Din 24 februarie 2022, Rusia a declanșat războiul în Ucraina, cu obiectivul de a "denazifica și demilitariza" această țară și de "a proteja populația din Donbas". La un an și patru luni distanță de la debutul a ceea ce rușii numeau "operațiune militară specială", purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia și-a îndeplinit, în mare parte, acest obiectiv.
"Ucraina foloseşte din ce în ce mai puţin arme proprii şi din ce în ce mai mult sisteme de armament furnizate de ţările occidentale", a declarat Dmitri Peskov. Prin urmare, "una dintre sarcinile" pe care partea rusă şi le-a propus "a fost, de fapt, îndeplinită, în mare parte", a precizat purtătorul de cuvânt, citat de EFE. Acesta a precizat că Ucraina era "puternic militarizată" înainte de fi invadată de ruși, iar acum nu se mai poate spune același lucru.
Dmitri Peskov susține că Rusia și-a îndeplinit parțial obiectivul de demilitarizare a Ucrainei
Peskov a subliniat că țările occidentale "se implică din ce în ce mai mult în conflict" și devin parte a acestuia, ceea ce "duce la prelungirea lui. Aceasta face ca situaţia din Europa să devină mai tensionată şi mai imprevizibilă. Iar asta obligă Rusia să ia măsuri mult mai ferme pentru a-şi asigura securitatea".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a făcut aceste precizări în cadrul unui interviu pentru RT Arabic, citată de TASS și de publicaţia independentă rusă Meduza.io.
Declarația lui Peskov a fost comentată și de liderul instalat de ruși la Donețk, Denis Pușilin. Acesta a precizat că purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit, de fapt, doar la armele pe care le avea Ucraina până să primeasă ajutor occidental, iar aceste arme au fost distruse de ruși.
Denis Pușilin: "Ucraina nu putea să lupte cu armata rusă fără livrările occidentale"
Peskov a mai vorbit și luna trecută despre atingerea obiectivelor Rusiei și a spus, și la acea vreme, că obiectivele așa-zisei operațiuni militare speciale erau "parțial atinse".
"Ucraina nu ar putea să lupte cu armata rusă fără livrările occidentale de arme. În acest sens, demilitarizarea a fost finalizată, dar asta nu înseamnă că denazificarea nu trebuie să fie efectuată", a declarat Puşilin, citat de TASS. El se referă la doilea obiectiv al campaniei militare ruse, despre care mulţi analişti occidentali susţin că vizează înlăturarea actualei conduceri de la Kiev.
Într-un alt interviu pentru RIA Novosti, Puşilin a spus că Rusia va continua "să elibereze" teritoriile din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Președintele Rusiei Vladimir Putin a făcut noi precizări zilele trecute și a dezvăluit că obiectivele campaniei militare au fost modificate pe parcurs, dar fără schimbări fundamentale.