Cu câteva săptămâni înainte de votul privind extinderea Spațiului Schengen, Olanda, Suedia și Austria țin în șah aderarea României, Bulgariei și Croației. Austria, ultima pe lista statelor care nu doresc extinderea frontierelor Schengen, dă vina pe statele candidate pentru coridoarele prin care ajung refugiații în Vestul Europei. Asta, deși Comisia Europeană a recomandat extinderea Spațiului Schengen.
Decizia finală ar putea fi luată la Bruxelles, în decembrie.
Lista statelor care au rezerve în privința extinderii frontierelor Schengen se mărește.
Euronews a discutat cu un europarlamentar bulgar, care s-a declarat surprins în mod negativ de ultimele declarații făcute de ministrul de Interne al Austriei.
Ilhan Kyuchyuk, europarlamentar: „Nu simt că Spațiul Schengen este în pericol pentru că România și Bulgaria ar putea adera. Simt că astfel de declarații ar putea genera reacții negative în România și Bulgaria.”
Unul dintre scenarii ar fi decuplarea României de Bulgaria
Deja au apărut mai multe scenarii în presa bulgară. Unul dintre ele ar fi decuplarea României de Bulgaria. Ministrul de Interne din Austria se opune extinderii Schengen cu România, Bulgaria și Croația. Gerhard Karner a declarat la postul național de radio din Austria că sistemul este disfuncțional, din cauza felului în care circulă migranții și că nu ar trebui extins.
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne: „Este nefuncțional sistemul. Sunt 100.000 de cazuri de persoane care, printr-o altă țară europeană, vin în Austria. 75.000 nu sunt înregistrați. Austria face asta, este vorba de siguranța oamenilor în această țară, deci nu putem extinde un sistem care nu funcționează. Astfel că, de la mine, ca ministru al Internelor, responsabil de siguranță, din punctul de vedere actual, un „nu clar”.”
Până acum niciun alt oficial din Austria nu a avut o astfel de poziție.
De altfel, în luna ianuarie, ministrul român de Interne, Lucian Bode, îi mulțumea omologului său din Austria pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la Spațiul Schengen.
Ministrul austriac de Interne nu s-a referit doar la România, ci si la Bulgaria și Croația, când a spus că extinderea Schengen nu ar fi oportună acum.
Vlad Botoș, europarlamentar: „Din punctul meu de vedere, domnul Karner trebuie să-și revizuiască atitudinea. Este păcat ca în ultimul moment să vină cu astfel de declarații.”
Parlamentul suedez urmează să voteze dacă e sau nu de acord cu extinderea Schengen
În privința Suediei, discuțiile sunt mult mai nuanțate. Parlamentul urmează să voteze dacă e sau nu de acord cu extinderea Schengen, iar două partide se opun ca țara noastră să fie în spațiul de liberă circulație. Un eurodeputat suedez a precizat pentru Euronews Bulgaria că nu a fost luată, încă, o decizie definitivă.
Karin Karlsbro, eurodeputat suedez, grupul Renew Europe: „Ei bine, după cum ați spus, social-democrații, împreună cu democrații suedezi, au anunțat că vor vota împotriva extinderii Spațiului Schengen și știți că guvernul suedez trebuie să se consulte cu Parlamentul înainte de a merge la Consiliul de la Bruxelles. Din câte aud de la aceste partide, ele se tem că va fi mai greu de combătut criminalitatea transfrontalieră, că va fi mai greu de luptat cu traficul de arme, droguri și astfel de lucruri, dar eu cred că sunt doar prejudecăți și consider că aceste partide au o abordare populistă și naționalistă. O regret sincer și cred că este nedemnă, chiar rușinoasă pentru Suedia.”
Pentru a intra în zona de liberă circulație, România și Bulgaria au nevoie de unanimitate la votul din cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
Karin Karlsbro, eurodeputat suedez, grupul Renew Europe: „În cazul Suediei există o procedură care cere ca guvernul să se consulte mai întâi cu Comisia pentru Afaceri Europene (din Parlament n.r.) înainte de merge la Consiliului European. Pur și simplu acesta este modul în care funcționează lucrurile. În Parlament, după cum știți, avem partide alese și fiecare are o poziție. Este ceva ce pur și simplu trebuie să acceptăm, dar cred că ar trebui să existe o dezbatere publică pe acest subiect.”
Săptămâna viitoare vom afla dacă subiectul extinderii Schengen va fi sau nu pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie, când ar putea fi dat votul.
În spațiul Schengen se află acum 26 de state. Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein sunt țările din afara Uniunii Europene care fac parte din zona de liberă circulație. În afara spațiului de liberă circulație sunt România, Bulgaria, Croția, Cipru și Irlanda.