În cadrul unui referendum organizat în Elveția duminică, cetățenii au votat trei propuneri care ar aduce modificări la reglementărilor în vigoare. Acestea vizează donarea de organe, finanțare suplimentară pentru Frontex și o lege care ar face ca serviciile de streaming să investească o parte din profiturile lor în industria filmului elvețian.
Două treimi dintre alegători au susținut creșterea finanțării pentru Frontex
Contribuția Frontex a Elveției, care este proporțională cu PIB-ul său, urmează să crească de la 23 de milioane EUR la aproape 60 de milioane EUR în 2027. Reforma Frontex urmărește să îi asigure până în 2027 un corp european permanent de 10.000 de polițiști de frontieră și de coastă. În prezent, agenția are peste 1.500 de agenți din diverse state membre.
Oponenții contribuției Elveției au susținut că proiectul de lege trebuie reelaborat pentru a include garanții umanitare, condamnând politica de migrație aplicată în prezent de Frontex. În aprilie, șeful Frontex și-a dat demisia după raportări de comportament neadecvat și încălcări ale drepturilor omului față de migranți.
„Votul elvețian de astăzi reafirmă importanța pe care Elveția o acordă atât rolului Frontex, cât și beneficiilor liberei circulații și gestionării frontierelor. Schengen rămâne bijuteria noastră coroană, a ieșit din pandemie mai rezistent și ne ajută să primim oameni din Ucraina,” a scris pe Twitter vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după publicarea rezultatelor referendumului.
The Swiss vote today reaffirms the importance the Swiss place on both the role of @Frontex and the benefits of free movement and border management.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) May 15, 2022
Schengen remains our crown jewel, it has come out of the pandemic more resilient and is helping us welcome people from Ukraine.
Elveția nu membră a Uniunea Europeană, dar participă la spațiul Schengen, în cadrul căruia oamenii au dreptul de a circula liber. Dacă alegătorii elvețieni ar fi respins finanțarea Frontex, decizia ar fi fost împotriva Schengen, potrivit guvernului.
Donarea de organe
Alegătorii elvețieni au facilitat duminică și donarea de organe, aprobând principiul presupusului consimțământ, același model care există în Franța. Până acum, o persoană din Elveția care dorea să-și doneze organele trebuia să își dea consimțământul în timpul vieții.
De acum înainte, cei care nu doresc să-și doneze organele trebuie să renunțe în mod explicit, în caz contrar, se va prezuma că și-au dat acordul. 60% dintre alegători au susținut această schimbare.
Serviciile de streaming
Alegătorii elvețieni au susținut, de asemenea, propunerile de a face ca serviciile globale de streaming TV, precum Netflix Inc, Amazon și Disney, să investească o parte din veniturile lor generate în Elveția în producția națională de filme.
Puțin peste 58% dintre alegători au susținut propunerea, conform rezultatului final. Astfel, Elveția va deveni cea mai recentă țară europeană care a introdus astfel de măsuri pentru a sprijini producția locală de televiziune și film și pentru a stimula conținutul produs local.
„Acest rezultat subliniază importanța culturală a filmului în Elveția”, a declarat duminică ministrul elvețian de interne Alain Berset, într-o conferință de presă.
Astfel, serviciile internaționale de streaming trebuie să investească 4% din veniturile pe care le obțin în Elveția în producția de film locală. Investițiile pot lua forma cumpărării de emisiuni locale, realizării de programe sau transferarea directă a aveniturilor într-un fond de investiții.
Netflix a spus că a respectat rezultatul și că va colabora cu guvernul pentru a implementa regulamentul. „Credem că poveștile bune pot veni de oriunde și am investit deja în conținut din Elveția în trecut”, a spus un purtător de cuvânt al Netflix.