Indicele în funcție de care se calculează ratele românilor la bănci este prea mare, spune consilierul de strategie al BNR. Adrian Vasilescu a declarat pentru Euronews că ROBOR ar trebui să fie în jur de 6 procente, aproape de dobânda cheie, nu 8%, cât este în prezent. Concomitent, inspectorii Consiliului Concurenței investigează dacă cele 10 bănci care decid valoarea ROBOR s-au înțeles pentru creșterea artificală a acestui indicator. Mulți români se plâng că ratele s-au dublat în multe cazuri și, din cauza acestei poveri, sunt nevoiți să își vândă lucrurile din casă sau să își ia un al doilea job.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a vorbit la Euronews România despre această situație. Chirițoiu a spus că ancheta a pornit în acest caz de la o serie de analize de piață. Consiliului Concurenței investighează dacă nu cumva există înțelegeri între bănci pentru a ridica nivelul dobânzilor mai sus decât ar fi normal.
„De la analizele de piață pe care le-am efectuat noi au generat o serie de suspiciuni pe care am hotărât că trebuie să le clarificăm. Facem controale. Asta nu înseamnă că sunt automat vinovate, doar investigăm și după aceea tragem concluziile. Acum culegem dovezi și discutăm cu aceste companii. Noi nu contestăm creșterile de dobânzi. Într-o perioadă de inflație, prețurile cresc. E normal să vedem în această perioadă de inflație că BNR crește dobânzile și normal că băncile comerciale acționează în consecință. Ce vrem să investigăm este dacă nu cumva există înțelegeri între bănci ca să ducă nivelul dobânzilor mai sus decât ar fi normal, peste decizia BNR de a crește dobânzile”, a spus Bogdan Chirițoiu.
IRCC și ROBOR, vizate de ancheta Consiliului Concurenței
Întrebat dacă anchetele vizează doar această creștere de ROBOR intenționată, președintele Consiliului Concurenței a spus că este vizat și IRCC.
„În primul rând la asta ne uităm, dar nu ne uităm la ultimele luni. Ne uităm la o perioadă ceva mai lungă, timp de un an de zile și domenii conexe influențate de cotațiile ROBOR. Nu numai ROBOR, ci și IRCC. La IRCC sunt tranzacțiile efective. La ROBOR sunt tranzacțiile potențiale”, a spus Chirițoiu.
Investigația ar putea dura 2 ani
Bogdan Chirițoiu a spus totodată că această investigație ar putea 2 ani de zile: „Investigația la noi, de regulă, durează 2 ani de zile. Este o investigație complicată. Depinde de dovezile pe care le avem, depinde de comportamentul băncilor. Dacă ele vin și ne prezintă dovezi ale încălcărilor, atunci investigația va fi scurtată”.
Acesta a mai spus că până în prezent băncile au fost cooperante.
„Până în momentul de față lucrurile au decurs ok. Au început ieri, continuă astăzi. Mandatul judecătoresc este până vineri. Săptămâna asta vom termina. Dacă e nevoie vom reveni, deși este puțin probabil. Perioada asta de controale la sediile băncilor se termină vineri. Dacă este nevoie putem cere extinderea mandatelor”, a mai spus acesta.
Cei prejudiciați ar putea cere despăgubiri în instanță
În final, Chirițoiu a mai spus că dacă unele bănci vor fi găsite vinovate, cei prejudiciați de comportament ar putea să ceară despăgubiri în instanță.
„Nu orice agent economic este și corupt. Au beneficiat de prezumția de nevinovăție. Prețurile lor trebuie să reflecte condițiile din piață și nu comportament anti-concurențial. Există și posibilitatea ca cei prejudiciați de comportament să ceară despăgubiri în instanță”, a conchis șeful Consiliului Concurenței.