Într-un sat din județul Iași, 350 de tineri din țară sau veniți din străinătate au pus umărul la construirea a șase locuințe pentru familii nevoiașe.
Visul unei case devine realitate printr-o organizație non-profit, care a lansat conceptul construcției accelerate a unei locuințe, în doar cinci zile.
21 la sută dintre români locuiesc în case degradate, cu mucegai, fără toaletă sau duș în interior, conform staticilor oficiale. Printre ei se numără și Iasmina, o tânără de 20 de ani. Ea, soțul și cei doi copii stau împreună cu socrii lor și cu alți minori. Casa are doar două camere și un hol in care se află și bucătăria.
Iasmina Albișteanu - beneficiară casă: „A fost mai greu să mă acomodez cu igrasia, cu umezeala, mai ales, după ce au venit copiii, mereu erau răciți. Și acum cel mare e răcit. Asta este mai complicat”.
Soțul Iasminei lucrează, însă venitul de trei mii de lei este insuficient pentru un credit de casă nouă. Organizația non-profit Habitat for Humanity România vine în ajutorul acestor persoane, prin construirea rapidă de case.
Iasmina Albișteanu - beneficiară casă: „Niciodată nu am crezut că voi avea propria mea căsuță și voi avea locușorul meu unde mă voi putea ajuta cu copilașii mei. Este ca un miracol. Doar cât clipești și deja a apărut casa”.
În cinci zile, au fost ridicate șase case pentru tot atâtea familii. Au lucrat la ele peste 350 de voluntari din România și din alte opt țări, precum Italia, Marea Britanie, Kenya sau Portugalia.
Mădălina - voluntară din Suceava: „Evoluția mi se pare una uimitoare. De pe o zi pe alta a progresat totul într-un mod foarte bun”.
Gianni - voluntar din Italia: „Este o oportunitate grozavă! Sunt foarte fericit cu oamenii, cu colegii. Acum, sunt prietenii noștri pentru că ne-am conectat pentru o cauză: să construim case pentru familii”.
În spatele voluntarilor sunt și specialiștii din domeniul construcțiilor.
Iosif – constructor: „Finisăm acum mâna de șpaclu, apoi o să dăm amorsă și dupa aia o să vină ultima mână, decorativă”.
Funke - voluntar din Danemarca: „Este dificil, dar este și ușor când oamenii lucrează împreună cu același scop”.
Voluntarii sprijină de mulți ani ONG-ul care a lansat proiectul. Unii se prezintă singuri pe șantier, alții află de existența lui prin companiile pentru care lucrează.
Bogdan - voluntar din București: „Ni s-a cerut ajutorul. Am știut că este locul unde putem să venim să punem umărul și a fost oau! A fost o senzație fantastică, lucru care mă face să revin de atunci ediție de ediție”.
Roberto Pătrășcoiu - directorul național Habitat for Humanity România: „Că se întâmplă într-un timp record este un mod de a comunica și de a atrage atenția asupra acestei probleme spinoase”.
Cele șase familii vor primi cheia casei anul viitor, în aprilie.