar ea n-a mai avut loc.”
Emil Hurezeanu: Discuția cu domnul Grenell, cordială, informală
Andra Miron Diaconescu, jurnalist Euronews România: „Considerați că e o chestiune personală a lui sau un mesaj al americanilor?”
Emil Hurezenu, ministrul de Externe al României: „Este o preocupare personală a dânsului, dar cred că face parte dintr-o preocupare mai largă a administrației. Nu în ce privește frații Tate, dar știți că el răspunde și de eliberarea prizonierilor din Belarus, și din Federația Rusă. Nu e deloc cazul aceasta (la frații Tate - n.r.), dar am observat că au fost speculații cu privire la presiuni. Nu știu ce presiuni s-au făcut de altă natură înainte sau după, dar ceea ce am discutat cu domnul Grenell a fost cordial, informal, foarte concentrat, neangajant și în niciun caz nu am sesizat ceea ce a spus drept o formă de presiune.”
FT: Administrația Trump face presiuni pentru eliberarea fraților Tate
Financial Times a relatat că Administrația Trump face presiuni asupra autorităților române pentru a le permite fraților Tate să iasă din țară.
Potrivit FT, cazul fraților Tate a fost discutat pentru prima dată de oficiali americani într-un apel telefonic cu guvernul român săptămâna trecută și apoi când trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, s-a întâlnit cu ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, la conferința de securitate de la München, susțin trei surse familiarizate cu subiectul. O altă sursă a Financial Times susține că a fost făcută o cerere pentru a returna pașapoartele fraților Tate și de a le permite să călătorească în afara țării, pe perioada procesului penal.