Țările din Asia Centrală au înregistrat o creștere vertiginoasă în prima jumătate a anului 2023, potrivit celui mai recent raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Tadjikistanul conduce detașat, cu o creștere a PIB-ului de 7,5% preconizată pentru acest an, urmat de Uzbekistan (6,5%), Kazahstan (5%) și Kârgâzstan (4,6%), potrivit Euronews.com.
Ce a influențat această situație?
Multe elemente sunt în joc, inclusiv redeschiderea Chinei după pandemie, însă Dr. Anna Matveeva de la King's College's Russia Insitute indică un "element foarte evident": invazia Moscovei în Ucraina.
Acest lucru i-a determinat pe "cetățenii din Rusia, Belarus și Ucraina să-și mute banii și afacerile în Asia Centrală", în încercarea de a evita sancțiunile occidentale, a declarat Matveeva pentru Euronews, adăugând că aceștia au dus la creșterea "consumului" și a "cererii de servicii sofisticate".
Companiile rusești s-au mutat în special în Kazahstan și Kârgâzstan, proximitatea lor geografică și "apropierea culturală" făcând procesul mult mai ușor, adaugă ea.
De asemenea, ea a subliniat apartenența celor două țări la Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Rusia, Belarus și Armenia, care facilitează integrarea economică, cu piețe comune, reglementări armonizate și zone de liber schimb.
"Alegerea preferată a oamenilor este, cu siguranță, să meargă în Europa de Vest sau în Statele Unite. Dar a fi în Asia Centrală are unele avantaje. Unul este că oamenii pot veni și pleca - nu trebuie neapărat să ia decizia de a emigra permanent."
Cifrele precise sunt greu de obținut, dar se crede că sute de mii de ruși au fugit din țară, în special după ce mobilizarea militară parțială a fost anunțată în septembrie. Mulți dintre ei s-au întors de atunci, nereușind însă să găsească un loc de muncă sau să își asigure statutul de rezident.
Alți factori care au contribuit la dezvoltare
Migrația lucrătorilor din Asia Centrală către Rusia a stimulat, de asemenea, creșterea economică în aceste teritorii, deoarece aceștia trimit bani în țările de origine, potrivit raportului BERD din septembrie.
Acesta a adăugat că acest flux de bani "compensează în mod considerabil exodul populației în vârstă de muncă" din regiune, milioane de asiatici din Asia Centrală având tendința de a lucra în sectoarele slab plătite ale economiei rusești, cum ar fi construcțiile, agricultura și ospitalitatea. Cu toate acestea, creșterea fulminantă a Asiei Centrale nu este lipsită de imperfecțiuni.
În rândul experților au crescut acuzațiile conform cărora regiunea ajută Rusia să evite sancțiunile impuse de Occident pentru invazia sa în Ucraina.
Vorbind pentru Euronews în august, Tom Keatinge a explicat cum produsele și mărfurile occidentale sancționate erau importate în țări terțe, precum Kazahstan și India, și apoi reexportate în Rusia.
"Nu este o bătaie de joc a sancțiunilor, dar cu siguranță face mult mai dificil să se asigure că restricțiile sunt impuse în mod corespunzător", a spus el.
Datele compilate de Euronews arată că importurile de bunuri occidentale sancționate în Kazasktan au crescut masiv după invazia Rusiei din februarie. Între ianuarie și octombrie 2022, companiile kazahe au exportat în Rusia produse electronice și telefoane mobile în valoare de peste 549 ml de euro, de 18 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor Biroului de raportare analitică din Asia Centrală.
În plus, Matveeva explică faptul că Moscova are "alte modalități de a ocoli sancțiunile", cu "multe țări din întreaga lume implicate, inclusiv cele din Europa".
"În general, sancțiunile sunt considerate destul de ineficiente și destul de inutile [în Asia Centrală]", spune ea. "Asta nu înseamnă că toată lumea apreciază ceea ce face Rusia în Ucraina. Dar răspunsul occidental nu este văzut ca fiind adecvat."