Șase turiști au murit în două zile la malul Mării Negre, după ce au fost luați de curenți puternici. Tragediile s-au petrecut ăn stațiunile Mamaia, Venus și Costinești.
Turiștii au creat un lanț uman în Mamaia, pentru a le ajuta pe victime să se mențină la suprafața apei. Din păcate, trei persoane au decedat, iar alte două au fost transportate la spital.
Gelu Vătămănescu, salvamar șef Eforie, atrage atenția asupra modului în care oamenii se pun în pericol în încercarea de a salva vieți. Acesta a spus în direct, la Euronews România, că acest obicei de a sări în ajutorul victimei este greșit.
Gelu Vătămănescu, salvamar șef Eforie: "Se practică acest lucru, acest obicei, de a sări în ajutorul victimei. În marea majoritate a cazurilor e greșit. Dacă nu suntem profesioniști ne putem risca viața. Sunt puține cazuri în care reușești să scoți o persoană aflată în pericol, dacă nu ești profesionist și nu ai idee cu ce te confrunți.
Crearea unui cordon uman pentru a ajunge la o persoană aflată în pericol de înec nu este o soluție, pentru că oamenii care vor să dea o mână de ajutor pot fi trași de curenții RIP.
Se rupe aderența, pentru că apa face mâinile să alunece. Se rupe cordonul și mai multe persoane intră în acest risc de înec. Salvamarul face diferența dintre viață și moarte. Întotdeauna."
Salvamarul șef a scos în evidență faptul că salvamarul nu este dușmanul turistului, așa cum este deseori perceput. Dar că oamenii în continuare nu ascultă de sfaturile lor, chiar și după aceste tragedii. Mulți spun că le strică concediul.
Gelu Vătămănescu: "La Eforie am avut zile negre în acest sezon. Anul trecut un coleg și-a dat viața pentru turiști. Lumea nu înțelege. Sunt diverse discuții: ba e apa mică, nu am trecut de geamandură. Noi vrem să fie în siguranță. De asta nu îi lăsăm să intre în apă pe steag roșu."
În alte state din lume nerespectarea steagului arborat sau a indicațiilor salvamarilor este sancționată prin amenzi sau chiar prin închisoare.