Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este și cu ce se ocupă USAID. De ce Trump și Musk vor să scape de această instituție

Decizia președintelui SUA de a închide USAID a stârnit critici din partea democraților din Congres. De altfel, în ultimele două săptămâni, administrația președintelui SUA a operat schimbări semnificative în agenția americană însărcinată cu furnizarea de asistență umanitară în străinătate, ceea ce a făcut ca organizațiile umanitare să se întrebe dacă pot continua programe precum asistența nutrițională pentru sugari și copii subnutriți, potrivit AP.

Iată o privire asupra USAID, a istoriei sale și a schimbărilor făcute de la preluarea mandatului de către Trump.

Ce este USAID?

John F. Kennedy a înființat Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, cunoscută sub numele de USAID, în timpul Războiului Rece. În deceniile care au urmat, republicanii și democrații s-au luptat pentru agenție și finanțarea acesteia.

Kennedy a creat USAID la apogeul luptei Statelor Unite cu Uniunea Sovietică în Războiul Rece. El dorea o modalitate mai eficientă de a contracara influența sovietică în străinătate prin intermediul asistenței externe și considera că Departamentul de Stat devenea o modalitate destul de frustrantă din punct de vedere birocratic.

Congresul a adoptat Legea asistenței externe, iar Kennedy a înființat USAID ca agenție independentă în 1961.

USAID a supraviețuit Uniunii Sovietice, care a căzut în 1991. În prezent, susținătorii USAID susțin că asistența americană în țări contracarează influența rusă și chineză. China are propriul său program de ajutor extern „centura și drumul” la nivel mondial, care operează în multe țări pe care și SUA le dorește ca parteneri.

Criticii spun că programele sunt risipitoare și promovează o agendă liberală.

Ce se întâmplă cu USAID?

În prima sa zi în funcție, la 20 ianuarie, Trump a pus în aplicare o înghețare de 90 de zile a asistenței externe. Patru zile mai târziu, Peter Marocco - o persoană desemnată politic din primul mandat al lui Trump - a redactat o interpretare mai dură decât se aștepta a acestui ordin, o măsură care a dus la închiderea a mii de programe din întreaga lume și a forțat concedieri și disponibilizări.

De atunci, secretarul de stat Marco Rubio a luat măsuri pentru a menține mai multe tipuri de programe de urgență strict vitale în timpul înghețării. Dar confuzia cu privire la programele care sunt exceptate de la ordinele de încetare a activității ale administrației Trump - și teama de a pierde definitiv ajutorul SUA - îngheață în continuare activitatea de ajutor și dezvoltare la nivel mondial.

Zeci de înalți funcționari au fost puși în concediu, mii de contractanți au fost concediați, iar angajaților li s-a spus luni să nu intre în sediul central din Washington. Site-ul web al USAID și contul său de pe platforma X au fost închise.

Aceasta face parte dintr-o campanie de represiune a administrației Trump care afectează întregul guvern federal și programele sale. Dar USAID și ajutorul extern sunt printre cele mai afectate.

Rubio a declarat că scopul administrației a fost o revizuire program cu program a proiectelor care fac „America mai sigură, mai puternică sau mai prosperă”.

Decizia de a închide programele finanțate de SUA în timpul revizuirii de 90 de zile a însemnat că SUA „primesc mult mai multă cooperare” din partea beneficiarilor de asistență umanitară, de dezvoltare și de securitate, a spus Rubio.

USAID are un mare impact pe întreg globul

USAID a fost esențială în furnizarea de asistență umanitară în Columbia, în eforturile de conservare a Amazonului brazilian și în eradicarea coca în Peru. Recent, banii USAID au sprijinit, de asemenea, ajutorul umanitar de urgență pentru mai mult de 2,8 milioane de venezueleni care au fugit de criza economică.

Numai în 2024, agenția a transferat aproximativ 45 de milioane de dolari către Programul alimentar mondial al ONU, în principal pentru a ajuta venezuelenii.

În Brazilia, cea mai mare inițiativă a USAID este Parteneriatul pentru conservarea biodiversității amazoniene, care se concentrează pe conservarea și îmbunătățirea mijloacelor de trai pentru populațiile indigene și alte comunități din pădurea tropicală.

În Peru, o parte din finanțarea USAID de 135 de milioane de dolari în 2024 a fost dedicată finanțării alternativelor de producere a cocainei, cum ar fi cafeaua și cacao. Agenția umanitară a încercat să reducă producția de droguri încă de la începutul anilor 1980.

Combaterea bolilor, educația fetelor și mesele școlare gratuite în Africa

Anul trecut, SUA a oferit regiunii subsahariene peste 6,5 miliarde de dolari în asistență umanitară. Dar, de la anunțul lui Trump, pacienții cu HIV din Africa au găsit uși închise la clinicile finanțate de un program american apreciat care a contribuit la ținerea sub control a epidemiei globale de SIDA.

Cunoscut drept unul dintre cele mai de succes programe de ajutor extern din lume, Planul de urgență al președintelui pentru combaterea SIDA, sau PEPFAR, a fost creditat cu salvarea a peste 25 de milioane de vieți, în mare parte în Africa.

Lumea este nedumerită”, a declarat Aaron Motsoaledi, ministrul sănătății din Africa de Sud, țara cu cele mai multe persoane care trăiesc cu HIV, după înghețarea ajutorului din partea SUA.

Motsoaledi spune că SUA finanțează aproape 20% din cele 2,3 miliarde de dolari necesare în fiecare an pentru derularea programului HIV/SIDA din Africa de Sud prin PEPFAR, iar acum cel mai mare răspuns la o singură boală din istorie este amenințat.

Sprijin pentru democrație și mass-media în Myanmar

Înghețarea asistenței externe din partea USAID include 39 de milioane de dolari pentru drepturi, democrație și mass-media în Myanmar, a cărui armată a preluat puterea de la guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi în 2021, a declarat joi un grup pentru drepturile omului.

Grupul Human Rights Myanmar a declarat că fondurile înghețate „sunt vitale pentru organizațiile care contestă regimul militar și promovează democrația, care promovează interesele SUA prin susținerea valorilor americane și contracararea influenței autoritare a Chinei”.

Guvernul militar al Myanmarului este cel mai represiv din Asia de Sud-Est, punând capăt mass-mediei libere, întemnițând mii de critici nonviolenți și rivali politici și purtând un război brutal împotriva forțelor de rezistență pro-democrație, fără să țină cont de victimele civile.

Înghețarea include „8 milioane de dolari pentru șapte proiecte de apărare a drepturilor omului; 30 de milioane de dolari pentru nouă inițiative de promovare a democrației; și 1 milion de dolari pentru două programe de sprijinire a mass-media independente”, se arată în comunicat.

Ajutor pe timp de război în Ucraina

Finanțarea SUA în Ucraina a contribuit la plata combustibilului pentru vehiculele de evacuare, a salariilor pentru lucrătorii umanitari, a sprijinului juridic și psihologic și a biletelor pentru a ajuta persoanele evacuate să ajungă în locuri mai sigure.

Aceasta include costul utilizării unei săli de concerte din estul Ucrainei ca centru temporar pentru civilii care fug de bombardamentele rusești neîncetate. Acest adăpost este acum în pericol, deoarece 60% din costuri - echivalentul a 7 000 de dolari pe lună pentru funcționare - erau acoperite de SUA.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că guvernul său se așteaptă la o reducere a ajutorului între 300 și 400 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a acestei sume era destinată sectorului energetic, care a fost vizat de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE