Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente după realegerea președintelui. Un om a murit și peste 40 au fost arestați în timpul manifestațiilor din Venezuela

Au fost proteste violente în mai multe orașe din Venezuela la doar o zi după ce Nicolas Maduro a câștigat al treilea mandat de președinte. Un om a murit și peste 40 au fost arestați în timpul manifestațiilor. Opoziția vorbește despre fraudarea alegerilor și a contestat rezultatul. 

În capitală, mii de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de rezultatele alegerilor prezidențiale. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene  și gloanțe de cauciuc în încercarea de a-i dispersa pe protestatari. În unele zone, afișele cu președintele Maduro au fost smulse și arse, iar câteva cauciucuri și mașini au fost incendiate în stradă. Polițiștii și militarii au blocat mai multe drumuri din centrul orașului.  

”Ne-am săturat de Maduro, ne-am săturat să fim pedepsiți. Cartierul Petare a ieșit în stradă, Maduro! Petare a ieșit în stradă din cauza ta!”, a spus un protestatar. 

”Da, suntem obosiți. Trăiesc de 23 de ani sub același guvern și întotdeauna a fost la fel. Nu, e de ajuns, vreau un viitor pentru fiica mea. Nu am putut să învăț. Am terminat liceul și nu am putut merge la facultate pentru că a trebuit să muncesc.”, a explicat un alt participant la protest. 

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei: ”Ei (politicienii opoziției n.r.) vor să creeze o criză politică. Nu au reușit și nu vor reuși, dar aceste circumstanțe pe care le trăim ne vor educa. Am încredere și o credință absolută în voi, compatrioților, că mă veți vedea. Dincolo de politică și partizanat, pacea aparține întregii Venezuele.” 

Nicolas Maduro a obținut 51% din voturi, iar candidatul opoziției, Edmundo Gonzalez, doar 44%. Rezultatul este neașteptat, deoarece exit-poll-urile și ultimele sondaje indicau o victorie a opoziției care s-a și declarat învingătoare. 

Maria Corina Machado, lidera opoziției din Venezuela: ”Sunt foarte încântată să vă spun tuturor că am obținut 73,20% dintre voturi, iar cu acest rezultat președintele nostru ales este Edmundo Gonzalez.” 

Mai multe țări occidentale, latino-americane, dar și ONU au cerut autorităților să elibereze buletinele de vot de la toate secțiile. Argentina a refuzat să recunoască victoria electorală a președintelui Maduro, și, ca răspuns, Venezuela și-a rechemat diplomații din Buenos Aires. 

Sub conducerea lui Maduro, Venezuela a trecut prin cel mai grav colaps economic al unei țări în timp de pace din istoria recentă. Deși o națiune bogată în petrol, Venezuela și-a văzut economia prăbușindu-se pe fondul sancțiunilor dure impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE