Valoarea indicelui ROBOR la trei luni ar trebui să fie mult mai mică, aproape de 6,25 la sută, atât cât este si dobânda de politică monetară, a declarat, la Euronews, consilierul de strategie la Băncii Naționale, Adrian Vasilescu, în plină anchetă a Consiliului Concurenței pe tema evoluției indicelui.
Adrian Vasilescu, consilier BNR: „Practic, dobânda de politică monetară, în momentul de față, este de 6,25. Normal ar fi ca ROBOR-ul să fie în pragul acestei dobânzi”.
Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „În condițiile în care noi avem 8,20”.
Adrian Vasilescu, consilier BNR: „Da. Asta este, din punctul de vedere al guvernatorului, în neordine, e prea sus. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că acest ROBOR se stabileȘte pe o piață liberă, absolut liberă. Băncile au autonomie. Nu există nicio prerogativă legală pentru Banca Națională ca să dicteze băncii ce ROBOR trebuie să aplice, ce dobândă la credite trebuie să aplice. Sigur că Banca Națională are propriile argumente când intervine pe piață, dar și băncile au argumentele lor, pentru că au foarte multe riscuri în față”.
Consiliul Concurenţei derulează controale la principalele bănci din ţară cu privire la ROBOR, a precizat, miercuri, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, arătând însă că instituţia este interesată dacă există înţelegeri între unii actori de pe piaţă care să facă această creştere a indicelui mai mare decât ar fi justificată.
"Derulăm de ieri dimineaţă o serie de controale la principalele bănci din ţară, controalele sunt derulate în continuare, deci ele nu sunt finalizate şi cu siguranţă analiza concluziilor va dura. Deci, vom ieşi şi vom comunica în momentul în care avem mai multe informaţii. Momentan nu pot decât să confirm, înţeleg că a ieşit de la companii, ceea ce ne-a surprins, nu suntem obişnuiţi, companiile să anunţe ele că sunt investigate de Consiliul Concurenţei, nu ştiu de ce au făcut-o. Dar, în orice caz, vă confirm că de ieri dimineaţă se derulează controale pe baza procedurilor noastre legale, cu autorizare judiciară", a declarat Chiriţoiu la Parlament.
Întrebat dacă există suspiciuni că ar putea fi o înţelegere între bănci legată de creşterea dobânzilor, el a arătat că "asta e abilitat Consiliul Concurenţei să verifice".