Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"De ce ai sărutat haltera?" Mihaela Cambei și-a explicat gestul devenit "de generic" la JO 2024: "Când reușești, uiți de durere. E al naibii de frumos"

Are doar 49 de kilograme, dar tone de suflet. Mihaela Cambei a intrat în istoria Jocurilor Olimpice de la Paris nu doar prin medalia de argint, ci și printr-un gest devenit unul de generic: a sărutat haltera imediat după ce a reușit să ridice 112 kg în proba de aruncat.

La acel moment, știa că are o medalie, dar nu știa încă ce culoare va fi. Revenită în România, după prestația de excepție de la Jocurile Olimpice 2024, micuța halterofilă a explicat încă o dată, la rece, de această dată, de ce a făcut acel gest.

Mihaela Cambei: "Când reușești, uiți de durere și e al naibii de frumos"

Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere: "Mă simt extraordinar de bine, pentru că am muncit doi ani pentru această medalie și cred că e cea mai importantă medalie din cariera mea.

Chiar este foarte grea, este cea mai grea medalie din tot grupul meu de medalii, este chiar mai grea decât o cupă. Este greu, dificil și trecem pr.in multe lucruri, dar dorinta pe care o avem și determinarea ne fac să depășim. Și tehnica, și antrenorii, și toată echipa.

Acest tatuaj cu cercurile olimpice e primul meu tatuaj, după ce am fost la JO 2018 de tineret, unde am luat medalia de bronz. Însă îl am de completat, pentru a scrie 2024. În următoarele zile, nu o să reușesc să mă duc acasă, după care plec, pentru că simt nevoia să stau acasă cu familia. Sper să îi încurajez pe tineri, prin această medalie, să îi motivez să ajungă la sporturi, pentru că este foarte frumos. Este foarte greu, pentru că nu e roz, dar când reușești, uiți de durere și e al naibii de frumos.

A fost un gest pe care nu l-am gândit (n.r.: când a sărutat haltera), a fost ceva ce am simțit atunci să fac, pentru că a fost prietenoasă bara cu mine, am reușit să o pot controla și să urc pe un loc mai sus."

Medalia Mihaelei Cambei este prima pe care halterele din România o obțin, la feminin

Nu putem trece însă peste un detaliu extrem de important. La penultima încercare, Mihaela Cambei s-a acidentat, însă nu a renunțat la concurs. Pentru că dorința era mai mare decât durerea. Probabil acesta este și motivul pentru care a reușit să propulseze deasupra capului acele 112 kilograme.

Ea a dezvăluit că a avut "un cârcel foarte mare la mână", în zona cotului, iar durerea era imensă. Apoi a avut alt cârcel la gât și altul la un deget. La un moment dat, în timp ce ridica 112 kilograme la stilul aruncat, pe imagini s-a văzut clar cum haltera se înclina spre dreapta ei. Însă într-o secundă, Mihaela s-a redresat de-a dreptul eroic, atunci când multă lume se aștepta să scape haltera sau să o arunce. Dar costul acestei medalii de argint nu a fost doar acela.

Mihaela Cambei se află la prima participare la Jocurile Olimpice. Un singur kilogram, la total, a despărțit-o de medalia de aur, pe care a luat-o chinezoaica Zhihui Hou, care era campioana olimpică în exercițiu.

Pentru Mihaela, cele 93 de kg la smuls și 112 la aruncat sunt cele mai bune performanțe din cariera sa, în competiții, după cum a spus chiar ea. La total, ea a avut 205 kg, cu un kg sub performanța chinezoaicei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE