Cum mai arată în 2024 traseul “către Europa?”. Ruta clasică București-Budapesta-Viena vine cu propriile provocări. Unele, ușor de intuit și abordat. Altele, mai noi față de ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani.
Am încercat, în zece idei, să acoperim principalele preocupări ale șoferilor care aleg una dintre aceste destinații pentru o vacanță.
1. Nu pot cu avionul? De ce cu mașina?
Farmecul unui calcul e că are valențe diferite pentru fiecare în parte.
Categoric, o ofertă bună la companiile aeriene, pentru o familie cu doi copii, să zicem, ar trebui să “bată” un traseu București-Budapesta-Viena-retur cu mașina, pentru care costurile de transport, la o medie de 6-6.5 litri de carburant consumat la suta de kilometri sunt în jur de 250 de euro.
Un bilet de avion la 50 de euro de persoană ar fi, așadar, mai mult decât ok. Să recunoaștem, însă, că vorbim despre o himeră, mai ales că luăm în calcul un traseu cu două orașe.
Și așa, reducând la absurd, avantajul major ar fi că inclusv companiile low cost care zboară din România merg pe aeroporturile principale din cele două capitale.
Diferența s-ar face la bagaj. La cantitatea de bagaje, mai precis.
În mașină, încarci cât consideri. Cu avionul, în funcție de opțiunile oferite de companie. De multe ori, suplimentare, la costuri care taie din plusurile unei astfel de călătorii.
Evident, durata scurtă a zborului este imbatabilă.
2. Câte ore fac cu mașina până la Budapesta și Viena?
Traseul cu plecare din București este relativ simplu – singurele porțiuni oarecum solicitante din România, sunt “clasicele” Dealul Negru, ieșirea de pe Valea Oltului și, respectiv, hiatusul de autostrada de lângă Deva.
Din Capitală, sunt în jur de zece ore și jumătate de condus până la Budapesta. La care se adaugă măcar o oră, o oră și jumătate de opriri cumulate și absolut indicate.
Recomandată este o plecare în weekend, cât mai devreme cu putință. Ideal, de evitat perioadele cu sărbători.
Între Budapesta și Viena, în funcție de trafic și de zona în care trebuie să ajungeți, luați în calcul aproximativ 3 ore. Plus un pit stop la celebrul outlet din Parndorf, pentru doritori.
Aici, un pic mai dificile sunt ieșirea din capitala Ungariei dar, mai ales, intrarea în Viena, pe benzi și prin noduri multiple, ușor de încurcat, cu toată armata de aplicații deschise.
Control există doar la granița României cu Ungaria – gheretă comună pentru polițiștii de frontieră din ambele țări.
Se trece cu buletinul de identitate sau pașaportul, respectiv pașapoartele pentru minori. Iar la control trebuie prezentat și talonul auto.
Atenție mare la actele mașinii cu care vă deplasați: dacă nu sunteți proprietarul, interesați-vă din timp ce documente aveți nevoie pentru a ieși din țară.
O derogare, o împuternicire notarială, de exemplu, pot fi obligatorii în anumite situații.
3. De unde iau vinietă?
Recomandările de pe forumurile românești diferă: de la unii șoferi veți auzi că au mers la sigur și au achitat taxa de drum la ultima benzinărie din România ori imediat după graniță.
Alții vă trimit online. Situație în care apar, iar, ramificații: pentru că vinietele pot fi luate și de pe alte site-uri decât cele oficiale, la costuri diferite. Totuși, acestea din urmă ar trebui să reprezinte alegerea finală, din simplul motiv că plătești exact contravaloarea taxei din țara respectivă, fără alte comisioane.
Pentru Ungaria, vinieta costă 6400 de forinți, aproximativ 82 de lei, pentru zece zile.
Pentru Austria, prețul este mai mic: zece zile, 11,5 euro - aproximativ 58 de lei.
4. Unde pun benzină?
Oriunde vi se pare necesar. Prețul la pompă diferă doar sensibil între stațiile din România, Ungaria și cele din Austria. Pentru o mașină cu capacitate a rezervorului mai mare, luați în calcul măcar patru completări la full pentru întreaga vacanță.
Pe traseu, sunt nenumărate benzinării Rompetrol, MOL, Shell sau OMV. Folosiți Google Maps cu încredere pentru a le marca drept destinații.
5. Cu ce mă duc, cu Waze sau Google Maps?
Ambele aplicații au plusuri și minusuri. Per ansamblu, Maps se dovedește mai precisă când vine vorba de legat destinații și aflat informații rapid – unde este o benzinărie, unde pot parca, ce gen de parcare este? – pe traseu.
Waze, în schimb, te scoate mai repede pe străzile orașelor, te ajută cu parcările și, în caz de blocaj chiar și pe traseu extern, are un timp de răspuns mult mai scurt când vine vorba de a-ți oferi alternative.
6. Am ajuns. Unde parchez în Budapesta și Viena?
În Budapesta, oriunde apare un loc disponibil pe stradă. Sunt marcate corespunzător și au, pe un indicator, codul zonei.
Spații se găsesc inclusiv în centru, în zilele aglomerate și chiar de sărbători. Este esential, totuși, de reținut că parcarea, fie ea și lângă blocul în care ați închiriat un apartament ori lângă hotelul care nu o asigură, se plătește.
Costă 600 de forinți ora - aproximativ 1,5 euro, iar plata se poate face prin aplicații precum Parkl sau Simple. Durata maximă care poate fi selectată din orice aplicație este de trei ore – tocmai în ideea de a nu sufoca zonele intens circulate. Partea bună: staționarea poate fi prelungită oricând.
De știut și că parcarea se plătește doar în intervalul 08.00–22.00, de luni până vineri. Noaptea, în weekend și în zilele de sărbătoare este gratuită. Nu în toate zonele, însă: există și parcări private cu cost permanent, de exemplu cea de pe insula Margit ori cele din interiorul Bastionului Pescarilor, din zona Buda.
De luat în calcul și garajele private, unde ziua de parcare este în jur de 18 euro. Pe unele forumuri am găsit și că ar fi amenajate locuri la marginea orașului, unde mașinile pot fi lăsate gratuit pentru ca, ulterior, călătoria turiștilor să continue cu mijloacele de transport în comun. Decizia aparține fiecăruia.
Apropo de locuri de parcare la marginea orașului – Viena stă excelent la acest capitol, cu un sistem de garaje numit Park& Ride similar cu ce există în București, în zona Pantelimon, de exemplu.
Pentru 9 euro/24 de ore (7 euro pentru cei care pot descărca aplicația Apcoa Flow, georestricționată, însă, doar pentru Austria) scăpați de orice grijă.
Cum le găsiți? Foarte simplu, cu Google Maps, căutați “P+R” pe lângă zona în care vă aflați.
Sunt parcări supraveheate video, similare cu cele de mall. Intrarea și ieșirea se fac pe bază de tichet.
Altfel, în capitala Austriei este mult mai anevoios să vă descurcați cu mașina, zi de zi. Parcarea costă 2,5 euro pe oră (se poate și fracție, 1,25 euro/ 30 de minute ) și aveți nevoie de tichet de la tutungeriile Trafik Tabak.
Inclusiv pentru o staționare “pe avarii” trebuie luat un tichet de 15 minute, care este, însă gratuit. Noaptea (22.00 – 09.00), în weekend și de sărbători nu se plătește.
Să zicem, totuși, că găsiți loc lângă cazare. Sunteți în siguranță. Sau nu.
Depinde de ceea ce este precizat de indicatoarele de pe trotuar. Foarte multe zone din Viena sunt definite drept “kurzparkzone” – la fel, confirmați cu Maps că vă aflați în interiorul lor. Asta înseamnă că puteți parca.
Veți întâmpina situații în care, pe aceeași stradă, pe dreapta se poate parca, pe stânga, deși sunt trasate aceleași locuri de parcare, nu. E doar un exemplu de parcare rezidențială, unde nu aveți voie să lăsați mașina – amenda este 36 de euro.
7. Cash sau card, euro sau forinți, cu ce plătesc?
În principiu, cu cardul cam peste tot. Este recomandat, totuși, să aveți mărunt la îndemână pentru diverse.
Atenție mare în Budapesta, la conversia forinți-lei/forinți-euro. Ideal e să folosiți un instrument de plată care face schimbul cât mai aproape de cursul oficial.
În cazul plăților cash, mai toți comercianții acceptă euro, însă după propria lor echivalare. Restul, în Ungaria, îl veți primi în moneda locală.
8. Mă descurc cu engleza?
Da și nu. În Budapesta, mai degrabă da. În Viena, lumea ți se adresează direct în germană, chiar dacă, ulterior, se dovedește că știu și engleză. Indicatoarele rutiere - extrem de prețioase în cazul parcărilor - sunt, însă, în maghiară și germană. Ceea ce ne duce la punctul 9.
9. De ce aplicații am nevoie? Găsesc WiFi?
Aplicație pentru plăți.
Google Maps și Waze pentru transport.
Google Translate cu funcția Lens pentru traducere imediată pe bază de captură foto real time a indicațiilor din zonele de parcare, de exemplu.
Aplicații care facilitează parcarea: Parkl, Simple (Ungaria), EasyPark sau APCOA Flow, Austria.
Aplicații punctuale, de unde se pot cumpăra bilete pentru diverse obiective turistice – Aplicația Schönbrunn, de exemplu.
Chat GPT. Excelent pentru alcătuirea unor rute, obținerea informațiilor despre obiective, despre mâncare, despre restaurante, orice.
TikTok. Exact, TikTok. O căutare tematică - "Free things to do in Budapest"/ "Best views in Vienna"/ "Hidden gems in Budapest/Vienna" - returnează rezultate excelente.
WiFi este prezent peste tot. Inclusiv în mijloacele de transport în comun.
10. Să mă aștept la prețuri mari?
Categoric. Viena este una dintre capitalele scumpe ale Europei. Prețurile au explodat, chiar și în raport cu Vestul, în ultimii ani.
Cel mai simplu de constatat este la supermarket – există branduri similare în ambele capitale: în cazul multor alimente, în Viena putem vorbi și despre triplul valorii din Budapesta.
Nu sunt ieftine nici intrările la obiectivele turistice. Dacă în Ungaria mai există oferte family, în Viena, în multe locuri, acestea nu (mai) apar. O intrare combinată, palatul Schönbrunn/Zoo + grădini și labirint de pe domeniu, de exemplu, este 73 de euro pentru un adult și 51 pentru copii.
În schimb, transportul în comun vine cu avantaje în ambele țări. În Budapesta, copiii sub 14 ani nu trebuie să plătească bilet. Este 450 de forinți călătoria (600, dacă este cumpărată din mijlocul e transport). Există, bineînțeles, nenumărate variante, în funcție de nevoile fiecăruia.
În Viena, transportul este gratuit pentru copiii mai mici de șase ani. Elevii beneficiază, la rândul lor, de gratuitate în vacanțe.
Aici, o călătorie costă 2,40 euro/adult, 1,20 euro/copil până la 15 ani și 1,50 euro/senior. Biletele se iau de la aparate și se validează - mult mai simplu fizic decât online!
La final, un pont: nu dați bani pe apă, ambele capitale au un sistem public de cișmele moderne, unde vă puteți umple oricând sticlele. Și în Viena, și în Budapesta, calitatea apei de băut este ridicată.