Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, sâmbătă, cu un grup compus din mai mulți șefi de stat din Africa care au efectuat o vizită la Sankt Petersburg în cadrul unei ”misiuni de pace”, relatează Euronews.com.
Președinții statelor Comore, Senegal, Africa de Sud și Zambia, alături de premierul Egiptului și de oficiali de rang înalt din Congo și Uganda, au precizat că vor să facă demersuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a fost declanșat în urmă cu aproape 16 luni.
La Sankt Petersburg, liderii africani s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, la o zi după ce au efectuat o vizită la Kiev.
Motivul pentru care liderii africani vor pace în Ucraina
Aceasta este prima misiune diplomatică de acest tip pe care liderii africani o efectuează în Ucraina și în Rusia. Demersul vine în urma unor alte inițiative de pace, precum cea lansată de China, și are o importanță deosebită pentru Africa, care se bazează pe livrările de alimente și îngrășăminte din Rusia și Ucraina. Războiul a afectat inclusiv exporturile de cereale, în condițiile în care Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari furnizori de grâne din lume.
"Acest conflict afectează Africa în mod negativ", a afirmat, vineri, președintele sud-african Cyril Ramaphosa la o conferință de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de alți patru lideri africani.
Ramaphosa și ceilalți președinți africani au recunoscut intensitatea ostilităților, dar au subliniat că toate războaiele trebuie să se încheie. De asemenea, delegația africană și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la accelerarea procesului de obținere a păcii.
"Sunt de părere că ucrainenii consideră că trebuie să lupte și să nu renunțe. Drumul spre pace este foarte dificil", a declarat președintele sud-african, adăugând că "este necesar să punem capăt acestui conflict cât mai curând”.
Kremlinul anunță că Putin s-a arătat interesat de planul de pace propus de liderii africani
Oficialii de la Kremin au dat de înțeles că planul de pace al liderilor africani este dificil de pus aplicare, dar cu toate acestea Vladimir Putin a afirmat că îl ia totuși în considerare, conform Euronews.com.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat, în urma întâlnirii ce a durat trei ore, că planul de pace al liderilor africani are 10 puncte, dar "nu a fost pus pe hârtie”.
"Principala concluzie, după părerea mea, din conversația de astăzi (sâmbătă, n.red) este că partenerii noștri din Uniunea Africană au arătat că înțeleg adevăratele cauze ale crizei care a fost generată de Occident și au arătat că înțeleg că este necesar să ieșim din această situație, prin abordarea principalelor cauze", a declarat Lavrov.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că planul ar fi "dificil de pus în aplicare", dar, cu toate acestea, Putin ”s-a arătat interesat" de el.
"Nu toate prevederile pot fi corelate cu elementele principale ale poziției noastre", a dat de înțeles Peskov, "dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să lucrăm în continuare”.
Africa de Sud, Senegal și Uganda au evitat să condamne Moscova pentru declanșarea invaziei în Ucraina, în vreme ce Egiptul, Zambia și Comorele au votat anul trecut împotriva Rusiei într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU care critică în termeni duri războiul din Ucraina.
Numeroase state africane au de mai mult timp relații apropiate cu Moscova, ce datează din perioada Războiului Rece, când Uniunea Sovietică a sprijinit luptele lor anticoloniale.
În cadrul conferinței de presă de vineri, președintele Comorelor, Azali Assoumani, a lansat ideea unei "foi de parcurs" pentru pace, ceea ce a generat întrebări din partea lui Zelenski. Liderul de la Kiev a cerut clarificări și a insistat că nu a dorit "nicio surpriză" în urma întâlnirii lor cu Putin.
Șansele de a purta discuții de pace par slabe, deoarece Ucraina și Rusia au poziții foarte diferite. Ucraina cere ca Rusia să-și retragă trupele din toate teritoriile ocupate ca o condiție pentru discuțiile de pace. La rândul său, Kremlinul dorește ca Ucraina să recunoască Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014, ca parte a Rusiei și să recunoască alte câștiguri teritoriale pe care le-a obținut.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a ajuns sâmbătă în Rusia, unde va conduce o delegație de mediatori asupra conflictului din Ucraina. Liderii africani se vor întâlni cu Vladimir Putin, pentru a discuta despre soluții pentru pace. Cu o zi înainte, liderul sud-african s-a aflat la Kiev, unde a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.
”Preşedintele Ramaphosa a sosit la Sankt Petersburg", în nord-vestul Rusiei, unde urmează să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin, înaintea unei reuniuni cu toţi mediatorii africani, a anunțat preşedinţia Africii de Sud pe Twitter.
Ce lideri africani se întâlnesc cu Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Vizita lui Cyril Ramaphosa în Rusia are ca scop ”continuarea eforturilor Misiunii de pace africane". Președintele sud-african a sosit la Sankt Petersburg, după ce a purtat ”discuţii constructive cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski" vineri la Kiev.
Împreună cu preşedinţii Zambiei, Comorelor şi Senegalului, precum şi cu reprezentanţii congolez, ugandez şi egiptean, Ramaphosa se va întâlni cu Putin "pentru a căuta o cale către pace după 16 luni de conflict ruso-ucrainean care a provocat (...) instabilitate globală", notează sursa citată.