Încheiată pe masa procurorilor DNA, prietenia dintre președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și „Regele Asfaltului”, Emil Savin, s-a întins de-a lungul multor ani. Ani în care au curs contractele cu dedicație și șpăgile de milioane de lei. Când robinetul s-a închis, a început să se clatine și prietenia. Acum, Buzatu a fost arestat după ce a fost prins în flagrant când lua mită de 1,2 milioane de lei. Savin, pe de altă parte, se plânge că firmele lui, cândva prospere, au ajuns în pragul falimentului.
Denunțătorul lui Dumitru Buzatu este un foarte bun prieten: omul de afaceri Emil Savin, zis Farmazon. Fost șofer al președintelui de CAP din Murgeni, în perioada comunistă, Savin ar fi fost luat sub aripă de primul baron al Vasluiului: Ion Manole, președinte al Consiliului Județean timp de 8 ani.
Manole a fost detronat în 2004 și înlocuit de Dumitru Buzatu. Cu sprijinul politic oferit de noul președinte al CJ, Emil Savin și-ar fi început ascensiunea în afaceri și și-a căpătat porecla de „Regele Asfaltului”. Prietenia dintre cei doi a fost fructuoasă de ambele părți. Cu cele două firme pe care le controlează, Savin a obținut, doar în ultimii 5 ani, contracte cu statul de aproximativ 90 de milioane de euro.
„Regele Asfaltului” neagă relația de prietenie cu președintele CJ Vaslui
Emil Savin, om de afaceri: Văd că tot spune toată lumea că eu sunt omul de casă a lui domnul Buzatu. Eu nu am avut o relație atât de bună cu domnul Buzatu. Lumea spune că eu am avut contracte. Eu am zero contracte cu Consiliul Județean. Eu am zero contracte astăzi, dacă verificați.
Soragmin, firma deținută în acte de fiicele sale, a obținut două contracte cu Consiliul Județean Vaslui în 2018 și 2019, în valoare de aproape 20 de milioane de euro. Cu cealaltă firmă, Transmir, Savin a câștigat alte 2 contracte cu CJ, de 1,8 milioane de euro.
Relația de prietenie dintre omul de afaceri și președintele Consiliului Județean s-a stricat, însă, în 2021
De atunci, niciuna dintre cele două firme ale lui Savin nu a mai câștigat vreun contract cu CJ.
Potrivit referatului DNA, Buzatu îi punea piedici în obținerea contractelor și a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate de firma lui Savin la primele două loturi din drumul Bârlad – Laza – Codăești. Rezultatele au arătat că lucrarea e conformă, însă, câteva luni mai târziu, o contraexpertiză făcută de același expert arăta că lucrarea nu e conformă.
Emil Savin, om de afaceri: Am ajuns la DNA și am făcut denunț pentru expert, nicidecum pentru domnul Buzatu, din interceptări după aia, nu știu el ce a pronunțat, dânsul ne-a adus aici, eu nu am niciun denunț.
Președintele CJ a blocat atunci plățile pentru lucrările efectuate deja și au dus firmele lui Savin în pragul falimentului, așa cum a declarat afaceristul în fața procurorilor DNA.
Emil Savin, om de afaceri: În urma interceptărilor m-au contactat, treaba s-a complicat de la alte chestii, de la Consiliul Județean de la niște angajați și de la domn’ președinte. Îmi pare rău, nu trebuia să se întâmple ce s-a întâmplat.
Unul dintre martorii care au asistat la flagrantul DNA a fost directorul DGASPC Vaslui.
Dragoș Cazacu director DGASPC: Vă dați seama că nu este un moment confortabil,
Jurnalist: Ce ați făcut acolo pe baltă?
Dragoș Cazacu director DGASPC: Am pescuit.
Jurnalist: A stat mult pe baltă domnul Buzatu?
Dragoș Cazacu director DGASPC: Vă dați seama că nu cronometrez, a stat la pește acolo.
Jurnalist: Pe traseu ce s-a întâmplat după ce ați plecat de acolo?
Dragoș Cazacu director DGASPC: Am fost imediat opriți, neștiind despre ce este vorba, luați prin surprindere, întinși pe capote. Am fost întrebați câți bani avem asupra noastră.
Directorul DGASPC spune că nu știa despre mită
Directorul DGASPC, apropiat al familiei Buzatu spune că nu a știut în niciun moment despre șpaga primită.
Jurnalist: Ca membru PSD și ca apropiat al domnului Buzatu, cum vedeți ceea ce s-a întâmplat? V-ați fi așteptat la așa ceva?
Dragoș Cazacu director DGASPC: Niciodată, niciodată.
Jurnalist: Deci nu ați știut ce se întâmplă în mașina domnului Buzatu?
Dragoș Cazacu director DGASPC: Absolut nimic.
Și actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui spune că nu știa ce se întâmplă între Dumitru Buzatu și afaceristul Emil Savin.
Ciprian Trifan, vicepreședinte Consiliu Județean: E o chestiune care aruncă iarăși în aer județul Vaslui. Sperăm că ce vom face de acum înainte va demonstra că e o chestie izolată.
Jurnalist: Dumneavoastră aveți vreo emoție?
Ciprian Trifan, vicepreședinte Consiliu Județean: Personal nu am nicio emoție, dar știți, vorbind pe la telefon, lucram. Personal nu am de ce să am emoții, nu am lucrat la acest proiect.
Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, ar fi cerut șpăgi de cel puțin 10% din valoarea contractelor de infrastructură rutieră pe care le încredința anumitor firme. Regele Asfaltului neagă, însă, că ar fi dat alte șpăgi.
Emil Savin, om de afaceri (Regele Asfaltului): N-am dat mită niciodată și n-am făcut nicio greșeală până în prezent. Sunt fată mare. Da?
În tot acest timp, Dumitru Buzatu prospera
Potrivit declarației de avere, Dumitru Buzatu are 9 terenuri agricole și forestiere în județele Vaslui și Suceava, 5 case, două mașini, o rulotă și o șalupă.
Buzatu are peste 110.000 lei în conturi. Anul trecut a încasat un venit lunar de aproape 28.000 de lei din salariul și pensia de vârstă de la CJ, pensia specială de parlamentar, dar și din chirii. Tot anul trecut i-a donat fiului său o casă și două terenuri, unul agricol și altul intravilan.
Chiar dacă a fost arestat preventiv, Dumitru Buzatu încă nu a fost suspendat din funcție.
Daniel Onofrei – prefect: Imediat ce primim de la Tribunalul Vaslui ordinul de arestare, avem 48 de ore să emitem acest ordin.