După Alep și Ildib, armata siriană a pierdut și controlul orașului strategic Hama, în războiul cu rebelii conduși de gruparea Hajjat Tahrir al-Sham. Totul se întâmplă la mai bine de o săptămână de la debutul asaltului. Armata recunoaște această pierdere, într-un comunicat și spune că s-a retras „pentru a proteja viețile civililor și a evita luptele în oraș”.
Rebelii susțin că au preluat controlul unor cartiere din nord-estul orașului Hama, dar și o închisoare, din care au eliberat mai mulți prizonieri. După ce trupele regimului Bashar Al-Assad au reușit să fugă, rebelii s-au apropiat la mai puțin de doi kilometri de centru, conform publicației Al-Jazeera. Ei au înconjurat orașul din trei părți și au început să pătrundă în diverse zone, după cum a anunțat comandantul rebelilor din Hassan Abdal Ghana.
Armata siriană a anunțat că a pierdut și orașul-cheie Hama
Capturarea orașului reprezintă un nou succes important, pentru că Hama reprezintă și un punct strategic-cheie. Localitatea Hama este al patrulea oraș din Siria, ca mărime, se află în centrul țării și joacă un rol esențial în protejarea capitalei Damasc,a colo unde forțele președintelui Bashar Al-Assad sunt susținute și de Hezbollah, Iran și Rusia.
Assad s-a bazat foarte mult pe sprijinul rus și iranian în cei mai intensi ani ai conflictului, ajutându-l să recupereze majoritatea teritoriilor și a celor mai mari orașe ale Siriei, înainte ca linia frontului să înghețe în 2020.
Hama se află la aproximativ o treime din drumul de la Alep la Damasc, iar capturarea acestui oraș va împiedica orice încercare rapidă a lui Bashar al-Assad și a aliaților săi de a lansa o contraofensivă.
Prăbușirea controlului guvernului sirian în partea de nord arată o puternică schimbare a echilibrului de putere, din douiă motive: de când gruparea libaneză Hezbollah a suferit pierderi catastrofale în războiul său cu Israelul, având mulți conducători uciși, și de când Rusia s-a concentrat pe războiul din Ucraina, începând cu 2022. Noul lider al Hezbollah, Naim Qassem, s-a angajat să sprijine Siria.
Atacul susținut a început pe 28 noiembrie, când rebelii au capturat 34 de așezări din zona Alep. A doua zi, gruparea Hayat Tahir al-Sham a pătruns în Alep. Pe 30 noiembrie, armata siriană a declarat că „zeci de soldați au fost uciși într-un atac al rebelilor”. La o zile distanță, avansul rebelilor este cel mai consistent de până acum, conform Reuters.
Insurgenții au spus că vor să ajungă spre sud, în Homs, un oraș de legătură care leagă capitala Damasc de nord și de zona de coastă. Ei le-au cerut localnicilor să se revolte: „A venit timpul vostru”. O înaintare a rebelilor spre Homs, la 40 km sud de Hama, ar putea întrerupe legăturile capitalei Damasc cu regiunea de coastă, o altă fortăreață a regimului al-Assad și unde aliații săi ruși au o bază navală și o bază aeriană.
"Assad nu își poate permite acum să piardă nimic altceva. Marea bătălie este cea care vine împotriva orașului Homs. Dacă Homs cade, vorbim de o potențială schimbare de regim", a declarat Jihad Yazigi, redactorul buletinului informativ Syria Report.
Hama este, de asemenea, esențial pentru controlul a două orașe mari. Muhrada, considerat „căminul” multor creștini, a rezistat, joi, împotriva asaltului. Salamiya, unde sunt mulți musulmani, a acceptat controlul rebelilor, după cum a declarat observatorul sirian pentru drepturile omului.
Din punct de vedere istoric, Hama a fost un centru de opoziție față de regimul al-Assad. În 1982, în acest oraș, activiștii Frăției Musulmane s-au revoltat împotriva tatălui lui Assad, iar armata a lansat un contraatac devastator, care a durat trei săptămâni și care a ucis peste 10.000 de oameni.
Comandantul principal al insurgenților, Abu Mohammed al-Golani, s-a referit la acel episod sângeros într-o declarație a sa: „Revoluționarii au început să intre în orașul Hama pentru a curăța acea rană care persistă în Siria de 40 de ani”.
Cu toate acestea, el a adăugat că rebelii care vor prelua Hama nu se vor răzbuna pentru evenimentele din 1982.
Abu Mohammed al-Golani, care a revendicat controlul deplin asupra Hama, a emis o declarație video prin care avertizează împotriva oricărei implicări a unei alte forțe aliniate Iranului, adică acea coaliție paramilitară Hashd al-Shaabi din Irak.
Unii luptători irakieni au intrat în Siria la începutul acestei săptămâni, pentru a-l sprijini pe Assad, conform unor surse irakiene și siriene.
„Îl îndemnăm (prim-ministrul irakian) din nou să împiedice Irakul să intre în flăcările unui nou război legat de ceea ce se întâmplă în Siria”, a spus Golani.
- Locuitorii din Alep spus că există o penurie de pâine și combustibil și că serviciile telefonice au fost întrerupte. Agenția ONU pentru Alimentație a declarat că, după ultimele atacuri, au fost strămutate 280.000 de persoane.
- Conflictele au izbucnit în urmă cu 13 ani.