Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken califică drept „total iresponsabile” ameninţările lui Putin privind utilizarea armei nucleare

Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat drept „total iresponsabile" ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin de a recurge la arma nucleară în cazul unei "lansări masive" de atacuri aeriene împotriva Rusiei, informează France Presse şi Reuters.

Blinken a spus că Putin şi-a ales prost momentul pentru a transmite astfel de avertismente Occidentului, având în vedere că, în prezent, liderii lumii s-au reunit reunit la New York pentru Adunarea Generală a ONU.

„Este total iresponsabil”

„Este total iresponsabil", a afirmat Blinken într-un interviu acordat joi postului de televiziune american MSNBC. "Cred că mulţi pe plan internaţional, inclusiv China, s-au exprimat clar în trecut despre această problemă atunci când el (Putin) a agitat sabia nucleară în trecut", a evocat şeful Departamentului de Stat. „A face acest lucru acum, când lumea s-au reunit la New York, inclusiv pentru a vorbi despre necesitatea unei mai mari dezarmări şi neproliferări, va fi foarte prost perceput în întreaga lume", a adăugat Antony Blinken în marja Adunării Generale a ONU.

Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia ar putea folosi arma nucleară dacă ar fi lovită cu rachete convenţionale, în timp ce SUA şi Marea Britanie cântăresc dacă să acorde sau nu Ucrainei permisiunea de a lansa rachete convenţionale occidentale asupra unor ţinte militare în profunzimea teritoriului rus.

State care dispun de arme nucleare „trebuie să înceteze să se mai joace cu viitorul umanităţii”, a declarat la rândul său secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând Rusiei şi SUA „să se angajeze din nou într-un demers vizând limitarea" acestui tip de armament.

„Niciodată, de la cele mai întunecate momente ale Războiului rece, spectrul armelor nucleare nu a aruncat o astfel de umbră", a declarat Guterres într-o conferinţă în marja Adunării Generale a ONU.

„Fanfaronadele nucleare au ajuns la apogeu. Auzim chiar ameninţări cu folosirea armelor nucleare", a adăugat el, referindu-se la ultimele declaraţii ale preşedintelui rus.

Potrivit lui Guterres, lumea se află într-o formă de "aberaţie": „în pofida riscurilor enorme şi existenţiale pe care aceste arme le reprezintă pentru omenire, nu suntem mai aproape de dispariţia lor decât eram acum zece ani".

„La drept vorbind, mergem într-o direcţie complet opusă", şi-a exprimat regretul şeful Naţiunilor Unite.

Apel către statele înarmate nuclear

Secretarul general al ONU a lansat un apel către statele care deţin arme nucleare să-şi onoreze angajamentele şi să-şi respecte obligaţiile în materie de dezarmare.

„Atât timp cât armele nucleare nu au fost eliminate, aceste state trebuie să se angajeze să nu le utilizeze niciodată, indiferent care ar fi circumstanţele", a declarat Antonio Guterres. "În plus, acestea trebuie să dea dovadă de mai multă transparenţă în toate chestiunile legate de aceste arme", a adăugat el.

În februarie 2023, Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară. De asemenea, el a ameninţat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă Statele Unite o vor face primele.

Semnat în 2010, acest tratat este ultimul acord bilateral de acest gen între cele două puteri.

„Statele Unite sunt pregătite să se angajeze într-un dialog constructiv cu Rusia privind controlul bilateral al armelor şi cu Republica Populară Chineză privind modalităţi concrete de reducere a armelor nucleare", a asigurat Mallory Stewart, adjuncta secretarului de stat al SUA, în cadrul conferinţei ONU de joi.

Ea a subliniat, de asemenea, că "într-un mediu de securitate fără precedent, SUA recunosc necesitatea de a menţine o descurajare nucleară sigură, securizată şi eficientă".

În afară de Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie şi China, de arme nucleare mai dispun Coreea de Nord, India, Israel şi Pakistan, în timp ce Iranul este suspectat că doreşte să se doteze cu arma nucleară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE