Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan insistă că Rusia trebuie să-i returneze Ucrainei Peninsula Crimeea. Zelenski și aliații occidentali pun la cale un plan

Recep Tayyip Erdogan a rămas ferm pe poziții în ceea ce privește Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la ucraineni în 2014, însă actul nu este recunoscut de comunitatea globală.

Chiar de la începutul războiului din Ucraina, din 2022, Turcia a susținut că peninsula trebuie să-i revină Ucrainei și continuă să susțină acestă afirmație, în ciuda relației de amiciție dintre Erdogan și Putin.

Erdogan insistă că Rusia trebuie să-i returneze Ucrainei Peninsula Crimeea

„Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult durerea populaţiei turcofone din peninsulă, durerea tătarilor din Crimeea. Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional", a spus Erdogan, într-un mesaj video din cadrul celui de-al patrulea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea.

În 1944, în jur de 190.000 de tătari din Crimeea - adică toată popolația turcofonă din peninsulă - au fost deportați, la ordinul dictatorului Iosif Stalin, în Asia centrală. Tătarii s-au putut întoarce doar după destrîmarea URSS, adică după 1991.

Însă după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, mulți tătari au plecat din cauza persecuției de către Moscova.

Zelenski spune că pacea nu poate veni prin cedarea de teritorii către Rusia

O pace justă între Ucraina și Rusia nu presupune compromisuri, a declarat Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev susține că nu va accepta să cedeze teritorii Rusiei pentru a încheia războiul care a intrat deja în al treilea an.

Declarațiile au fost făcute la Kiev, în timpul summitului Platformei Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014. Zelenski a spus că un conflict înghețat nu este o soluție. Rușii au ocupat 20 la sută din teritoriul Ucrainei. În septembrie 2022, Moscova a anexat alte patru regiuni ucrainene: Doneţk şi Lugansk în est și Zaporojie şi Herson, în sud.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „O pace justă nu are alternative. Nici vorbă de conflicte înghețate, nici vorbă de oameni lăsați în captivitate, nici vorbă de represiuni care să fie uitate și, aparent, iertate de întreaga lume. Noi toți depunem eforturi pentru a ajunge la pace. Noi toți avem nevoie de securitate. Iată de ce noi toți trebuie să muncim împreună pentru a duce Ucraina mai aproape de victorie, mai aproape de o pace care să fie de durată. Sunt sigur că putem ajunge la pace, la o pace justă și de durată."

La Kiev au mers și miniștrii de externe din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie, țări care susțin puternic Kievul în efortul de a rezista invaziei ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE