Prinderea în flagrant a lui Dumitru Buzatu în timp ce lua mită ar putea face parte dintr-o epurare în interiorul PSD. O spune analistul politic Andrei Țăranu, care a explicat, la Euronews, că totul ar putea fi un plan pus la cale de premierul Marcel Ciolacu, ca parte dintr-o spălare a imaginii partidului, după ce l-a exclus pe Buzatu din PSD.
- Tribunalul Vaslui a decis arestarea preventivă a lui Dumitru Buzatu pentru 30 de zile. Avocatul său a făcut contestație.
"Eliminarea" lui Dumitru Buzatu, parte dintr-o epurare în cadrul PSD?
Andrei Țăranu, analist politic: "Vârsta nu contează absolut deloc în cazurile de corupție și mai ales de flagrant. Aici nu vorbim de modelul binecunoscut de justiție la televizor, sau perspective asupra unei posibile mite. Mita a fost vizibilă, a fost marcată de procurori și, în condițiile astea, domnul Buzatu nu prea cred că poate să se declare nevinovat.
În al doilea rând, domnului Ciolacu îi convine foarte mult un asemenea moment, pentru că poate să sperie și alți baroni care păreau inamovibili, care păreau că sunt eterni. Mai sunt baroni, gândiți-vă chiar la domnul Stănescu, mai sunt în diverse zone din sud, în special, sunt unii care nu au apucat încă să se baronizeze, în special în nordul Moldovei sau în nordul Transilvaniei, dar care au această posibilitate. Gândiți-vă că încă rămâne o umbră a unuia precum Oprișan, din PSD".
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în timp ce lua mită 1,25 milioane de lei (aproximativ 251.600 de euro) de la un cunoscut om de afaceri din zona Moldovei, la o partidă de pescuit. Banii ar fi fost oferiți pentru acordarea preferențială a unui contract pentru modernizarea unui drum.
Prinderea sa în flagrant, soldată cu excluderea din PSD, este văzută drept o încercare a lui Ciolacu de a schimba imaginea partidului. Iar Andrei Țăranu dă mai multe exemple recente, printre care cele ale Gabrielei Firea, sau ale primarilor din Crevedia și Caracal. Numai că asta nu ar însemna neapărat că se schimbă modul de lucru, ci doar se schimbă "garda veche".
Dumitru Buzatu a avut soarta Gabrielei Firea și a primarilor din Crevedia și Caracal
Andrei Țăranu, analist politic: "Cred că domnul Ciolacu își dorește acest lucru (n.r.: schimbarea imaginii PSD) și știți cum spun italienii, si non e vero, e ben trovato. Chiar dacă domnia sa nu a împins lucrurile, nu a generat DNA să îi pregătească un flagrant domnului Buzatu, domnul Ciolacu are tot interesul să își construiască noi structuri, noi schele pentru puterea pe care și-a construit-o și pe care și-o va construi în continuare. Și are nevoie de oameni fideli, de structuri care să funcționeze în teritoriu așa cum își dorește.
Și cred că are toate motivele să îi schimbe, fie direct, fie prin asemenea împingeri de pe scară, cum s-a întâmplat nu numai cu domnul Buzatu, ci și cu doamna Firea, dar și cu alții mai mici, ca imagine, care au început să aibă probleme și care au fost foarte repede executați, cum ar fi primarul de la Crevedia, cel de la Caracal ș.a.m.d. Asta ne arată că structurile din PSD tind să se schimbe.
Mai mult decât atât, gândiți-vă că pe doamna Crețu a suspendat-o, iar asta înseamnă, cel mai probabil, că, la nivelul structurii de partid PSD Vaslui, se va găsi un înlocuitor pentru doamna Crețu și probabil pentru toată structura care a fost până acum la Vaslui. Și sunt mulți oameni care sunt foarte fericiți că astăzi au funcții, dar nu pot să rămână prea mult dacă nu își iau niște forme de parlamentar, deputat sau senator".
De ce Dumitru Buzatu face parte din așa-zisul "stat neopatrimonial"
De altfel, Marcel Ciolacu a și spus, de mai multe ori, că nu va tolera niciun fel de derapaje în mandatul său, în special cele de corupție.
Andrei Țăranu: "Cred că s-a crezut de multă vreme intangibil (n.r.: Dumitru Buzatu). Au mai fost persoane care au avut această obsesie a impunității, doamna Udrea, la un moment dat, diverși din alte partide sau chiar din PSD. La domnul Buzatu, este o explicație pe care am tot oferit-o, împreună cu un coleg, din 2009, și anume ceea ce se numește statul neopatrimonial.
Termenul de baron a fost introdus undeva prin anii 2001-2002, în timpul guvernării Năstase. Baronii sunt aceste structuri orizontale și verticale, în egală măsură. Orizontale, în raport cu puterea de la București și verticale, în interiorul județului. Ei transformă județele respective în niște feude. Așa a fost domnul Oprișan la Vrancea, domnul Buzatu la Vaslui și sunt multe cazuri, nu doar de la PSD. Genul acesta de baroniadă, genul acesta de asumare a unui județ, ca un fel de structură patrimonială, s-a păstrat, chiar dacă politica din România s-a schimbat, România a intrat în UE, în NATO, dar structurile financiare continuă să fie reclamate de aceste structuri județene, astfel încât să genereze bunăstare pentru acești conducători și, în egală măsură, să poată să mulțumească o parte din electorat, pe principiul binecunoscut "a furat, dar a și făcut".
Ori domnul Buzatu s-a bazat permanent pe acest lucru în unul dintre cele mai sărace județe din România, Vaslui, care a avut întotdeauna mari probleme și în care drumurile au fost întotdeauna unicul mijloc care să satisfacă nevoile locuitorilor de acolo, nevoi foarte scăzute tocmai din cauza sărăciei. Din acest motiv, cel mai probabil, domnul Buzatu și-a construit o clientelă pe care a crezut-o sigură. Doar că, la un moment dat, această clientelă s-a întors împotriva sa, cu sau fără sprijinul actualei conduceri de la PSD Vaslui.
Încet-încet, se încearcă o înnobilare a perioadei lui Liviu Dragnea și toți cei care i-au fost apropiați lui Liviu Dragnea și toți cei care au început să irumpă în politica românească în perioada sa au fost, aproape toți, trași pe dreapta. În felul acesta, structurile de putere de la centru nu cred că vor înlocui politica românească, ci vor construi noi baroniate, adică vor construi noi structuri de putere la nivelul județelor, pentru că și ei sunt conștienți că nu pot să conducă doar cu aparatul central, au nevoie de aparatul local, mai ales pentru alegerile locale, parlamentare și, de ce nu, prezidențiale, în final.
Or în condițiile astea, ceea ce încearcă PSD este să își construiască noi lideri feudali în județe, iar dacă se va realiza acel bloc democratic, probabil că vor oferi câteva înspre PNL și vor putea să negocieze diverse județe rămase fără stăpân. Sunt convins că acest lucru va continua, pentru că e o formulă prin care vechea putere este înlocuită, vechea imagine a PSD se va dori a fi schimbată pentru o generație mai nouă, o generație a domnului Ciolacu, generația 50 plus, în timp ce generația aproape de 70 va fi trasă pe dreapta."
Evident că se pune și întrebarea referitoare la o eventuală erodare a imaginii PSD, care este măcinată de aceste scandaluri de corupție.
Andrei Țăranu, analist politic: "Erodarea nu vine din scandaluri de genul acesta. Dacă va veni, erodarea va fi de factură economică. Dacă această criză, pe care inclusiv premierul Ciolacu o recunoaște, va continua și inclusiv reforma va produce suferință socială și, în egală măsură, nu va rezolva criza într-un timp relativ scurt, 6-8 luni, astfel încât să poată să intre cu alt elan în campania de anul viitor, atunci erodarea va veni de acolo, din aceste nemulțumiri, nu neapărat din scandalurile de imagine. Pentru că, chiar și la Vaslui, lumea nu trăiește doar gândindu-se la Dumitru Buzatu și la familia lui".