Militanții Hamas capturați de Israel ar fi tratați în condiții inumane, într-un spital de campanie din deșert.
Associated Press a discutat cu câțiva medici care au lucrat în acest spital. Sub protecția anonimatului, ei au povestit că pacienții nu ar primi tratamentul necesar, iar infecțiile s-ar răspândi rapid din cauza condițiilor sanitare precare. Armata israeliană neagă acuzațiile.
După masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie, în sudul Israelului, armata de la Tel Aviv a organizat un spital de campanie, pe lângă un centru de detenție aflat la 30 de kilometri distanță de Fâșia Gaza. Acolo ajungeau militanții Hamas capturați de statul evreu, pentru că alte spitale publice refuzau să-i interneze din motive de securitate. Jurnaliștii de la Associated Press au luat legătura cu doi medici care au lucrat în această instituție.
Ei au povestit că au tratat palestinieni care erau încătușați și legați la ochi. Medicii au mai spus că nu aveau analgezice necesare pentru intervenții chirurgicale sau că au tratat oameni în vârstă care nu păreau a fi militanți (Hamas n.r.).
Și ONG-uri din Israel au vorbit în public despre condițiile în care sunt tratați militanții Hamas aflați în detenție.
Hadas Ziv, reprezentant ONG "Medici pentru drepturile omului": "Cred că această instituție medicală ar trebui să fie închisă. Nu este un spital, pentru că nu se subordonează Ministerului Sănătății. Standardele profesionale nu sunt pe deplin respectate. De exemplu, dacă poate cineva să facă o anestezie e bine. Dacă nu, atunci renunțăm la anestezie? Sau faptul că pacienții sunt mereu încătușați."
Israelul a negat toate acuzațiile
Într-un răspuns pentru Associated Press, armata (israeliană n.r.) a transmis că toți deținuții primesc îngriji medicale și sunt tratați corect. Iar avocatul Forţelor de Apărare Israeliene a declarat că investighează condițiile de detenție din centrele militare.
Anterior, și postul american de televiziune CNN a publicat un reportaj despre condiţiile degradante la care se presupune că sunt supuşi unii prizonieri palestinieni. Atunci, Statele Unite ale Americii au cerut aliatului lor israelian să efectueze o anchetă. Presa și ONG-urile au semnalat de mai multe ori că anchetele făcute de Israel au rareori consecinţe importante pentru forţele armate sau de securitate.