Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Edmundo Gonzalez, posibilul câștigător al alegerilor din Venezuela, obține azil politic în Spania

Spania îi va acorda, „în mod evident”, azil politic candidatului opoziţiei la preşedinţia Venezuelei, Edmundo Gonzalez Urrutia, a afirmat duminică dimineaţă şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, potrivit AFP.

Într-o scurtă declaraţie pentru televiziunea spaniolă în timpul unei escale în Sultanatul Oman în drum spre China, Albares a spus că Gonzalez Urrutia, care zboară în prezent spre Spania cu un avion militar spaniol „la cererea sa", a „solicitat azil".

„Guvernul îl va acorda, în mod evident", a adăugat el.

Albares a precizat că a vorbit cu Gonzalez Urrutia în timp ce acesta se afla în avionul spre Spania.

„Mi-a transmis mulţumirile sale pentru guvernul (spaniol) şi Spania", a spus şeful diplomaţiei spaniole, adăugând că opozantul venezuelean este „bine".

„Poziţia guvernului spaniol nu s-a schimbat deloc în raport cu cea de dinainte de plecarea lui Edmundo Gonzalez" din Venezuela, a dat asigurări el, dezminţind că ar fi putut exista vreun acord între Madrid şi regimul preşedintelui Nicolas Maduro.

Spania, a spus el, reiterează „cererea ca procesele-verbale" ale secţiilor de votare la alegerile prezidenţiale din 28 iulie "să fie prezentate" şi "ca acestea să poată fi verificate", a continuat Albares.

Spania, a continuat el, „nu va recunoaşte nicio presupusă victorie" a lui Maduro dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite.

Edmundo Gonzalez Urrutia, căutat de Maduro

Gonzalez, care trăia ascuns de mai bine de o lună, făcea obiectul unui mandat de arestare din 3 septembrie pentru că nu s-a prezentat la trei citaţii de la procuratură ca parte a unei anchete pentru „nesupunere faţă de legi",„conspiraţie", „uzurpare a funcţiilor" şi „sabotaj".

Premierul spaniol Pedro Sanchez a dat asigurări că Spania „nu-l va abandona" pe Gonzalez Urrutia, descris drept un „erou".

Venezuela este cufundată într-o criză politică de la scrutinul prezidenţial din 28 iulie, în urma căruia Nicolas Maduro a fost reales pentru un al treilea mandat de şase ani, o victorie contestată de opoziţie.

Sanchez, însoţit de Albares, se află în prezent în drum spre Beijing, unde luni urmează să înceapă o vizită oficială de o săptămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE