Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dominic Fritz, despre candidatura la șefia USR: ”Ne face bine să avem un partid condus de un primar dintr-un alt oraș important”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat pentru Euronews România că USR traversează o perioadă dificilă și a subliniat necesitatea unei schimbări de leadership. Fritz a sugerat că partidul ar putea fi condus chiar și din Timișoara, pentru a oferi o alternativă la gândirea bucureșteană.

Noul primar al Timișoarei a descris rezultatul recentelor alegeri ca fiind "dureros”. El a subliniat că Alianța Dreaptă Unită și USR nu au aceeași influență la nivel local precum PSD și PNL, care dețin deja o majoritate a primăriilor și consiliilor județene. 

”Este un rezultat dureros. Adevărul este că această strategie a comasării, de a folosi biciul primarilor pentru alegerile europarlamentare, această strategie a funcționat. E clar că Alianța Dreaptă Unită, USR nu are aceeași putere în teritoriu ca și PSD și PNL care deține o mare majoritate deja a primăriilor și a consiliilor județene, asta combinat cu aproape un boicot mediatic, cu siguranță a făt ca condițiile acestei campanii să fie dificile, dar în același timp sunt sigur că și noi am făcut greșeli, sunt sigur că sunt lucruri pe care ar fi trebuit să le facem altfel și de aceea trebuie să facem acum o analiză temeinică și după să schimbăm abordarea acolo unde este necesar”, a declarat Dominic Fritz. 

Programul lui Fritz pentru conducerea USR

Dominic Fritz crede că USR trebuie să redevină un partid care vorbește în primul rând despre oameni, nevoile și experiențele lor, oferind soluții concrete. 

”Cred că USR trebuie să redevină un partid care vorbește, în primul rând oamenilor, care vorbește despre oameni, despre nevoile, despre experiențele românilor în această țară și care oferă soluții pentru acești oameni. Cred că uneori avem tendința de a vorbi prea mult despre alți politicieni, despre politică, despre combinăreli, despre strategii și tactici și prea puțin despre cetățeni și tactici. Cred că acolo trebuie să ne îmbunătățim mesajul. În același timp cred că politica USR-ului trebuie făcută de oameni, trebuie să căutăm activ candidați cu bune, cu rele, care să fie caractere, care să aibă povești interesante tocmai că nu vrem să fim un partid de politruci, ci un partid de oameni pentru oameni”, a precizat Fritz. 

Reforma internă a USR

Fritz a menționat că biroul național al USR a votat pentru un nou congres, considerând că toată echipa actuală este responsabilă pentru rezultatele recente și că partidul are nevoie de un nou început, cu o reprezentativitate mai bună a vocilor interne.  

”Decizia de a dizolva biroul național USR s-a luat chiar astăzi, în unanimitate, biroul național actual a votat pentru un nou congres. Cred că este un pas credibil, pentru că nu doar Cătălin Drulă este responsabil politic pentru acest rezultat, ci toată echipa și cred că este o oportunitate pentru întreg partidul să aibă un nou început cu un alt mix de oameni, cu o mai bună reprezentativitate a vocilor din partid. În același timp, nu cred că este momentul, în plină campanie pentru prezidențiale să avem congres în care dezbatem statutul, în care să vorbim despre tot felul de proceduri”, a mai spus primarul Timișoarei. 

Despre candidatura la prezidențiale

Fritz a declarat că nu va candida la alegerile prezidențiale, afirmând că ar fi nedrept față de timișoreni, deoarece tocmai a fost reales primar și dorește să-și ducă mandatul la bun sfârșit. 

”Nu voi candida la prezidențiale, nici nu cred că ar fi potrivit tocmai am candidat pentru primărie și am făcut timișorenilor o ofertă să continu încă patru ani acest mandat de primar și nu ar fi corect față de ei. Nu asta este intenția mea și mai mult că acum USR are nevoie de cineva care poate să coaguleze toate forțele din partid, care poate să ofere noi răspunsuri pentru români și care poate să susțină o candidatură credibilă la prezidențiale”, a menționat Fritz. 

Conducerea USR de la Timișoara

Fritz sugerează că ar fi benefic ca partidul să fie condus dintr-un alt oraș important, nu din București, oferind astfel o alternativă la gândirea bucureșteană.

”Una dintre propunerile pe care le voi face pentru USR va fi să luăm mult mai în serios obiectivul politic unei descentralizări a acestei țări. Pentru că eu sunt convins că multe probleme cu care ne confruntăm sunt de fapt cauzate de o centralizare excesivă pe care o vedem în România, o centralizare care este încă o sechelă a comunismului, cu siguranță nu ne face bine că Palatul Poporului e atât de mare cu ziduri atât de groase, pentru că nu cred că așa se pot lua decizii bune pentru o țară întreagă care cred că este mult mai diversă decât pare din București. În noaptea alegerilor a fost absolut halucinant pentru noi, care am urmărit rezultatele alegerilor locale au fost exit-poll-uri de la ”locale” și tot ce s-a dat au fost rezultate de la sectoarele din București, ca și cum localele se rezumă la ce se întâmplă la București și asta a arătat care este viziunea asupra țării și cred că este foarte important ca USR să ofere o alternativă la această gândire bucureștio-centrică și de aceea cred că poate ne face bine să avem un partid condus de un primar și un partid condus tocmai dintr-un alt oraș important și nu din București”, a conchis Dominic Fritz. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE