Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele din Venezuela amenință cu închisoarea liderii opoziției .UE anunță că nu recunoaște rezultatul alegerilor din Venezuela

Nicolas Maduro, proclamat președinte pentru a treia oară în Venezuela, amenință că liderii opoziției vor fi arestați. Potrivit unor ONG-uri, 12 persoane au murit în urma protestelor de stradă. Procuratura a anunțat arestarea a 749 de protestatari, pe care îi acuză de terorism. În acest timp, Uniunea Europeană anunță că nu recunoaște rezultatul alegerilor de duminică. 

Venezuelenii nu au încetat protestele, chiar dacă forțele de ordine au răspuns cu violență. Mii de oameni au ieșit în stradă, ca să își exprime furia, după ce s-a anunțat că Nicolas Maduro a câștigat al treilea mandat în fruntea țării. De la balconul palatului prezidențial, acesta s-a adresat unei mulțimi de susținători, care au cerut arestarea liderului opoziției, Maria Corina Machado.

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei: ”Le spun, ne-am oprit, îi vom descoperi şi îi vom prinde pe toți şi vom fi victorioşi, încă o dată victorioşi.”

Atât Maduro, cât și principala coaliție de opoziție din țară susțin că au câștigat alegerile prezidențiale de duminică.

Maria Corina Machado, liderul opoziției: ”Şi, aşa cum am învins, vom strânge, vom apăra fiecare vot şi vom face ca regimul să recunoască ceea ce ştie astăzi întreaga lume, Edmundo Gonzalez este viitorul nostru președinte.” 

UE nu recunoaște noul mandat al lui Maduro 

Uniunea Europeană spune că nu va recunoaște alegerile din Venezuela, pentru că autoritățile au anunţat proclamat victoria lui Maduro după numărarea a 80% din voturi fără ca aceste rezultate să poată fi verificate. 

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Poltică Externă: ”Am cerut să fie asigurat accesul imediat la dosarele de vot ale acestor secţii de votare. Şi până când înregistrările nu vor fi făcute publice şi verificate, rezultatele alegerilor, care au fost deja declarate, nu pot fi recunoscute.”

În fața amenințărilor lui Maduro la adresa liderilor opoziției, Costa Rica a anunțat că le acordă azil politic. 

Arnoldo Andre, ministrul de Externe din Costa Rica: ”Guvernul Republicii, prin mine, anunță că suntem dispuși să acordăm azil politic, refugiu în Costa Rica pentru María Corina Machado, Edmundo Gonzalez și pentru toți cei persecutați politic în Venezuela, în special cei care s-au refugiat în ambasada Argentinei din Caracas.”

Protestatarii antiguvernamentali au dărâmat statuile fostului președinte Hugo Chávez, mentorul lui Maduro, pentru a-și exprima furia față de ceea ce consideră că a fost un furt electoral. 

Consiliul naţional electoral l-a declarat pe Nicolas Maduro învingător al alegerilor, cu 51,2% din voturi în vreme ce contracandidatul său ar fi obținut  44,2%. Astfel, președintele în vârstă de 61 de ani ar fi obținut un al treilea mandat în fruntea țării. Însă opoziţia spune că are dovezi că Edmundo Gonzalez a câștigat scrutinul, cu circa 70% din voturi. Venezuela, o țară bogată în petrol, trece printr-o criză profundă în urma sancțiunilor occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE