Zilele acestea, România se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Potrivit Ministerului Sănătății, în intervalul 27 iunie - 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de cazuri noi de persoane infectate. De aceea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că, începând de marţi, se revine la raportarea zilnică privind cazurile de COVID-19.
Dr. Octavian Jurma a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre situația epidemiologică din țară. În opinia sa, vom ajunge cât de curând la 10.000 de cazuri pe zi, iar îngrijorările sunt legate și de numeroasele cazuri apărute în rândul minorilor.
„În România, debutul acestui val a luat pe toată lumea prin surprindere. Nici eu nu mă așteptam la un debut atât de timpuriu. Fără îndoială a fost ajutat de dispariția tuturor măsurilor de prevenție și de anunțarea finalului pandemiei în timpul valului 5.
Numărul de cazuri probabil din această săptămână a declanșat urgența în rândurile Ministerului Sănătății. Acum testăm mult mai puțin, ceea ce înseamnă că în realitate s-ar putea să înregistrăm deja 10.000 de cazuri pe zi în România și asta înseamnă că vom avea 10.000 de cazuri pe zi confirmate până la finalul lunii iulie. Totodată avem și o creștere mare a numărului de internări, mai ales în rândul minorilor, unde rata de creștere este mult mai mare decât în rândul adulților. Avem două săptămâni consecutive cu o creștere de peste 60% a numărului de internări în rândul minorilor și vedem că în București din 200 de internați, 50 sunt minori”.
Întrebat cum vede evoluția cazurilor la nivel continental, dr. Octavian Jurma a precizat că:
„Acest val deja se află în creștere comunitară în România. Deci cazurile de import pe care am fi putut să le evităm puțin poate ar fi putut întârzia debutul, dar acest val era predictibil și inevitabil. Țara cu debutul cel mai timpuri este Portugalia. Asta ne dă speranța că acest val 6 nu va fi mai dificil decât valul 5. Din păcate profilul din Marea Britanie ne îngrijorează”.