Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce „vocea României în politica externă lipsește” acum din marile discuții. Analist: În general, noi ne aliniem pozițiilor celorlalți

 „Vocea României în politica externă lipsește” în momentul de față în contextul reconfigurării geopolitice și a schimbării ordinii internaționale, a declarat Marius Ghincea, politolog, cercetător la Universitatea ETH Zürich și singurul român care va participa la Conferința de Securitate de la München. Și a spus și de ce, referindu-se la o „criză internă”, care are loc odată cu demisia lui Iohannis și trecerea temporară a lui Bolojan în fruntea statului. În același timp, însă, România nu a avut niciodată „o voce foarte proeminentă la nivel internațional” în ultimii ani, a completat analistul.

Analist: România nu a avut niciodată o voce foarte proeminentă la nivel internațional / În general, noi ne-am raliat la pozițiile celorlalți

Marius Ghincea, politolog: „Vocea României în politica externă lipsește și asta, în special, pentru că criza politică internă de la București și tranziția de la un președinte care și-a dat demisia către un președinte interimar fără experiență și fără contacte în străinătate ne lasă puțin descoperiți.

Totodată, România nu a avut niciodată o voce foarte proeminentă la nivel internațional în ultimii ani. Nu a fost o țară care să creeze probleme la nivel internațional și european. A contribuit și a jucat un rol important, aș putea spune, în sprijinirea Ucrainei, dar - în general - noi ne-am raliat la pozițiile celorlalți - pozițiile adoptate la Washington sau la Bruxelles. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu există foarte mari așteptări din partea aliaților și partenerilor noștri.”

„E important ca președintele interimar să se asigure că România nu e ignorată în marile discuții”

„Însă, este important ca președintele interimar, acum că și-a început acest mandat scurt de 100 de zile până la alegerea și instalarea în funcție a unui nou președinte, să contacteze aliații și partenerii noștri și să se asigure că România este luată în considerare, că este invitată la negocierile și discuțiile ce au loc și că România nu este ignorată în marile discuții ce au loc acum, atât între partenerii europeni în diferite formate”, a adăugat Marius Ghincea, în intervenția în direct la Euronews.

Ce fel de partener e România?

„Trebuie să ne transformăm dintr-un yes-man într-un actor care vine cu o contribuție substanțială”

Marius Ghincea, politolog: „Suntem un partener predictibil, loial NATO și UE, dar care, din păcate, în ultimii ani, nu s-a profilat cu idei și o contribuție intelectuală consistență. Asta nu înseamnă că România nu contează. România contează.

Este un actor relevant, important pe scena europeană, avem un loc important în Consiliul European și în Consiliul Atlanticului de Nord, dar trebuie să fie și umplut de mai multă substanță. Iar aici e important ca președintele interimar cât și noul președinte care va fi ales, împreună cu Guvernul, să contribuie la aceste dezbateri cu idei, cu inițiative care să ne transforme dintr-un yes-man, să spunem așa, într-un actor care vine cu o contribuție substanțială, care merită să fie invitat nu doar pentru că este un actor important pe flancul estic al NATO, ci și pentru că contribuie credibil și substanțial la rezolvarea problemelor colective pe care le avem în Europa.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE