Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dmitri Medvedev susține că țările baltice aparțin Rusiei

Dmitri Medvedev a declarat marți că țările baltice aparțin Rusiei. Fostul prim-ministru rus s-a referit la cele trei state baltice ca fiind "ale noastre", adăugând că Polonia a fost "ocupată temporar", scrie euronews.com.

Fostul prim-ministru rus s-a referit la Lituania, Letonia și Estonia ca fiind provinciile "noastre", spunând că acestea s-au "murdărit" din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, într-o postare pe Twitter.

Comentariile au fost făcute ca răspuns la remarcile făcute de Emmanuel Macron săptămâna trecută, potrivit cărora Moscova "a pierdut deja din punct de vedere geopolitic".

"De facto, ea (n. red. Rusia) a intrat într-o formă de supunere în ceea ce privește China și a pierdut accesul la Marea Baltică, care a fost critic, deoarece a determinat decizia Suediei și Finlandei de a se alătura NATO", a declarat președintele francez pentru ziarul Opinion.

Statele baltice au fost ocupate până în 1991

Cele trei mici state baltice au fost ocupate de URSS până la prăbușirea acesteia în 1991. Uniunea Sovietică este privită negativ de o mare parte a populației, care a îmbrățișat viitorul lor în cadrul UE și NATO.

Îngrijorările au crescut în țările baltice cu privire la amenințarea reprezentată de Rusia de când aceasta a invadat Ucraina în 2022. Acestea sunt susținători vocali ai Ucrainei, oferind ajutor, arme și găzduind refugiați ucraineni.

Medvedev, care a ocupat funcția de prim-ministru rus între 2000 - 2004, a apărut ca o voce virulentă anti-occidentală și pro-război în cadrul Kremlinului. Remarcile sale incendiare creează adesea controverse.

De asemenea, el s-a referit la Polonia ca fiind "ocupată temporar", făcând aluzie la prezența NATO în interiorul țării, care include 10.000 de soldați americani, potrivit AP.

Deși nu se afla direct în URSS, Polonia a fost un stat satelit al Uniunii Sovietice. Sistemul comunist, care era perceput de popor ca fiind corupt și ineficient, s-a prăbușit în 1989.

Ca răspuns la comentariile lui Macron, Medvedev a scris:

"O pierdere geopolitică?

Acum, toate statele membre NATO se culcă seara și se trezesc dimineața cu gândul la Rusia. Mai mult, unele dintre cele deosebit de lașe și care suferă de dureri fantomatice, cum ar fi Polonia ocupată temporar și provinciile noastre baltice, s-au murdărit bine.

Așadar, dacă a existat într-adevăr o pierdere, aceasta este cea a politicii primitive a NATO, cu ambiția sa subiacentă de a juca rolul de excepție în secolul XXI", a adăugat el.

În postarea sa de pe Twitter, care a avut peste un milion de vizualizări, Medvedev a afirmat că Europa se comportă ca un vasal pentru "capriciile perverse ale americanilor".

"În acest proces, își afectează propria economie și pe europenii obișnuiți cu pofte masochiste", a adăugat el.

Războiul din Ucraina a alimentat o inflație ridicată în Europa, cu impact mai ales asupra prețurilor la alimente și energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE