Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kosovo - România 0-3. Victorie clară în Nations League 2024, la revenirea lui Mircea Lucescu pe banca naționalei

România debutează cu o victorie în Nations League 2024, 3-0 contra Kosovo, în meciul care a marcat întoarcerea lui Mircea Lucescu pe banca echipei naționale, după 38 de ani. Dennis Man a fost omul meciului, cu o reușită și un penalty scos, din care Răzvan Marin a marcat al doilea gol al „tricolorilor”. Denis Drăguș și-a trecut și el numele pe lista marcatorilor.

Meciul s-a jucat la Prișina cu casa închisă, dar fără suporteri români, din cauza incidentelor de la meciul România - Kosovo din preliminariile EURO 2024..

Cu această victorie, România a urcat pe primul loc în grupa C2. În celălalt meci al grupei, Cipru a învins Lituania cu 1-0.

Clasamentul grupei C2

  1. România - 3p (golaveraj +3)
  2. Cipru - 3p (golaveraj +1)
  3. Lituania - 0p (golaveraj -1)
  4. Kosovo - 0p (golaveraj -3)

LIVE TEXT Kosovo - România 0-3

Au marcat: Dennis Man '40, Răzvan Marin '51 (penalty), Denis Drăguș '82

Min 85: Vojvoda este eliminat după ce vede al doilea cartonaș galben.

Min 82: GOL ROMÂNIA! Denis Drăguș înscrie, după ce inițial Muric a respins șutul lui Valentin Mihăilă.

Min 78: Prima schimbare în echipa României. Intră Florinel Coman în locul lui Dennis Man.

Min 72: Fază periculoasă creată de Ermal Krasniqi și Albion Rrahmani. Șutul lui Krasniqi îl nimerește pe Radu Drăgușin, care se resimte după intervenție.

Min 71: Proaspăt introdus pe teren, Ermal Krasniqi are deja o tentativă la poarta României, însă mingea șutată de el se duce mult pe lângă poartă.

Min 66: Selecționerul Franco Foda schimbă atacul echipei sale. Cei doi foști jucători ai Rapidului, Albion Rrahmani și Ermal Krasniqi, sunt introduși pe teren în locul lui Muriqi și Asslani.

Min 59: Ocazie pentru România. Șutul lui Valentin Mihăilă de la marginea careului lovește bara transversală.

Min 53: România prinde curaj după al doilea gol. Valentin Mihăilă șutează de la distanță, dar mingea din nou îl găsește pe portarul Muric.

Min 51: GOL ROMÂNIA! Răzvan Marin, golgheterul României la EURO 2024, înscrie din penalty și mărește avantajul „tricolorilor”.

Min 50: Arbitrul dictează penalty pentru România și îi arată lui Berisha cartonașul galben.

Min 48: Ocazie pentru România. Valentin Mihăilă îi pasează în careu lui Dennis Man, dar autorul primului gol nu reușește să atingă mingea, fiind atins în careu de Berisha. Arbitrul va consulta VAR. pentru un posibil penalty.

Min 46: Arbitrul fluieră startul reprizei a doua.

Min 45+2. Arbitrul fluieră finalul primei reprize. „Tricolorii” intră la vestiare în avantaj, grație reușitei lui Man, la capătul unei reprize în care Kosovo a fost echipa mai periculoasă și cu posesie mai bună (59%-41%).

Min 44: Ocazie uriașă pentru România. Dennis Man îl găsește perfect pe Valentin Mihăilă în careu, dar șutul acestuia lovește bara laterală.

Min 40: GOL ROMÂNIA! Dennis Man trece de patru jucători kosovari, șutează din careu, iar Muric, deși a fost pe minge, nu a putut împiedica golul.

Min 36: Denis Drăguș primește ideal o minge în careu de la Denis Man, dar lovitura sa de cap nu este una puternică. Portarul kosovar din nou nu are nicio problemă să rețină balonul.

Min 31: Ocazie importantă pentru Kosovo. Lovitura de cap a lui Rashica este prinsă de Florin Niță.

Min 25: Stanciu șutează pe poartă din afara careului, dar din nou portarul Muric reține mingea fără nicio problemă.

Min 20: Kosovo cere penalty la intervenția lui Marius Marin asupra lui Asllani, dar arbitrul din Azerbaidjan lasă jocul să continue.

Min 13: Vine și prima ocazie a României în acest meci. Denis Man, atacantul celor de la Parma, șutează din afara careului, dar mingea a fost prinsă fără probleme de portarul Muric.

Min 9: O centrare în careu îl găsește pe Muriqi, dar atacantul kosovar nu nimerește spațiul porții.

Min 5: Kosovo are prima ocazie importantă a meciului, dar portarul Florin Niță e pe fază și respinge o centrare.

Min 1: Arbitrul fluieră startul meciului. Lovitura de început a aparținut echipei României.

Echipele de start în meciul Kosovo - România

România: Niță - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu - R. Marin, M. Marin, Stanciu (căpitan) - Man, Drăguș, Mihăilă

Rezerve: Laurențiu Popescu, Târnovanu, Manea, Ghiță, Alibec, Artean, Pușcaș, Hagi, Coman, Olaru, Mitriță, Sorescu

Selecționer: Mircea Lucescu

Kosovo: Muric - Vojvoda, Amir Rrahmani (căpitan), Aliti, Paqarada - Zhegrova, Berisha, Rexhbecaj, Rashica - Muriqi, Asllani

Rezerve: Bekaj, Avdyli, Hadergjonaj, I. Krasniqi, Dellova, Muslija, Albion Rrahmani, E. Krasniqi, Emerllahu, Sahiti, Rrudhani, Selmani

Selecționer: Franco Foda

06/09/2024 , 15:57

Mesajul fostului selecționer al României pentru „Tricolori”

Edward Iordănescu, fostul selecționer al României, le-a transmis „tricolorilor” un mesaj de încurajare cu o zi înaintea meciului din Liga Națiunilor.

„Cu sufletul alături de tricolori! La început de drum în Liga Națiunilor, îmi doresc ca acești băieți extraordinari să facă din nou românii mândri și fericiți. Din energia și emoția trăite la EURO 2024 alături de suporterii noștri minunați, integrând rapid noii colegi, sunteți datori, pentru milioanele de români care vă iubesc, să vă inspirați din performanță pentru a construi din nou performanță! Am încredere în fiecare dintre voi și în echipă, cu atât mai mult cu cât un antrenor prestigios precum Mircea Lucescu vă sprijină cu toată experiența lui! Uniți, susținem România oriunde și oricând!”, a transmis Eduward Iordănescu.

Iordănescu a părăsit echipa națională a României după performanța obținută la EURO 2024, când a dus echipa până în optimile turneului final din Germania.

06/09/2024 , 15:38

Un dinamovist și doi foști rapidiști, în lotul Kosovo pentru meciul cu România

Selecționerul Kosovo, Franco Foda, a inclus în lotul de 23 pentru meciul de vineri seară trei fotbaliști care nu sunt străini de fotbalul românesc.

Este vorba despre Astrit Selmani, de la Dinamo București, și doi foști fotbaliști ai Rapidului, transferați în această vară la Sparta Praga, campioana Cehiei: Albion Rrahmani și Ermal Krasniqi.

Astrit Selmani are opt apariții în campionatul românesc pentru Dinamo și a reușit să marcheze de patru ori.

Albion Rrahmani a jucat numai un sezon pentru Rapid București (2023/2024) și a fost cel mai bun marcator al echipei, cu 17 reușite în 28 de meciuri.

Ermal Krasniqi a ajuns în România în 2023, cumpărat de CFR Cluj, însă în decembrie s-a transferat la Rapid București, unde a jucat până la finalul sezonului. În total, la cele două echipe, Krasniqi a bifat 47 de apariții și a marcat 10 goluri (30 de meciuri și patru goluri pentru CFR Cluj; 17 apariții și șase goluri pentru Rapid București).

06/09/2024 , 12:47

Selecționerul Mircea Lucescu prefațează meciul contra Kosovo

Mircea Lucescu se află în fața primului meci de la revenirea pe banca tehnică a României, după 38 de ani. Selecționerul a spus, înaintea meciului cu Kosovo, că România este dispusă să depună toate eforturile pentru a face un pas înainte.

„Să nu uităm că România este o echipă care s-a calificat la Campionatul European şi care a obţinut o performanţă acolo, ieşind din grupă de pe primul loc. Naţionala României este dispusă să facă toate eforturile pentru a face un pas înainte pentru o eventuală calificare la Cupa Mondială. Suntem aici să jucăm fotbal într-o competiţie europeană în care fiecare echipă încearcă să aducă în teren ceea ce are mai bun.

Mă aştept la o atmosferă sportivă, indiferent de ceea ce îşi va permite un suporter sau altul să facă în timpul acestui meci. Meciul se joacă pe teren, iar eu mă aştept să nu fie niciun fel de incidente. Suntem sportivi şi ştim să ne apărăm unii pe alţii, toţi avem în noi acest ADN de fair play. Deci nu îmi fac niciun fel de griji. Atmosfera să fie în tribună, pe teren sunt două echipe care joacă fotbal", a afirmat Lucescu.

06/09/2024 , 11:48

„Tricolorii” care vor fi pe foaia de joc în meciul contra Kosovo

Cei 23 de fotbaliști pe care Mircea Lucescu va miza în meciul cu Kosovo:

1. Florin Niță, 2. Andrei Rațiu, 3. Radu Drăgușin, 4. Cristian Mandea, 5. Virgil Ghiță, 6. Marius Marin, 7. Denis Alibes, 8. Andrei Artean, 9. George Pușcaș, 10. Nicolae Stanciu, 11. Nicușor Bancu, 12. Laurențiu Popescu, 13. Valentin Mihăilă, 14. Ianis Hafi, 15. Andrei Burcă, 16. Ștefan Târnovanu, 17. Florinel Coman, 18. Răzvan Marin, 19. Denis Drăguș, 20. Denis Man, 21. Darius Olaru, 22. Alexandru Mitriță, 23. Deian Sorescu.

Nu au prins lista Iulian Cristea și Alexandru Chipciu, jucători care provin de la Universitatea Cluj, actualul lider al clasamentului din Superligă. De asemenea, căpitanul Nicolae Stanciu va îmbrăca din nou tricoul cu numărul 10, pe care la EURO 2024 l-a purtat Ianis Hagi.

Kosovo - România în Nations League 2024

Kosovo este o cunoștință recentă a României. Cele două echipe s-au întâlnit doar de două ori până acum, având în vedere că Federația de Fotbal din Kosovo este una relativ nouă și a fost fondată în 2008.

În iunie 2023, în meciul-tur din preliminariile Euro 2024, jucat la Priștina, scorul a fost 0-0, iar în returul de pe Arena Națională, „Tricolorii” conduși atunci de Edi Iordănescu s-au impus cu 2-0. Însă victoria din acea ultimă partidă a fost una greu obținută, având în vedere că golurile au fost marcate abia în minutele 83 și 90+3.

În ciuda experienței uriașe a lui Mircea Lucescu (79 de ani), va exista presiune și asupra lui, mai ales că fostul selecținer, Edi Iordănescu, a ridicat deja ștacheta la un nivel destul de bun.

De amintit că, sub comanda lui Iordănescu jr., naționala s-a calificat la Euro de pe primul loc al grupei, iar la Euro, a reușit performanța istorică de a ajunge în optimi, tot de pe primul loc al grupei, însă și prestațiile jucătorilor au fost bune.

Astfel, Il Luce are acum obligația de a duce mai departe acest joc. Directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, a spus că „principalul obiectiv este de a forma o echipă pentru posibila calificare la Mondial”.

În lotul kosovarilor, cel mai scump jucător este mijlocașul lul Lille, Edon Zhegrova, cotat la 25 de milioane de euro. Aceeași cotă o are și Radu Drăgușin, transferat de la Genoa la Tottenham în ianuarie 2024. E cel mai scump fotbalist român din istorie. Alți jucători-vedetă ai kosovarilor sunt Amir Rrahmani (Napoli) sau Vedat Muriqi (Mallorca).

Interesant este că istoricul meciurilor România - Kosovo, deși este scurt, este intens. Iar asta pentru că, la partida de pe 12 septembrie 2023, fanii români din facțiunea „Uniți sub tricolor” au afișat un banner cu mesajul și au aprins torțe. În consecință, jocul a fost întrerupt în jur de 45 de minute, în prima repriză. Iar acel episod nu a fost uitat de jucătorii kosovari.

„În ultimul meci contra României nu am jucat bine. Anul trecut s-au întâmplat niște lucruri care n-ar fi trebuit să existe și este normal ca acum să fie o motivație suplimentară pentru modul în care ne-au primit. Ar trebui să fie o motivație în plus pentru obținerea victoriei”, a spus fundașul Florent Hadërgjonaj.

Însă startul în Liga Națiunilor este și el foarte important, iar România chiar nu se mai poate plânge acum de ghinion, dacă avem în vedere că are o grupă destul de facilă, din care mai fac parte Cipru și Lituania.

  • La câteva zile după partida cu Kosovo, pentru România urmează duelul cu Lituania, luni, 9 septembrie, de la ora 21:45.

Lotul României pentru meciurile cu Kosovo și Lituania

Portari

  • Florin Niță (Damac), Ștefan Târnovanu (FCSB), Laurențiu Popescu (Universitatea Craiova).

Fundași

  • Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Cristian Manea (Rapid), Andrei Burcă (Baniyas), Radu Drăgușin (Tottenham), Virgil Ghiță (Cracovia), Iulian Cristea (Universitatea Cluj), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj).

Mijlocași

  • Deian Sorescu (Gaziantep), Dennis Man (Parma), Nicolae Stanciu (Damac), Răzvan Marin (Cagliari), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Ianis Hagi (Rangers), Valentin Mihăilă (Parma), Florinel Coman (Al-Gharafa), Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova), Andrei Artean (CFR Cluj).

Atacanți

  • Denis Drăguș (Trabzonspor), George Pușcaș (Bodrum), Denis Alibec (Farul Constanța).

Programul României în Liga Națiunilor

  • 6 septembrie: Kosovo - România
  • 9 septembrie: România - Lituania
  • 12 octombrie: Cipru - România
  • 15 octombrie: Lituania - România
  • 15 noiembrie: România - Kosovo
  • 18 noiembrie: România - Cipru

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE