Google renunță la obiectivele sale privind programele menite să promoveze diversitatea în recrutări. Decizia a fost aplicată deja de miercuri, 6 februarie, iar angajații Google au fost informați printr-un email.
Practic, Alphabet, compania-mamă a Google, nu mai trebuie să angajeze și persoane care fac parte din anumite comunități sau grupuri, precum LGBT sau migranți și nu mai trebuie să aplice programele de diversitate, echitate și incluziune (DEI) din SUA, conform Euronews.com.
Google și-a încheiat programele DEI
Noua decizie vine în urma măsurilor luate de către Donald Trump, care a anulat ordinul de promovare a diversitatății de gen și a drepturilor persoanelor LGBTQ și a spus că recunoaște doar două sexe, masculin și feminin, adică cele pur biologice.
„Ne angajăm să creăm un loc de muncă în care toți angajații noștri să aibă succes și să aibă șanse egale, iar în ultimul an ne-am revizuit programele concepute pentru a ne ajuta să ajungem acolo”, se arată într-un comunicat Google, citat de AP.
Google este doar una dintre companiile din SUA care se aliniază acestei decizii. Alte companii fie au abandonat, fie au redus programele de diversitate, echitate și incluziune (DEI).
Trump a semnat, chiar în prima sa zi din mandatul de președinte al SUA, mai multe ordine executive care au surprins pe multă lume. Unul dintre ele are în vedere revizuirea politicii Pentagonului privind trupele transgender.
Google, în calitate de companie tehnologică majoră, furnizează Guvernului o parte din tehnologia și serviciile sale, inclusiv divizia cloud, care este o piesă cheie.
Acest ordin executiv al lui Trump amenință să impună sancțiuni financiare contractanților federali, despre care se presupune că ar avea programe DEI „ilegale”.
Dacă se constată că aceste companii nu respectă regulamentul, ele ar putea fi supuse unor daune uriașe, în temeiul unei legi vechi din 1863, care prevede că antreprenorii care aduc prejudicii guvernului ar putea plăti daune cu valoare de trei ori mai mare decât prejudiciile create. Rămâne de văzut ce alte politici ale DEI ar putea fi considerate „ilegale” de către administrația Trump.
Compania-mamă a Google, Alphabet, a semnalat și schimbarea raportului său anual 10-K, pe care l-a depus în urmă cu câteva zile la Securities and Exchange Commission. În raport, Google a eliminat o linie inclusă în rapoartele anuale precedente, în care precizează că „s-a angajat să facă din diversitate, echitate și incluziune parte din tot ceea ce facem noi și să creaștem o forță de muncă reprezentativă pentru utilizatorii pe care îi deservim”.
Google generează venituri anuale de 350 de miliarde de dolari
CEO-ul Google, Sundar Pichai, alături de alți șefi reprezentanți în domeniul tehnologiei - inclusiv CEO-ul Tesla, Elon Musk, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, CEO-ul Apple, Tim Cook, sau CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg - au fost prezenți pe scenă, lângă Trump, în timpul învestiturii sale ca președinte al SUA. Compania Meta a renunțat și ea, luna trecută, la programul DEI, chiar înainte ca Trump să fie învestit, iar Amazon și-a oprit unele dintre programele DEI încă din decembrie 2024.
- Printre alte mari companii care s-au retras din DEI se numără Walt Disney, McDonald's, Ford sau Walmart.
Atât în sectorul public, cât și în cel privat, inițiativele privind diversitatea au acoperit o gamă largă de practici, de la cele împotriva discriminării și efectuarea de studii de echitate salarială, până la eforturile de a recruta mai multe femei și membri ai grupurilor minoritare.
De mai bine de un deceniu, Google a încercat să angajeze mai mulți oameni din astfel de grupuri subreprezentate, dar și-a sporit eforturile în 2020, după ce uciderea lui George Floyd de către Poliție, în Minneapolis, a declanșat un protest pentru „mai multă justiție socială.” Astfel, la scurt timp după moartea cetățeanului de culoare George Floyd (în mai 2020), Pichai a stabilit obiectivul de a crește reprezentarea grupurilor considerate subreprezentate în ierarhiile de conducere ale companiei, în mare parte asiatice și albe, cu 30% până în 2025. Google a făcut unele progrese de atunci, dar structura conducerii nu s-a schimbat dramatic.
Reprezentarea oamenilor de culoare în organigramele de conducere ale companiei a crescut de la 2,6% în 2020, la 5,1% în 2024, potrivit raportului anual al Google. Pentru persoanele hispanice, modificarea a fost de la 3,7% la 4,3%. Ponderea femeilor în funcții de conducere a crescut de la 26,7% în 2020, la 32,8% în 2024, potrivit companiei.
Cifrele nu sunt foarte diferite în ceea ce privește forța de muncă generală a Google, unde angajații de culoare reprezintă 5,7%, iar angajații latino, 7,5%. Două treimi din forța de muncă Google la nivel global este formată din bărbați.
- Donald Trump are o politică represivă față de migranți.
- Google generează cea mai mare parte a veniturilor anuale ale Alphabet, de 350 de miliarde de dolari.