Barbara Butch, DJ francez, icon al comunității LGBTQ+ și activistă feministă, a anunțat că a depus o plângere, deoarece a fost ținta unei ”campanii de cyberbullying și defăimare” de o violență ”fără precedent”. Totul în urma apariției sale la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.
”Dacă la început am decis să nu vorbesc pentru a-i lăsa pe hateri să se calmeze, mesajele pe care le primesc sunt din ce în ce mai extreme”, a scris ea pe contul său de Instagram. „Toate acestea pentru că am avut șansa de a reprezenta diversitatea țării mele prin artă și muzică, alături de alți artiști și interpreți pe care îi admir”.
”Toată viața mea, am refuzat să fiu o victimă: Nu voi tăcea”, a mai spus artista.
Amenințări cu moartea, tortura și violul
Audrey Msellati, avocata lui Butch, a declarat că Barbara se confruntă cu amenințări cu ”moartea, tortura și violul”, precum și cu ”numeroase insulte antisemite, homofobe, sexiste și fatfobe”, scrie euronews.com.
”Butch depune astăzi o plângere pentru aceste acte, indiferent dacă sunt comise de cetățeni francezi sau străini, și intenționează să aducă în justiție pe oricine, în viitor, încearcă să o intimideze”, a adăugat Msellati.
DJ Barbara Butch promovează iubirea și incluziunea
Butch, care promovează ”iubirea și incluziunea”, insistă că ”nu se teme de cei care se ascund în spatele unui ecran, sau al unui pseudonim, pentru a-și vărsa ura și frustrările”.
Asociația franceză SOS homophobie a emis următoarea declarație în urma plângerii lui Butch: ”SOS homophobie îi oferă sprijin total Barbarei Butch în fața valurilor de cyberbullying pe care le-a suferit de la ceremonia de deschidere: amenințări cu moartea, tortura, viol, insulte antisemite, homofobe, sexiste și fatfobe. Ura nu va trece”.
Momentul a fost văzut ca o parodie a operei ”Cina cea de Taină”
Butch a participat la ceremonia de deschidere de vineri, 26 iulie, alături de dansatori și artiști travestiți precum Nicky Doll și Paloma, într-un tablou intitulat „Festivité”.
Întreaga scenă a stârnit controverse și a fost văzută ca o parodie a operei „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.
Momentul artistic a stârnit consternarea Bisericii Catolice și a dreptei religioase din Statele Unite.
„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de orice grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranța față de comunitate.
Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii au fost jigniți, ne pare foarte rău.”, a declarat purtătoarea de cuvânt a JO 2024 de la Paris, Anne Descamps, conform sursei citate.