Tribunalul Vaslui a admis, miercuri, solicitarea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv în cazul lui Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. Fostul lider PSD poate contesta decizia instanței în termen de 48 de ore.
Cât despre expertul arestat preventiv în același dosar, instanța a dispus ca Radu Judele să fie plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În tot acest timp, bărbatul nu va avea voie să ia legătura cu o serie de martori, printre care angajaţi ai Consiliului Judeţean Vaslui, notează Agerpres.
"Admite în parte propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi. (...) Prelungeşte durata măsurii arestării preventive a inculpatului Buzatu Dumitru, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 6 şi art. 7 lit. a din legea 78/2000 raportat la art. 289 alin.1 Cod Penal, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 24.10.2023 şi până la data de 22.11.2023, inclusiv. În baza art. 237 alin. 1 Cod procedură penală, respinge cererea privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului Judele Radu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 237 alin. 2 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpatului Judele Radu, cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri", se arată în decizia instanţei.
Tribunalul Vaslui a amânat marți decizia privind prelungirea arestului preventiv în cazul lui Dumitru Buzatu.
Ce spune avocatul lui Dumitru Buzatu
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui a amânat pentru miercuri luarea unei decizii în privinţa prelungirii arestului preventiv în cazul fostului lider PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, potrivit Agerpres.
Avocatul lui Dumitru Buzatu, Daniel Atasiei, a afirmat marţi că în cazul clientului său nu se justifică păstrarea măsurii arestului preventiv. Apărătorul a invocat faptul că mărturiile persoanelor audiate până acum nu confirmă suspiciunile pe care Ministerul Public le-a enunţat în prima propunere de arestare preventivă şi a menţionat că Dumitru Buzatu are încredere în justiţie.
"S-au pus concluzii faţă de o propunere formulată de Ministerul Public pentru prelungirea arestării preventive. Practic, DNA a solicitat prelungirea cu încă 30 de zile a arestării preventive, justificând într-un document de vreo 80 de pagini că ar fi nevoie de alte activităţi de urmărire penală. Din perspectiva apărării, pot fi efectuate activităţi pe încă 10 ani de zile, dar clientul poate fi cercetat în stare de libertate şi nu avem în momentul de faţă justificări care să necesite prelungirea arestării preventive. (...) Evident că este o persoană privată de libertate, o persoană care n-a mai avut antecedente penale, dar din discuţiile pe care le-am avut cu domnia sa e o fire puternică şi are răbdarea necesară pentru că are, ca şi mine, încredere în actul de justiţie şi speră ca adevărul să iasă la iveală", a declarat Daniel Atasiei, potrivit sursei menționate mai sus.
Știrea inițială:
Update. Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile.
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv
Curtea de Apel Iași a respins contestația fostului președinte CJ Vaslui de a ieși din închisoare.
Dumitru Buzatu, din nou în faţa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi
Curtea de Apel Iași dezbate, joi, contestaţia depusă de Dumitru Buzatu la măsura arestului preventiv, cauza fiind amânată la termenul anterior la cererea avocatului fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui.
Judecătorii au reunit contestaţia depusă de Buzatu cu cea depusă de expertul în dosar, Radu Judele, şi sunt aşteptaţi să se pronunţe joi şi cu privire la măsura preventivă dispusă în cazul acestuia.
Curtea de Apel Iaşi a amânat soluţionarea contestaţiei privind arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, ca urmare a solicitării venite din partea avocatului acestuia.
Buzatu a solicitat, prin avocat, amânarea judecării cauzei, pentru a putea studia dosarul în care este acuzat de luare de mită, iar judecătorii au decis ca o nouă şedinţă să fie programată pentru joi, la ora 13.00.
"Am solicitat instanţei să amâne judecata cauzei pentru a avea şi noi acces la dosarul cauzei. Până la acest moment, din nefericire, singurele probe la care am avut acces sunt cele care s-au scurt, pe căi neştiute, în presă. Noi nu am avut acces la dosarul cauzei. Am solicitat şi instanţa a încuviinţat să avem acces la dosarul cauzei", a afirmat avocatul Daniel Atasiei.
Dumitru Buzatu nu a făcut, miercuri, declaraţii în faţa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi.
"Clientul meu nu a făcut astăzi declaraţii. Singurele discuţii care s-au purtat au fost discuţii de natură procedurală, cu privire la respectarea dreptului la apărare. Misiunea noastră ca avocaţi este ca, în timpul care ne-a rămas la dispoziţie, practic 24 de ore, şi în raport şi de programul de arhivă al instanţei, să putem parcurge cele volume de urmărire penală din acest dosar şi, eventual, înregistrările audio-video, care au fost efectuate de Ministerul Public în faza de urmărire penală", a adăugat Atasiei.
Știrea inițială: Dumitru Buzatu a ajuns miercuri la Curtea de Apel Iaşi, unde se judecă contestaţia deciziei de arestare preventivă pentru 30 de zile a acestuia, pentru luare de mită.
Contestaţia a fost depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu, după ce Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă arestarea preventivă a acestuia.
Buzatu este acuzat de DNA, în urma unui flagrant, că a primit drept mită suma de 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri a cărui societate efectua lucrări la drumul strategic Bârlad - Laza - Codăeşti.
Buzatu, suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean prin ordin al prefectului
De altfel, marți, prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a semnat, marţi, ordinul de suspendare din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită.
"Astăzi am primit notificarea de la Tribunalul Vaslui prin care ne anunţau că au acceptat propunerea procurorului de arestare preventivă pentru 30 de zile, drept pentru care am emis ordinul de suspendare a activităţii domnului Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui.
Din câte am discutat cu colegii, nu a mai existat până acum un astfel de ordin şi sper să fie ultimul de genul acesta pe care îl semnăm, pentru că nu-şi doreşte nimeni să se întâmple astfel de lucruri. E o pată pe obrazul judeţului nostru, dar de fiecare dată când va trebui, vom face acest lucru fără niciun fel de procese de conştiinţă", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vaslui.
Daniel Onofrei a precizat că din punct de vedere legal au fost respectate procedurile, chiar dacă decizia Tribunalului Vaslui a fost contestată de Dumitru Buzatu, iar Curtea de Apel Iaşi urmează să dea un verdict în acest sens.
"Acea contestaţie nu intervine peste actul de suspendare. Din punct de vedere legal, odată ce a fost decisă măsura arestului preventiv, dumnealui este în imposibilitatea exercitării atributului de preşedinte al CJ.
Nu putem bloca activitatea unei instituţii luând în calcul orice fel de măsură de apărare sau la care poate recurge dumnealui. Dacă justiţia consideră că s-a înşelat, oricând dumnealui îşi poate relua activitatea. Ordinul este de suspendare, nu de încetare", a menţionat prefectul Daniel Onofrei.